Tujina

Zasedanje v spomin Trajkovskega

Skopje, 01. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Makedonski parlament se je na spominskem zasedanju poklonil spominu predsedniku države Trajkovskemu, ki je v četrtek še z osmimi umrl v nesreči letala južno od Mostarja.

Pogreb naj bi v četrtek (Foto: Reuters)
Pogreb naj bi v četrtek (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Makedonski premier Branko Crvenkovski je zaprosil generalnega sekretarja zveze NATO Jaapa de Hoopa Schefferja za pomoč pri razjasnitvi okoliščin smrti makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega. V odprtem pismu generalnemu sekretarju NATO je Crvenkovski zapisal, da glede na dejstvo, da zračne koridorje (v BiH) nadzira francoski kontingent SFOR, naprošajo NATO in Schefferja osebno, da zagotovi, da bi bili vsi podatki in informacije v zvezi s tragedijo na voljo preiskovalcem. Pismo makedonskega premiera je odziv na naraščajoča ugibanja o tem, kaj je bil vzrok za letalsko nesrečo, v kateri je poleg Trajkovskega umrlo še šest članov makedonske delegacije in dva pilota.

Makedonske oblasti v Skopju so sporočile, da so posmrtne ostanke preminulega predsednika uspeli identificirati z analizo DNK na podlagi vzorcev krvi njegovega očeta Kira Trajkovskega in brata dvojčka Aleksandra.

Posmrtne ostanke Trajkovskega bodo prepeljali iz Mostarja v Sarajevo, v sredo pa jih bodo z najvišjimi častmi prepeljali v Skopje.

Čeprav so iz Skopja sporočili, da bo pogreb predsednika verjetno v četrtek, je makedonska tiskovna agencija MIA poročala, da bo pogreb v petek.

Zasedanje sobranja v spomin Trajkovskega

Žalujoči člani družine Trajkovski (Foto: Reuters)
Žalujoči člani družine Trajkovski (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Zbrali smo se, da se počastimo spomin na predsednika Trajkovskega. Nepričakovana, tragična smrt ga je odtrgala od družine, prijateljev in kolegov. Izgubili smo moža, ki je v zgodovino Makedonije vtisnil nepozaben pečat, še posebej v tem občutljivem obdobju," je povedal Ljupčo Jordanovski, predsednik makedonskega parlamenta, ki v skladu z ustavo začasno opravlja dolžnosti predsednika. Zasedanje je odprl z minuto molka, Trajkovskega pa označil kot modernega evropskega politika, ki je Makedonijo v zadnjih štirih letih vodil z izjemno energijo, modrostjo, vztrajnostjo in strpnostjo. "Trajkovski nam je zapustil vizijo, da je makedonski model etnične družbe sestavni del evropske kulture. Povsem je bil predan integraciji v Evropsko unijo in zvezo NATO," je dejal.

Trajkovskega, ki je bil drugi predsednik samostojne Makedonije, se bodo najbolj spominjali po njegovi vlogi v mirovnih pogajanjih, ki so končali albanski oboroženi upor leta 2001. "Med konfliktom leta 2001 je prevzel nase največje breme, čeprav se je zavedal morebitnih negativnih posledic, ki bi ga lahko to imelo na njegovo kariero," je še dejal Jordanovski.

Jordanovski bo sicer moral razpisati predčasne predsedniške volitve, to pa naj bi storil še do konca tedna. V skladu z ustavo naj bi volitve razpisal v 40 dneh po smrti oziroma identifikaciji trupla Trajkovskega, vendar še ni jasno, ali bo to tudi mogoče izpeljati v zakonsko določenem roku.

Pogreb naj bi bil v četrtek

Makedonci v poslopju parlamenta še naprej podpisujejo žalno knjigo, pred poslopjem pa prižigajo sveče in polagajo rože. Pogreb naj bi bil v četrtek v Skopju, makedonska tiskovna agencija MIA pa je poročala, da bo pogreb v petek. Izvedenci so poleg Trajkovskega identificirali še pet trupel - dveh svetovalk in svetovalca iz kabineta Trajkovskega ter dveh varnostnikov. Udeležbo na pogrebu so kljub temu že napovedale delegacije iz Rusije, Kitajske, Nizozemske, Grčije, Turčije, SČG, Hrvaške, pa tudi iz EU in zveze NATO.

Trajkovski, ki je z vladno delegacijo umrl v strmoglavljenju letala na poti v Mostar, kjer naj bi se udeležil investicijske konference za BiH, je sicer umrl na dan, ko naj bi Skopje v Dublinu uradno vložilo prošnjo za članstvo v Evropski uniji. To je zaradi njegove smrti vložitev prošnje nato preložilo.

SORODNI ČLANKI