Tujina

ZDA hitijo z resolucijo o Iraku

New York/Moskva/Pariz, 16. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavile predelan osnutek resolucije o povojnem Iraku, s katerim želijo doseči umik vseh sankcij ZN proti tej državi in imeti proste roke pri politični in gospodarski obnovi Iraka.

V novem osnutku je za ZN sicer predvidena nekoliko večja vloga kot v predhodnem osnutku, še vedno pa svetovni organizaciji ne priznava osrednje vloge. Obenem ZDA v novem osnutku resolucije, ki jo podpirata tudi Velika Britanija in Španija, popuščajo v zvezi s plačilom milijardnega dolga, ki ga je imel strmoglavljeni režim Sadama Huseina do Rusije in Francije. Vprašanje dolga bi lahko razrešili "prek mednarodnega mehanizma, kot je Pariški klub," navaja besedilo resolucije, o katerem so se v četrtek v New Yorku na ravni strokovnjakov prvič posvetovali.

Washington ni izpolnil zahtev zagovornikov osrednje odgovornosti ZN v povojnem Iraku

Medtem ko so sile ZDA nameščene v Iraku, imata Rusija in Kitajska z ameriško-britansko-španskim predlogom resolucije resne težave, Francija pa je napovedala konstruktivne predloge
Medtem ko so sile ZDA nameščene v Iraku, imata Rusija in Kitajska z ameriško-britansko-španskim predlogom resolucije resne težave, Francija pa je napovedala konstruktivne predloge FOTO: Reuters

Spremenjeni osnutek ne ponuja jasnega opisa mandata za koordinatorja ZN v Iraku, kar so želeli Francija, Rusija in tudi generalni sekretar ZN Kofi Annan. V novem osnutku so besede kot "aktivno sodelovanje" zamenjane z "intenzivno sodelovanje," je povedal udeleženec posvetov, ki so na sedežu ZN potekali za zaprtimi vrati. Omenjeni vir je še dejal, da Washington "v bistvu" ni izpolnil zahtev zagovornikov osrednje odgovornosti ZN v povojnem Iraku. Spremenjeno besedilo resolucijo tudi ne govori o tem, da bi sankcije ZN morebiti sprva le suspendirali, ne pa takoj popolnoma ukinili.

Rusija in Kitajska: Predlog resolucije o Iraku potrebuje resne popravke

"Državi imata natančna vprašanja v zvezi s predlogom, o katerem se trenutno razpravlja v New Yorku. Predlog resolucije v sedanji obliki za naši državi predstavlja hude težave," je dodal Fedotov.

Rusija in Kitajska ocenjujeta, da ameriško-britanski predlog resolucije o povojnem Iraku, predložen Varnostnemu svetu Združenih narodov, potrebuje "resne popravke", je po srečanju s kitajskim kolegom Yang Wenchangom dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Jurij Fedotov. Francija je medtem napovedala "konstruktivne predloge" k predlogu resolucije, ki so ga ZDA v četrtek predstavile v spremenjeni obliki. Kot je še dejal tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero, se je Francija seznanila s spremenjenim osnutkom nove resolucije za Irak in bo v prihodnjih dneh predložila svoje predloge, da bi tako "dosegli oblikovanje čimboljšega teksta in da bi mednarodna skupnost v Iraku doživela uspehe". Kot je še dodal Valero, Francija ostaja v tesnem in skoraj stalnem stiku s partnerkami v VS ZN.