Tujina

Zasedanje o prihodnosti ZRJ

Beograd/Podgorica, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pod pokroviteljstvom Združenih narodov se je v Beogradu začela dvodnevna konferenca o preoblikovanju ZRJ, ki jo od leta 1992 sestavljata republiki Srbija in Črna gora.

Vojislav Koštunica in Milo Đukanović
Vojislav Koštunica in Milo Đukanović FOTO: Reuters

Na strateški konferenci o preoblikovanju ZRJ sodelujejo visoki državniki ter domači in tuji strokovnjaki. Udeležence konference bodo med drugim nagovorili jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica, podpredsednik jugoslovanske vlade Miroljub Labus, črnogorski predsednik Milo Đukanović in srbski premier Zoran Đinđić.

Koštunica je sicer opozoril, da obstaja "realna nevarnost, da se prihodnja tri leta namesto za utrjevanje skupnosti izkoristi za dokončno razdvojitev dveh držav". Pri tem je dodal, da bi bila razdvojitev Srbije in Črne gore v nasprotju tako z dejanskimi interesi Srbije in Črne gore kot z "voljo Evrope". Koštunica tudi nasprotuje razpisu srbskih predsedniških volitev pred sprejemom nove ustave prihodnje skupne države in spremembe srbske ustave.

Sporazum o preoblikovanju ZRJ v skupno državo Srbija-Črna gora sta strani podpisali 14. marca v Beogradu, glavna tema t. i. strateške okrogle mize pa bo po navedbah predstavnika Programa ZN za razvoj, ki jo organizira, uresničevanje omenjenega sporazuma.

Odprta pot predčasnim volitvam v Črni gori

Črnogorski parlament je v četrtek zvečer sprejel odločitev o skrajšanju svojega mandata, s čimer je omogočil razpis predčasnih parlamentarnih volitev in razrešitev politične krize v Črni gori.

Milo Đukanović
Milo Đukanović FOTO: Reuters

Krizo je povzročil pristop črnogorskega predsednika Mila Đukanovića k sporazumu o preoblikovanju odnosov med Srbijo in Črno goro. Za razpustitev parlamenta je od 77 poslancev glasovalo 39 predstavnikov opozicijske koalicije Skupaj za Jugoslavijo in Liberalne zveze Črne gore. Pri glasovanju niso sodelovali poslanci Demokratske stranke socialistov in Socialdemokratske stranke.

Odločitev o skrajšanju mandata naj bi bila nujna, saj morebitna nova republiška vlada ne bi imela nujne politične večine. Predsednik Đukanović bo predčasne parlamentarne volitve najverjetneje razpisal za 6. oktober, ko so predvidene tudi občinske volitve v Podgorici. Obstaja možnost, da bo skupšina, ki bo delovala do potrditve mandata novoizvoljenih poslancev, za isti datum razpisala tudi predsedniške volitve, saj se Đukanovićev mandat izteče 15. januarja 2003.