Tujina

ZDA krepijo pritisk na Iran

Washigton, 17. 06. 2010 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ZDA so na svoj črni seznam sankcij dodale še nekaj deset podjetij in posameznikov, s čimer želijo okrepiti pritisk na režim v Teheranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters

ZDA so v sredo razširile enostranske sankcije zoper Iran. Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je s tem na svoj "črni seznam" sankcij dodala še nekaj deset podjetij in posameznikov, s čimer v Washingtonu želijo okrepiti pritisk na režim v Teheranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Po besedah ameriškega finančnega ministra Timothyja Geithnerja je cilj novih ukrepov, med drugim z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo finančnih transakcij, uperjen zoper tiste, ki pomagajo Iranu pri razvoju njegovih jedrskih in raketnih programov ter izogibanju mednarodnim sankcijam.

Šlo naj bi za posamezne banke, zavarovalnice in številna energetska podjetja ter nekatere skupine, povezane z iransko revolucionarno gardo, pa tudi poveljnika garde Mohameda Alija Džafarija.

ZDA nameravajo finančni pritisk na Iran v prihodnjih mesecih še povečati. Pričakovati je, da bi se za podobne korake lahko odločile tudi številne druge države in še okrepile učinek zadnjega, četrtega svežnja sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov. Svojo odločitev o sankcijah naj bi danes sporočila tudi Evropska unija.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fehooo47
05. 08. 2010 06.36
janez666a ti si hujši od češke sobarice,če vrjameš v ta podatek.od Nacional Geo.zakaj???zato,ker to je ŽIDOVSKO AMERIŠKI TV.zakaj je bla invazija na afganistan(za svetivna oči pa ušesa)je blo rečeno da afganistanci kršijo človekove pavice"talibani"pa seveda bin-laden.a nobeden ni omenjal izvoza opija.zaka?ker se je pred invazijo na afg. izvažal komi od 1-10%opija.dons ga pa izvažajo v astronomskih %.pa domače povedano se ne ve kok se ga izvozi.zato je ZDA tud prvi podprl suverenost najnovejše balkanske države (kosovo)fantje in dekleta čs je da začnete gledat s svojimi očmi i razmišljat z svojo glavo,ker poslušanje ZDA-aj,IZRAJELA,UN-na in EU-ja je enostavno pranje možganov.irak je dokaz,da svetovna javnost je en velik BULLSHIT in to v imenu demkracije in orožja za MU.in to je povd za invazijo na irak v očeh svetovne javnosti. in to isto se dons dogaja z iranom. SVA TA ZLOBNA ENERGIJA IN SOVRAŠTVO PRIHAJATA IZ ZAHODA NE PA VSHODA
janez6bbb
26. 07. 2010 09.11
Ca6e 18.06.2010, 08:23 0 Še bolj bi mogl pritisnt, prepoved uvoza vseh Izdelkov, pa naj pijejo Kitajsko Coca colo, pa otroc naj se igrajo s kitajskimi strupenimi igračami, ne pa da ležijo v fotelju se razburjajo na ves Zahodni svet, zraven pa žrejo McDonalds pa pijejo Coca colo, in se na koncu še posladka z Milko, katero je prej šu kupt s svojim novim Audijem, ki ima lite feltne OZ. s čist najnovejšim Good year gumam, GPS navigcijo Garmmin. Brez zahoda bi še vedno živeli v Šotorih, in pili čaj ob zvitku opija! Vedno me je begalo, kako imajo vsi neke teorije o Ameriki in proizvodnji heroina v A-stanu, samo pa nisem nikoli razumel kako je pa potem lahko v Iranu toliko odvisnikov, Sej kao Ameri vse izvozjo, pa ne verjamem da v Iran. E ta Perzija, še Arabci so skeptični in vsi prestrašeni ker vejo kaj so ti Verski fanatiki zmožni, kar se je že pokazalo v preteklosti!!! Ti si bolj naiven kot češka sobarca, sploh veš o kakšnih količinah opija prizvedenega v Afganistanu govorimo, ja podatek za l. 2008 je 8000 t, kar je cca 130% vseh svetovnih potreb opija, to so podatki Nacional Geo. čist tko, niso Irančani porabniki 8000 t bimbo.
Ca6e
18. 06. 2010 08.23
Še bolj bi mogl pritisnt, prepoved uvoza vseh Izdelkov, pa naj pijejo Kitajsko Coca colo, pa otroc naj se igrajo s kitajskimi strupenimi igračami, ne pa da ležijo v fotelju se razburjajo na ves Zahodni svet, zraven pa žrejo McDonalds pa pijejo Coca colo, in se na koncu še posladka z Milko, katero je prej šu kupt s svojim novim Audijem, ki ima lite feltne OZ. s čist najnovejšim Good year gumam, GPS navigcijo Garmmin. Brez zahoda bi še vedno živeli v Šotorih, in pili čaj ob zvitku opija! Vedno me je begalo, kako imajo vsi neke teorije o Ameriki in proizvodnji heroina v A-stanu, samo pa nisem nikoli razumel kako je pa potem lahko v Iranu toliko odvisnikov, Sej kao Ameri vse izvozjo, pa ne verjamem da v Iran. E ta Perzija, še Arabci so skeptični in vsi prestrašeni ker vejo kaj so ti Verski fanatiki zmožni, kar se je že pokazalo v preteklosti!!!
Abacus
18. 06. 2010 00.12
RedRocket 17.06.2010, 10:37 15 Zanimivo, da imajo največ jedrskega orožja ravno tiste države, ki ga hočejo drugim prepovedati. /// Je res ,to je monopol nad jedrskim orozjem. Ampak z jedrskim orozjem se ne pride do dobrega socialnega stanja in gospodarstva. Nekdaj 'medijsko opevane' drzave zaradi proizvajanja jedrskega orozja kot so Libija ,Sirija ,JAR ,Brazilija so danes uspesne gospodarske drzave in ne razmisljajo vec o raznih orozjih ,celo dobickonosne posle sklepajo s tujino in gradijo svojo infrastrukturo ter svojim ljudem nudijo zapolitev. Pa jim zato se ni bilo treba spremeniti politike in privrzenosti. Recimo Muamer Gadafi kot avtokrat je se vedno kritik zahodnega zivljenja ,sam pa uspesno posluje z Zahodom in svojega sinka posilja v Svico in Francijo. Problemi sporov iz Hladne vojne so mimo ,v glavnem ideja o jedrskem orozju.
MERDE-AVE-MERDE
17. 06. 2010 17.36
- zadnji čas da nekdo zaustavi ameriko pri njeni okupaciji celotnega planeta -
Tehnokrat
17. 06. 2010 16.02
Sankcije so pravilne. Vse vas samo moti Amerika, nikogar pa ne moti kako so v Iranu na debelo kršene človekove pravice, kako pobijajo ljudi k se ne strinjajo z režimom in so bolj svobodomiselni. Toliko o tem, da je levica bolj liberalna.
RikavandenHass
17. 06. 2010 14.55
Bolje bi bilo ko bi malo pritisnili z delom in počistili tisto svojo svinjarijo v Mehiškem zalivu.
tinetone
17. 06. 2010 11.56
ti američani so patetični...
klemensm
17. 06. 2010 11.06
Imam raje ameriško vojsko, ki je v vseh pogledih bolj humana do civiclistov, kot kakšno muslimansko! Je treba držati nazaj te države, če ne se bo slej kot prej spet odvil scenarij, kot pred 400 leti, ko so turčini napadali pol evrope! Seveda, tu so interesi zda, ki je velesila v zatonu, ki ne bo predala svojega položaja brez kakšne vojne, ki jo ob sedanjih razmerah lahko pričakujemo.
ninja.subversion
17. 06. 2010 11.03
kuhar2000
17. 06. 2010 10.58
Na Arabskem polotoku je samo ena država z jederskim orožjem. In ker ni ravnovesja, lahko ta država počne kar hoče. Zato so tudi zelo proti temu, da bi Iran imel bombo. Je pa ta država že imela jedersko bombo pripravljeno na letalu vendar Egipčanom preboj ni uspel in letalo ni poletelo. O kateri državi govorim pa itak vsi vemo.
RedRocket
17. 06. 2010 10.37
Zanimivo, da imajo največ jedrskega orožja ravno tiste države, ki ga hočejo drugim prepovedati.
Kimberley-Echo
17. 06. 2010 10.29
Raje naj poskrbijo za svoje težave doma ob Mehiškem zalivu, za svoj dolg, ki je največji na svetu, za svoje mrtve in ranjene v Afganistanu,...
MERDE-AVE-MERDE
17. 06. 2010 09.52
- Edina nevarnost za svetovni mir je amerika - To dokazujejo ves čas
am_staff
17. 06. 2010 09.50
Največja nesreča je v tem, da so nevarni celo sebi, pa tega ne spoznajo.
tedinevihta
17. 06. 2010 09.40
V Saharo in v puščave v ZDA postavit sončne elektrarne, avtomobile na elektriko, pa Iranci ne bojo več nafte prodajal, pa se ne bojo več mogl zafrkavat z jedrsko, k ne bo denarja.
Desno
17. 06. 2010 09.29
edino pravilno
krivulja
17. 06. 2010 09.20
Spet ameriška paranoja in želja po tujem bogatstvu. Vsi so isti-cel svet je v riti.