Tujina

Zaslišanja v zvezi z umori ostrostrelca

Washington/Pariz, 21. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija v ameriški zvezni državi Virginia je sporočila, da nima dokazov, da bi bila moška, ki so ju aretirali na bencinski črpalki v Richmondu, povezana z napadi ostrostrelca, ki je od začetka oktobra ubil devet in ranil tri naključno izbrane osebe.

Kraj napada žrtve ostrostrelca
Kraj napada žrtve ostrostrelca FOTO: Reuters

Približno 30 policijskih vozil je v bliskoviti akciji blokiralo območje okoli bencinske črpalke, kjer so najprej aretirali voznika belega kombija. Poleg voznika je policija pridržala na zaslišanju tudi drugega moškega, ki se je nahajal v bližini bencinske črpalke. Po zaslišanju je policija dejala, da sta bila najverjetneje moška, po rodu iz Mehike in Gvatemale, ob nepravem času na nepravem mestu.

Ostrostrelec pustil novo sporočilo

Policija preiskuje območje zadnjega napada
Policija preiskuje območje zadnjega napada FOTO: Reuters

Ameriška policija je, potem ko je opravila balistično preiskavo, potrdila, da je skrivnostni ostrostrelec s širšega območja Washingtona, odgovoren tudi za včerajšnji napad na parkirišču pred neko restavracijo v mestu Ashland, v ameriški zvezni državi Virginiji, 145 kilometrov južno od Washingtona. Ustreljen je bil 37-letni moški, ki je še vedno v kritičnem stanju.

Tudi tokrat je napadalec pustil sporočilo. Po tarot karti z napisom: »Dragi gospod policist, jaz sem Bog«, ki jo je 7. oktobra pustil na šoli v Marylandu, je tokrat pustil listek s telefonsko številko.

Je policija aretirala pravega človeka?
Je policija aretirala pravega človeka? FOTO: Reuters

Prihaja napadalec iz Francije?

Skrivnostni ostrostrelec iz Washingtona bi lahko bil 25-letni dezerter francoske vojske. Kot je sporočila francoska policija, naj bi dezerterja njegovi kolegi prepoznali na skici fotorobota, ki ga je pred dvema tednoma predvajala francoska televizija M6. Omenjeni dezerter naj bi prihajal iz ZR Jugoslavije, pogrešajo pa ga že od septembra. Ameriški preiskovalci so skico fotorobota medtem že razglasili za napačno, saj naj bi temeljila na nezanesljivih izjavah prič. "Priče, ki so nudile podatke za fotorobot, so pozneje priznale, da niso videle ničesar," je pojasnil eden od policistov.

Francija je ZDA obvestila o izginulem moškem, ki velja za dobrega strelca. Trenutno ga išče mednarodna policija Interpol. Pred pobegom iz vojaške šole Coetquidan na zahodu Francije naj bi govoril, da bi rad šel v Kanado.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA