Tujina

ZDA bodo obnovile pomoč Severni Koreji

Tokio, 22. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški državni sekretar Powell, ki se mudi na azijski turneji, je po srečanju z japonskim premierom Koizumijem poudaril, da bodo ZDA, kljub napetostim zaradi obnovljenega jedrskega programa Severne Koreje, Pjongjangu obnovile pomoč v hrani.

Colin Powell je začel azijsko turnejo
Colin Powell je začel azijsko turnejo FOTO: Reuters

Koizumi in Powell sta sicer vnovič izrazila zaskrbljenost zaradi jedrskega programa Severne Koreje. Dogovorila sta se, da bosta obe državi še naprej sodelovali s Severno Korejo, da bi dosegli mirno rešitev spora. Powell je sicer že na poti na Japonsko napovedal, da bodo ZDA Severni Koreji kmalu ponovno poslale pomoč v hrani.

Japonska je Powellova prva postaja na štiridnevnem potovanju, ki ga bo nadaljeval jutri v Pekingu, nazadnje pa bo obiskal še Seul. Kitajska in Južna Koreja pritiskata na ZDA, naj popustijo severnokorejski zahtevi po neposrednih pogajanjih z Washingtonom o svojem jedrskem programu. ZDA pa nasprotno želijo, da so v pogovore vključene tudi Kitajska, Japonska, Rusija in Južna Koreja, saj severnokorejski jedrski načrti po mnenju ZDA ogrožajo vso regijo.

V Pekingu sta se medtem na pogovorih o razmerah na Korejskem polotoku srečala kitajski zunanji minister Tang Jiaxuan in "drugi človek" severnokorejskega vodstva Kim Yong Nam. Kitajska želi namreč svoje tradicionalno dobre odnose s Severno Korejo izkoristiti za dosego "novega napredka", je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

SORODNI ČLANKI