Tujina

ZDA na novo s 'staro' Evropo

London, 15. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška administracija je spričo vse globljih nesoglasij z Evropo sklenila ustanoviti posebno delovno skupino, ki naj bi našla načine, kako popraviti skrhane odnose. Vendar pa veliko visokih ameriških predstavnikov ocenjuje, da tesnega sodelovanja ne bo mogoče popolnoma obnoviti.

Henry Kissinger ne bo imel lahkega dela pri odpravljanju posledic kratkega stika med ZDA in nekaterimi evropskimi državami
Henry Kissinger ne bo imel lahkega dela pri odpravljanju posledic kratkega stika med ZDA in nekaterimi evropskimi državami FOTO: Reuters

Vodji skupine za izboljšanje skrhanih odnosov med ZDA in Evropo sta postala nekdanji ameriški državni sekretar, republikanec Henry Kissinger, in nekdanji finančni minister, demokrat Larry Summers. Kot navaja britanski časnik Financial Times, bo skupina z imenom Svet za mednarodne odnose preučila ameriško politiko do Evrope v obdobju, ko je čezatlantsko zavezništvo načeto zaradi nesoglasij med ZDA, Nemčijo in Francijo glede Iraka. Sicer sta si obe strani prizadevali, da bi omilili razlike v pogledih.

Vendar pa veliko visokih ameriških predstavnikov ocenjuje, da tesnega sodelovanja, ki je nekoč obstajalo med ZDA in velikim evropskimi državami, ne bo nikoli več mogoče popolnoma obnoviti.

Omenjena delovna skupina naj bi ocenila resnost razpok v čezatlantskih odnosih, prav tako pa naj bi preučila, ali bi morale ZDA svoje odnose z Evropo naravnati v novo smer. In nenazadnje naj bi eksperti ocenili, ali tesno sodelovanje z Evropo ostaja pomembno za ameriške interese.