Tujina

ZDA kritične do Annana

New York/Ženeva/London/Washington, 25. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Potem ko je generalni sekretar OZN Kofi Annan pred Komisijo za človekove pravice v Ženevi ameriško in britansko vojsko v Iraku označil za okupacijske sile, so ga številni ameriški politični komentatorji ostro kritizirali. Varnostni svet pa je do 3. junija podaljšal veljavnost programa "nafta za hrano".

Je Kofi Annan rekel kaj kar ne bi smel?
Je Kofi Annan rekel kaj kar ne bi smel? FOTO: Reuters

Annan je okupacijske sile pozval, naj spoštujejo mednarodno pravo in sprejmejo odgovornost za zagotavljanje javnega reda in miru. Stalni veleposlanik ZDA pri ZN v Ženevi Kevin Moley je zatrdil, da ZDA z dejanji dokazujejo, da spoštujejo mednarodne konvencije, in izrazil začudenje, da se je Annanu zdelo potrebno izdati takšno opozorilo.

ZDA - osvobodilna ali okupacijska sila?

Ameriški predsednik George Bush pa je za ameriško televizijsko mrežo NBC izrazil upanje, da se bodo napetosti med Francijo in ZDA končale, kljub temu pa, kot je dejal, ne namerava kmalu povabiti francoskega predsednika Jacquesa Chiraca. "Upam, da Francija ne bo uporabila svoje vloge v Evropi za ustvarjanje zavezništva proti ZDA, Veliki Britaniji, Španiji ali novim demokracijam v Evropi," je še dodal Bush.

Annan je med drugim dejal, da se je vojna v Iraku začela brez resolucije ZN, kar je povzročilo globok razkol v Varnostnem svetu, ki ga je potrebno premostiti, ne le za uspešno ukvarjanje s problemom Iraka, ampak tudi z drugimi problemi mednarodne skupnosti. Annan je Američane najprej razburil, ker jih je označil za okupacijsko silo, saj se imajo sami za osvoboditelje Iraka, dodatno pa še s trditvijo, da se je vojna začela brez resolucije VS. Moley je dejal, da to ni res, saj obstaja več resolucij, nazadnje resolucija številka 1441, ki so zahtevale od Iraka, da izpolni voljo mednarodne skupnosti, ali pa se bo soočil s posledicami. Zato so po Moleyjevem mnenju Annanove besede nezaslišano sprevračanje dejstev.

Voditeljica ameriške delegacije na letošnjem zasedanju Komisije za človekove pravice, veleposlanica Jeane Kirkpatrick, pa je poudarila, da se je prva zalivska vojna leta 1991 končala s pogojno prekinitvijo ognja in da Irak nikoli ni izpolnil pogojev. Takšno je bilo stališče ZDA in tudi generalnega sekretarja ZN, je dejala Kirkpatrickova in poudarila, da je za globok razkol v varnostnem svetu kriva Francija, ki je grozila z vetom na vsako nadaljnjo resolucijo o Iraku.

ZDA pa nameravajo po navedbah ameriškega dnevnika Washington Post prihodnji teden varnostnemu svetu predložiti resolucijo, ki predvideva odpravo sankcij proti Iraku in ameriški prevzem nadzora iraških naftnih dohodkov, dokler v Iraku ne bo vzpostavljena začasna oblast. ZDA, ki so sicer napovedale, da bodo v Irak poslale 1000 strokovnjakov, nasprotujejo vrnitvi inšpektorjev OZN. Rusija se za vrnitev inšpektorjev odločno zavzema, kar si želi tudi Francija, ki pa je bolj previdna, saj si ne želi dodatno poslabšati odnosov z ZDA.

Bo pričakovanje mednarodnih organizacij, da bodo z iraškimi ujetniki ravnali humano, uresničeno?
Bo pričakovanje mednarodnih organizacij, da bodo z iraškimi ujetniki ravnali humano, uresničeno? FOTO: Reuters

Straw za pomembno vlogo OZN

Britanski zunanji minister Jack Straw je za britanski radio BBC dejal, da morajo OZN igrati pomembno vlogo v povojnem Iraku, tudi kar zadeva inšpekcije za orožje. Sicer ni želel potrditi, da bo do tega res prišlo, saj je to odvisno od pogajanj v Varnostnem svetu OZN.

ICRC: ZDA naj vojne ujetnike uradno obtožijo ali izpustijo

Člani ICRC so sicer že stopili v stik z nekaterimi aretiranimi člani nekdanjega režima, trudijo pa se priti tudi do ostalih. Podatkov o tem, kako nameravajo ZDA z "najbolj iskanimi Iračani" ravnati v prihodnje, ICRC za zdaj nima. Iraških vojnih ujetnikov naj bi bilo doslej približno 7000, večina na jugu države.

ZDA morajo po mnenju Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) vse pridržane člane nekdanjega vladajočega režima v Iraku ali formalno obtožiti ali pa jih čimprej izpustiti. "Seznam najbolj iskanih Iračanov nima nikakršne pravne podlage," je izjavila tiskovna predstavnica ICRC Antonella Notari. Po ženevskih konvencijah je okupacijska sila mednarodnopravno obvezana, da varuje tako civilno prebivalstvo kot tudi vojne ujetnike. ZDA okupacijska sila vsekakor so, tudi to izhaja iz ženevskih konvencij, oznaka "osvoboditeljica" pa ni mednarodnopravno relevanten izraz, je še dodala Notarijeva.

Za doslej aretirane člane strmoglavljenega režima Sadama Huseina še ni jasno, ali gre za vojne ujetnike ali za civiliste. "V vsakem primeru je potrebno z njimi ravnati humano," meni Notarijeva. Deležni morajo biti ustrezne preskrbe s hrano ter zdravniške oskrbe, dovoljeni pa jim morajo biti tudi stiki s svojci. "Če bo proti njim vložena uradna obtožnica, bodo s tem dobili pravico do sodnega postopka," je še poudarila predstavnica ICRC.

Generalni direktor BBC kritičen do ameriških medijev

Niso vsi mediji enako vneto poročali o ekspediciji proti iraškemu režimu
Niso vsi mediji enako vneto poročali o ekspediciji proti iraškemu režimu FOTO: Reuters

Generalni direktor britanske televizijske mreže BBC Greg Dyke je bil kritičen do poročanja ameriških medijev o vojni v Iraku. "Ko smo slišali, da je največja radijska družba v ZDA svoje frekvence uporabila za organizacijo prireditev v podporo vojni, smo bili resnično šokirani," je za ameriško medijsko družbo Clear Channel povedal Dyke, ki ga je podobno "presenetila" tudi "odločna politična drža" televizijske družbe Ruperta Murdocha.

Dyke je obenem posvaril britansko vlado pred liberalizacijo in s tem "amerikanizacijo" britanskega medijskega trga, poroča britanski časnik Guardian. Dyke je tudi ogorčen nad očitki britanskih oblasti, da je bil BBC preveč naklonjen Iraku. To je po Dykeovem mnenju "absurdno", saj si BBC ne sme dovoliti, da bi novinarstvo pomešal s patriotizmom. Poročanje BBC so močno kritizirali tudi konservativni britanski časniki, med drugim Daily Telegraph, saj bi morali po njihovem prepričanju državni mediji v prvi vrsti podpirati britanske vojake.