Tujina

ZDA: Krava prihaja iz Kanade

Washington, 27. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prva krava, okužena z boleznijo norih krav, ki so jo pred dnevi odkrili v ZDA, je bila po najnovejših ugotovitvah uvožena iz sosednje Kanade.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je ugotovilo, da je okužena krava prišla iz Kanade
Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je ugotovilo, da je okužena krava prišla iz Kanade FOTO: Reuters

Kot so pojasnili, so kravo pasme Holstein skupaj s še 74 kravami iz kanadske province Alberta leta 2001 izvozili v ameriško zvezno državo Washington.

Zdaj je treba najti še preostale krave, ki so jih uvozili skupaj z okuženo, čeprav ministrstvo poudarja, da obstaja le majhna možnost, da so z BSE okužene tudi druge živali.

Zaradi obolele krave je ameriški izvoz govedine upadel že za 90 odstotkov, saj je od 23. decembra, ko je ameriška kmetijska ministrica Ann Veneman obvestila javnost o okuženi živali, vrata za ameriško goveje meso zaprlo kakih 30 držav.

Kot je danes povedal ekonomist ameriške zveze govedorejcev Gregg Doud, bi ZDA ob sedanjih razmerah zaradi BSE utrpele šest milijard dolarjev škode letno, kar bi bila posledica zmanjšanja izvoza in znižanja domačih cen.

ZDA sicer izvažajo 10 odstotkov vse govedine, glavne uvoznice tega mesa - Japonska, Južna Koreja in Mehika - pa so že prepovedale uvoz govejega mesa iz ZDA. Državam, ki so zaprle vrata za ameriško govedino, sta se danes pridružila še Kuvajt in Egipt.