Tujina

Zavrnitev beguncev v skladu z zakoni

Canberra, 17. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat avstralskega zveznega sodišča je odločil, da je avstralska vlada delovala v skladu z zakoni, ko je zavrnila 433 beguncev, ki jih je s potapljajočega indonezijskega trajekta rešila norveška ladja Tampa.

Ladja Tampa pred avstralskimi teritorialnimi vodami
Ladja Tampa pred avstralskimi teritorialnimi vodami FOTO: Reuters

Tričlanski senat je tako razveljavil odločitev enega od zveznih sodnikov pred tednom dni, da so avstralske oblasti begunce na krovu ladje Tampa nezakonito zadrževale in da begunci lahko zaprosijo za zatočišče v Avstraliji.

Canberra je vstop beguncev na avstralska tla odločno zavračala že vse od začetka, ko je norveški kapitan ladje - ta je begunce rešila s potapljajočega se indonezijskega trajekta - pod prisilo beguncev zaplul v avstralske ozemeljske vode, begunci pa naj bi se izkrcali na avstralskih Božičnih otokih. Avstralska vlada jim je to preprečila, na krov Tampe pa so se vkrcali tudi avstralski komandosi in zdravniška ekipa. Za sprejem beguncev sta se nato odločila Nova Zelandija in Nauru, vendar pa naj bi jih do tja prepeljali preko Papue Nove Gvineje in ne preko Avstralije.

Zaradi nestrinjanja z ravnanjem avstralske vlade je več organizacij za zaščito človekovih pravic vložilo tožbo na sodišču, ki jo je zvezni sodnik v Melbournu najprej potrdil, po pritožbi vlade pa jo je senat treh zveznih sodnikov zavrnil. Odvetniki človekoljubnih organizacij so sicer že prejšnji teden napovedali, da se ne bodo pritožili, če njihove tožbe ne bo podprl tudi senat zveznega sodišča.

V kampanji proti iskalcem zatočišča je avstralska vlada uporabila tudi nedavne napade na ZDA. Še pred današnjo odločitvijo zveznega sodišča je bilo iz krogov avstralske vlade pogosto slišati, da naj bi bili med begunci na krovu Tampe tudi teroristi, ki so se skušali pretihotapiti v Avstralijo. Kot je za avstralski radio pojasnil minister za priseljevanje Philip Ruddock, "se moramo zavedati, da so med temi ljudmi lahko tudi takšni s slabimi nameni".