Tujina

ZDA in Turčija blizu dogovora

London/Ankara, 23. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Turški zunanji minister Yasar Yakis je potrdil, da sta Turčija in ZDA vse bližje dogovoru o namestitvi ameriške vojske na turškem ozemlju v primeru napada na Irak. Minister je poudaril, da bi lahko turški parlament dogovor potrdil že v torek. Medtem pa je v Bagdad že prispel nekdanji ruski premier Primakov, ki bo skušal prepričati Huseina, naj se izogne vojni.

Turški zunanji minister Jasar Jakis
Turški zunanji minister Jasar Jakis FOTO: Reuters

Po besedah ministra Jakisa je glede gospodarskih, političnih in vojaških pogojev namestitve ameriških sil trenutno odprtih še 15 vprašanj. "Toda ta vprašanja je mogoče rešiti," je bil prepričan Jakis.

Sicer se ZDA in Turčija že več tednov pogajajo v o več milijard dolarjev vredni pomoči Turčiji v zameno za namestitev ameriške vojske na turškem ozemlju, pa tudi o prihodnosti Iraka. Ankara se namreč boji, da bi v primeru padca režima iraškega predsednika Sadama Huseina na severu Iraka prišlo do ustanovitve neodvisne kurdske države, kar bi lahko povečalo tudi apetite turških Kurdov.

Nova resolucija marca?

Varnostni svet ZN naj bi o novi resoluciji Washingtona in Londona glede Iraka glasoval sredi marca, danes poroča britanski tisk. Resolucija naj bi iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu dala ultimat, da mora v treh tednih začeti razorožitev, sicer se bo moral soočiti z vojno.

Bo VS sprejel novo resolucijo o Iraku, ki jo predlagajo ZDA in Velika Britanija?
Bo VS sprejel novo resolucijo o Iraku, ki jo predlagajo ZDA in Velika Britanija? FOTO: Reuters

O vsebini resolucije naj bi se po poročanju časnika Sunday Times britanski premier Tony Blair v soboto prek telefonske konference pogovarjal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem ter kolegoma iz Španije in Italije, Josejem Mario Aznarjem in Silvijem Berlusconijem. Med drugim naj bi v predlog nove resolucije, ki naj bi jo vložili že v ponedeljek, zapisali, da Irak "bistveno krši" resolucijo 1441, še pišeta Sunday Times in The Observer.

ZDA in Velika Britanija sta tako že začeli intenzivna diplomatska prizadevanja, da bi za sprejem resolucije zagotovili dovolj glasov, vendar je Sirija danes sporočila, da zavrača ameriško prošnjo, naj podpre novo resolucijo.

Testna izstrelitev rekete al-samud 2

Irak upa, da bo moč vprašanje raket vrste al-samud 2, katerih uničenje je do 1. marca zahteval vodja inšpektorjev Združenih narodov za razorožitev Iraka Hans Blix, začeti reševati še pred omenjenim datumom, a brez vmešavanja ZDA in Velike Britanije, je danes v Bagdadu izjavil vodja iraškega urada za sodelovanje z inšpektorji ZN Hosam Mohamed Amin. "Zahtevo vodje inšpektorjev Hansa Blixa še resno preučujemo, vendar pa odločitve še nismo sprejeli," je dejal Amin.

Ob tem je Amin izrazil optimizem glede možnosti, da bodo Irak in ZN premostili nesoglasja v zvezi z raketami al-samud 2. "Upamo, da bomo to vprašanje rešili brez vmešavanja ZDA in Velike Britanije. Mislim, da nam bo to uspelo brez vpletanja ljudi s slabimi nameni," je še dodal Amin.

Irak je danes prav tako zatrdil, da rakete al-samud 2 ne presegajo dovoljenega dosega, zato so se odločili in danes izstrelili eno od prepovedanih raket. S tem želijo dokazati, da trditve vodje inšpektorjev Hansa Blixa, ki je v petek dejal, da rakete presegajo dovoljen doseg za 33 kilometrov, ne držijo. Testno izstrelitev so spremljali tudi inšpektorji ZN.

Avstralija je v Zaliv poslala že 2000 vojakov
Avstralija je v Zaliv poslala že 2000 vojakov FOTO: Reuters

Avstralija podpira novo resolucijo

Na novo resolucijo se je že odzvala avstralska vlada. Zunanji minister Alexander Downer je dejal, da nova resolucija ne bo predvidela takojšnjega vojaškega napada na Irak, vendar pa bo dala Bagdadu na voljo le nekaj dni za razorožitev, nato pa naj bi državo napadle vojaške sile pod vodstvom ZDA.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je danes objavil časnik Sun-Herald, je sicer pokazala, da je avstralska javnost vse bolj naklonjena udeležbi avstralskih vojakov v morebitni vojni v Iraku, vendar pa večina še vedno nasprotuje vojaški akciji brez mandata ZN. Avstralska vlada, ena izmed največjih zaveznic ZDA v iraški krizi, je v Perzijski zaliv poslala 2000 vojakov.

Pritiski na Irak glede rezorožitve se stopnjujejo
Pritiski na Irak glede rezorožitve se stopnjujejo FOTO: Reuters

Rusija prepričuje Irak v razorožitev

V reševanje krize se je aktivno vključila tudi Rusija. Kremelj je namreč nekdanjega ruskega premiera Jevgenija Primakova poslal na zaupno misijo v Bagdad. Primakov je v soboto pozno zvečer že prispel v iraško prestolnico, ostale podrobnosti pa niso znane.

Inšpektorji obiskali dva objekta

Inšpektorji ZN za razorožitev so danes obiskali dva objekta, ki sta vpletena v izdelavo in testiranje raket al-samud 2. Obiskali so tovarno Al Fatah na severozahodnem obrobju Bagdada, ki izdeluje dele za rakete al-samud 2, nadzorne in navigacijske sisteme ter dele motorja, je sporočilo iraško ministrstvo za informiranje. Inšpektorji so pregledali tudi tovarno Al Rafah 130 kilometrov južno od iraške prestolnice, kjer preizkušajo motorje raket al-samud 2 in drugih raket.