Tujina

Zaustavili istospolne poroke

San Francisco, 12. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče Kalifornije je mesto San Francisco pozvalo, naj upošteva zakon, ki pravi, da je poroka zveza med moškim in žensko.

Okoli 4000 istospolnih parov je na poroko čakalo, kakih 2600 parov pa je izkoristilo vmesni čas (Foto: Reuters)
Okoli 4000 istospolnih parov je na poroko čakalo, kakih 2600 parov pa je izkoristilo vmesni čas (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Vrhovno sodišče Kalifornije bi se lahko tudi odločilo, da se ne bo zapletalo v spor z mestom, kar bi zavleklo pravdanje za več let in omogočilo nove poroke med homoseksualci.

S tem je sodišče v četrtek soglasno prepovedalo nadaljevanje izdajanja poročnih dovoljenj istospolnim parom. Vrhovno sodišče sicer ni sprejelo končne odločitve, ampak je le sporočilo mestu San Francisco naj upošteva zakon. To se je tudi nemudoma zgodilo, na veliko razočaranje okoli 2600 homoseksualnih parov, ki so čakali na dovoljenje, in na veselje konservativnih nasprotnikov tovrstnih porok.

Potem ko je župan San Francisca Gavin Newsom pred mesecem dni ukazal mestnim uradnikom, naj začnejo izdajati poročna dovoljenja istospolnim parom, je priložnost izkoristilo več kot 4000 parov. Newsom je spravil v neroden položaj demokrate, ki si v volilnem letu niso želeli prepirov glede istospolnih porok, pri čemer naj bi imeli prednost republikanci, ker večina Američanov takim porokam nasprotuje.

Predsednik ZDA George Bush je zaradi San Francisca in Massachuettsa pozval k amandmaju k zvezni ustavi, s katerim bi prepovedali poroke med homoseksualci, vendar pa večina Američanov prav tako meni, da ustave zaradi tega ni potrebno spreminjati.

Vrhovno sodišče Kalifornije je obenem zavrnilo tožbo mesta San Francisco, ki je izpodbijala ustavnost zakona o prepovedi istospolnih porok, in priporočilo, da mesto najprej začne s tožbo na prvostopenjskem sodišču, kar se je v četrtek tudi zgodilo. Glede dveh tožb proti mestu San Francisco, ki sta jih vložila pravosodni minister Kalifornije, demokrat Bill Lockyer in konservativna skupina iz Arizone, pa je sodišče sporočilo, da bo o tem odločalo šele junija, vendar pa je do takrat ukazalo spoštovanje zakona. Nasprotniki porok med homoseksualci so navdušeni in pravijo, da je sodišč rešilo pravosodni sistem, župan Newsom pa je dejal, da se je boj šele začel in da bo včasih potrebno požreti tudi kakšen poraz na poti do končne zmage.

Bodo v Massachusettsu dovolili civilne poroke med istospolnimi?

Predlog zakona o ustavnih spremembah so v četrtek spravili skozi uvodna dva kroga glasovanj. Vrhovno sodišč Massachusettsa je novembra lani sprejelo zgodovinsko razsodbo in ukazalo kongresu, naj do maja letos omogoči poroke med istospolnimi pari in odpravi diskriminacijo.

Kongres v zvezni državi Massachusetts pa je medtem storil prvi korak na poti do sprejema ustavnega amandmaja, ki bo prepovedal poroke med homoseksualci, vendar pa dovolil civilne zveze.

Kongresniki so nemudoma začeli iskati način, kako bi se izognili temu ukazu in ga našli v ustavnih spremembah, vendar pa te ne bodo možne do novembra 2006. V Massachusettsu namreč ni enostavno spreminjati ustave. Zakon o spremembah morata najprej potrditi dva kongresa zapored, nato pa mora še na referendum.