Tujina

ZDA lobira za vstop Turčije v EU

Washington/Ankara, 28. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik ZDA George Bush in ameriški državni sekretar Colin Powell sta se osebno zavzela za vstop Turčije v Evropsko unijo. Voditelje EU sta skušala prepričati, da naj unija Turčiji še pred morebitnim začetkom vojne proti Iraku določi datum za začetek pristopnih pogajanj.

George Bush in Colin Powell
George Bush in Colin Powell FOTO: Reuters

Ameriški pritisk na Evropsko unijo, naj slednja na vrhunskem zasedanju v Koebenhavnu, na katerem bo deset kandidatk za članstvo zaključilo predpristopna pogajanja, Turčiji določi datum za začetek pristopnih pogajanj, pa se nadaljuje.

Bush in Powell želita, da bi unija Turčiji prižgala zeleno luč za začetek predpristopnih pogajanj še pred morebitnim začetkom vojne proti Iraku, povzema ameriške uradne vire britanski časnik Finantial Times (FT). ZDA so namreč v uspeh nove turške vlade vložile veliko, saj naj bi bila nova turška vlada ostalim državam muslimanskega sveta model islamske administracije v posvetni demokraciji.

Marc Grossman, ameriški podsekretar za politične zadeve in nekdanji ameriški veleposlanik v Turčiji, je ob tem dejal, da uresničitev turške želje, da postane demokratična, posvetna in islamska država, ni pomembna le za Združene države, ampak tudi za Evropo. ZDA vidijo v naslednjih tednih redko priložnost za napredek Turčije glede spoštovanja človekovih pravic, za napredek pri rešitvi ciprskega vprašanja, za napredek pri začetku turških pogajanja z EU, pa tudi za napredek pri vključevanju Cipra v unijo, je še dejal Grossman in ob enem izrazil upanje, da se ljudje zavedajo te velike priložnosti.

Bush o Turčiji s predsednikom EU

Ameriški predsednik Bush se je po telefonu pogovarjal s predsednikom EU danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom
Ameriški predsednik Bush se je po telefonu pogovarjal s predsednikom EU danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom FOTO: Reuters

Po poročanju FT se je predsednik Bush o Turčiji po telefonu pogovarjal tudi s trenutno predsedujočim EU, danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom, z voditelji evropskih držav pa se je o turškem vprašanju pogovarjal še na nedavnem vrhu Nato v Pragi. Colin Powell se je medtem pogovarjal s turškimi državniki, med drugim tudi z turškim zunanjim ministrom Yasarjem Yakisem.

Turški veleposlanik v ZDA Faruk Logoglu je o ameriških pritiskih na EU dejal: " Kar je pri tem drugačno je to, da je v zadevo osebno vključen ameriški predsednik Bush. Včasih slišimo, da Evropejci ne marajo tako velikega pritiska in prepričevanj, a menimo da ima ameriško ravnanje pozitiven vpliv."

Vodja vladajoče turške zmerne islamistične Stranke za pravico in razvoj (AKP) Recep Tayyip Erdogan pa je v sredo v Parizu zaključil svojo turnejo po evropskih prestolnicah. V pogovorih s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom je Erdogan napovedal spremembo turške ustave, ki naj bi po novem ustrezala merilom EU. Spremembe naj bi se nanašale predvsem na spoštovanje človekovih pravic. Francoski predsednik je glede turškega približevanja EU dejal, da bo unija na zasedanju v Koebenhavnu do omenjenega vprašanja zavzelo skupno stališče. Slednje naj bi bilo sprejemljivo tudi za Ankaro.

Turški parlament potrdil novo vlado

Abdulah Guel
Abdulah Guel FOTO: Reuters

Turški parlament pa je danes potrdil novo vlado premiera Abdulaha Guela. Za vlado novega premiera iz AKP, ki je zmagala na parlamentarnih volitvah v začetku meseca, je glasovalo 346 poslancev, 170 opozicijskih poslancev Socialdemokratske Republikanske ljudske stranke (CHP) pa je glasovalo proti. Premier Guel je pred glasovanjem o zaupnici nagovoril poslance in poudaril, da se z novo vlado za Turčijo začenja novo obdobje.

"Nova vlada bo delala dan in noč, da bo le rešila vse probleme države," je napovedal novi premier. Obljubil je, da bo nova vlada vse turške državljane obravnavala enakopravno, upoštevala pa bo tudi kritiko in nasvete opozicije.

Program nove vlade, ki ga je premier v soboto predstavil parlamentu, za glavni cilj postavlja članstvo Turčije v Evropski uniji. "Naša vlada je odločena popolnoma izpolniti kriterije iz Koebenhavna," je poudaril novi premier, ki je bil na to mesto postavljen 19. novembra. Poudaril je še, da bo njegova vlada odločno ukrepala proti vsem kršitvam človekovih pravic, ki niso združljive z načeli demokratične pravne države, pri čemer je na prvo mesto postavil mučenje. Guel je ob tem tudi napovedal oblikovanje nove ustave in več zakonskih sprememb, s katerimi bodo zagotovljene pravice in svoboščine državljanov.