Tujina

ZDA bodo predstavile nov osnutek resolucije

New York/Bruselj/Kijev/Pariz, 19. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA so osnutek resolucije o povojnem Iraku preoblikovale in naj bi ga še danes predstavile Varnostnemu svetu Združenih narodov. Medtem ko Moskva hvali popuščanje predlagateljic, pa Pariz ostaja zadržan.

Nova različica resolucije naj bi bila po mnenju Washingtona dokončna, ZDA pa naj bi glasovanje o resoluciji pričakovale že v torek. Pravni strokovnjaki petih stalnih članic varnostnega sveta (VS OZN), ki imajo pravico do veta, so še zjutraj razpravljali o novi resoluciji o Iraku in zatem povedali, da so predvidene spremembe v zadnjem trenutku.

So predlagatelji že pridobili soglasje pomembnejših članic varnostnega sveta?
So predlagatelji že pridobili soglasje pomembnejših članic varnostnega sveta? FOTO: Reuters

ZDA si že nekaj časa prizadevajo, da bi Varnostni svet ZN sprejel resolucijo o Iraku, s katero bi takoj odpravili sankcije proti Bagdadu, prav tako pa bi vzpostavili poseben sklad pomoči, kjer bi se zbirala sredstva prvenstveno od prodaje nafte, nadzor nad tem pa bi imele "okupacijske sile". Zlasti Francija, Rusija in Kitajska - stalne članice VS ZN - pa se zavzemajo za večjo vlogo ZN pri obnovi Iraka.

Nemški zunanji minister Joschka Fischer je novo iraško revolucijo označil za dobro podlago. Štiri stalne in nestalne evropske članice VS ZN - Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija - so v intenzivnih stikih in delajo zelo konstruktivno, je še dejal Fischer. Po njegovem mnenju je z malo dobre volje možno doseči kompromis.

ZDA so prvi osnutek resolucije o povojnem Iraku predstavile 9. maja. Kasneje so osnutek večkrat preoblikovale, saj se ostale članice VS ZN z njim niso povsem strinjale.

Chirac: Francija pripravljena podpreti resolucijo o Iraku

Francija je pripravljena glasovati za ameriško-britanski predlog resolucije o povojnem Iraku, če bi ta vseboval "pomembne izboljšave", ki bi se nanašale na okrepitev vloge Združenih narodov, je dejal francoski predsednik Jacques Chirac. Ta je po pogovorih z norveškim premierom Kjellom Magnejem Bondevikom tudi prepričan, da je mogoče toliko izboljšati predlog resolucije, da ga bo lahko vsakdo obravnaval z naklonjenostjo.

Po Chiracovem mnenju OZN v povojnem Iraku ni namenjena zadostna vloga pri obnovi. Francija pa je pripravljena vzdržati se glasovanja, če predlog resolucije ne bi bil spremenjen na način, ki bi zadovoljil francoska pričakovanja.

Bo Francija končno popustila ameriškim pritiskom?
Bo Francija končno popustila ameriškim pritiskom? FOTO: Reuters

Chirac izključuje možnost, da bi Francija uporabila veto pri glasovanju o predlogu resolucije. Po pogovorih s francoskim predsednikom je tudi norveški premier Bondevik dejal, da ne verjame, da bi Francija blokirala sprejetje resolucije.

Francoski zunanji minister Dominique de Villepin pa je v Bruslju dejal, da je pred sprejetjem nove resolucije potrebno še veliko storiti. Ob tem se je zavzel za vlogo ZN, ki bo omogočila potrditev razorožitve Iraka, s tem pa ukinitev mednarodnih sankcij proti tej državi. Zunanji ministri EU, ki so se ob prisotnosti zunanjih ministrov držav bodočih članic srečali v Bruslju, so bili previdno optimistični glede sprejema nove resolucije o Iraku. Ministri pričakujejo soglasje, saj menijo, da je razmere v regiji nujno potrebno urediti, je stališče EU povzel slovenski zunanji minister Rupel.

Moskva zadovoljna z napredkom?

Nekoliko bolj optimističen je bil ruski zunanji minister Igor Ivanov, ki je med obiskom v Kijevu ocenil, da je VS ZN dosegel napredek pri oblikovanju nove resolucije o Iraku. "Aktivno se posvetujemo in pri nekaterih vprašanjih smo dosegli napredek," je dejal Ivanov po srečanju z ukrajinskim kolegom Anatolijem Zlenkom.