Tujina

Zažgali ambasadi

New York/München/Damask, 04. 02. 2006 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Sirski demonstranti so zaradi žaljivih karikatur zažgali dansko in norveško veleposlaništvo v Damasku.

Iz sveta tudi danes prihajajo različni odzivi na objavo spornih karikatur islamskega preroka Mohameda. Medtem ko muslimani in ZDA objavo karikatur obsojajo, je generalni sekretar ZN Kofi Anan muslimane pozval, naj sprejmejo opravičilo danskega časnika Jyllands Posten, ki je sporne risbe lani prvi objavil. Vatikan se je zavzel za spoštovanje verskih čustev, nemška kanclerka Angela Merkel pa je obsodila pozive k nasilju, s katerimi se je islamski svet odzval na karikature.

Zažgali ambadaso

Razjarjeni demonstranti so v sirski prestolnici Damask v znak protesta zaradi objave spornega stripa v danskem časopisu zažgali dansko veleposlaništvo. Nekaj deset protestnikov je po pročelju stavbe splezalo v prvo nadstropje zgradbe in vdrlo v prostore. Skozi okna so najprej zmetali nekaj kosov pohištva, nato pa so zanetili ogenj. Demonstranti so tudi preprečevali dostop gasilcem do goreče zgradbe. Stavba veleposlaništva je hudo poškodovana, saj so jezni protestniki na stavbo metali tudi kamne in tako razbili več oken. Zbrani so pozivali vse muslimane k bojkotu vseh danskih izdelkov.

Protestniki v Libanonu, danska zastava je pristala na oslu
Protestniki v Libanonu, danska zastava je pristala na oslu FOTO: Reuters

Protestnike so še dodatno podžgala SMS sporočila, ki so danes krožila v Damasku. V njih piše, da se bodo Danci zbrali na eni od glavnih trgov v Koebenhavnu, kjer bodo sežigali izvode islamske svete knjige koran. "Danska želi v odgovor na muslimanski bojkot danskih izdelkov v Koebenhavnu sežgati sveti koran," piše v sporočilu, napisanem v arabščini, ki je prejemnike pozivalo, naj prekolnejo Dance. "Pošlji to sporočilo dalje in nagrajen boš," še poziva sovražno SMS sporočilo.

Napadli tudi norveško veleposlaništvo

Sirski demonstranti so napadli tudi veleposlaništvo Norveške v Damasku. Protestnike je sirskim policijskim silam uspelo zadržati šele pred francoskim veleposlaništvom, pri čemer so policisti množico razgnali s solzivcem in vodnimi topovi.
Danske in norveške oblasti so ob teh dogodkih svoje državljane že pozvale, da nemudoma zapustijo Sirijo, saj se je položaj za Dance in Norvežane na tem območju zelo poslabšal.

Nove objave, nove prepovedi

Sporne karikature sta v današnjih izdajah objavila še dva novozelandska časnika, sodišče v Južnoafriški republiki pa je časnikom objavo omenjenih risb danes prepovedalo. Jordanske oblasti so zaradi objave karikatur danes aretirale odgovornega urednika časnika Šihan; ta je risbe Mohameda, čigar upodabljanje islam prepoveduje, objavil pred dnevi.

Palestinci nad evropska veleposlaništva

V Gazi so razjarjeni Palestinci iz protesta proti objavi karikatur danes napadli predstavništvo Nemčije in urad Evropske unije v mestu. Po navedbah očividcev je več deset mladih moških in šolarjev s kamenjem obmetavalo zgradbi in razbijalo okenska stekla, zažgali pa so tudi nemško zastavo. Pobesnelo množico je ukrotila šele policija. O novih protestih zaradi objave spornih risb poročajo tudi iz Londona, kjer se je pred danskim veleposlaništvom zbralo več sto muslimanov.

Iračani zažigajo oblačila, narejena na Danskem, in vzklikajo slogane proti danski državi
Iračani zažigajo oblačila, narejena na Danskem, in vzklikajo slogane proti danski državi FOTO: Reuters

Svet poziva k strpnosti

Anan je dejal, da razume, da muslimani objavo karikatur razumejo kot napad na njihovo vero, kljub temu pa je treba to krizo nemudoma končati. Kot je poudaril, nihče ne bi smel storiti česa, kar bi še podžgalo že tako težavne razmere, in izrazil upanje, da bodo muslimani sprejeli opravičilo časnika. "Za ravnanje posameznih novinarjev ne bi smeli kaznovati celotnega danskega naroda ali Evrope," je še dejal generalni sekretar ZN.

Ameriške oblasti so objavo karikatur Mohameda označile kot žaljivo, obenem pa so zagovarjale pravico do svobode mišljenja. Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack je ob tem vse strani pozval k dialogu in strpnosti.

K medsebojnemu spoštovanju je v prvem odzivu na objavo karikatur danes pozval tudi Vatikan. Sveti sedež je v sporočilu za javnost obenem opozoril, da pravica do svobode izražanja ne pomeni avtomatično tudi pravice do žaljenja verskih čustev vernikov.

Nemška kanclerka pa je ob začetku varnostne konference v Münchnu obsodila pozive k nasilju, s katerimi se je na karikature odzval islamski svet.