Tujina

Zaradi virusa umrlo 21 otrok

Peking, 02. 05. 2008 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na vzhodu Kitajske je zaradi smrtonosnega črevesnega virusa doslej umrlo 21 otrok, okuženih pa je okoli 3000 ljudi.

Bolezen se prenaša s sluznico, slino ali urinom okuženega, povzroča pa poškodbe možganov, srca in pljuč, v nekaterih primerih pa tudi smrt.

Razkuževanje
Razkuževanje FOTO: Reuters

Novice o epidemiji so se pojavile v ponedeljek, ko je za posledicami virusa umrlo 19 otrok. Trenutno se jih samo v bolnišnici v mestu Fuyang na vzhodu Kitajske zdravi 879, od katerih jih je devet v kritičnem, 40 pa v zelo resnem stanju. Zdravstvene organizacije ob tem opozarjajo, da so prenašalci virusa lahko tudi starejše osebe, ki znakov bolezni ne kažejo, lahko pa okužijo druge.

Oblasti v mestu Fuyang so poostrile zdravstveno-varstvene in preventivne ukrepe na vseh področjih. Ob tem je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že v začetku tedna izrazila zaskrbljenost zaradi epidemije, ki lahko v najresnejših primerih vodi tudi do resnih okvar možganov, srca in pljuč.

Kitajsko zdravstveno ministrstvo je strahove poskušalo pomiriti z navedbami, da zgodnje odkritje bolezni in dobra zdravstvena oskrba zmanjšujeta smrtnost. Kljub temu so ob tem opozorili na dejstvo, da se bo virus najverjetneje širil naprej.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ariella
02. 05. 2008 16.46
joj kitajci eni...
Shekelstein
02. 05. 2008 15.56
ZAPRET CHINO NUBEN VN NUBEN NOT TUD ĆE SO OLIMPISKE IGRE.SMRT CHINI
starasablja
02. 05. 2008 11.50
Zapreti meje, nihče ne ven ne not. ob varujmo svoje otroke in vnuke. Požvižgam se na Olimpiske igre.