Tujina

Zaradi okužbe otrok do smrti v ječi

Tripoli, 17. 07. 2007 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libijsko sodišče je bolgarske medicinske sestre, ki naj bi 438 otrok okužile z virusom HIV, obsodilo na dosmrtno ječo.

Bolgarske medicinske sestre in palestinski zdravnik
Bolgarske medicinske sestre in palestinski zdravnik FOTO: Reuters

Libijski vrhovni pravosodni svet je smrtno kazen za pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, obtožene, da so več sto otrok namerno okužili z virusom HIV, spremenil v dosmrtno ječo.

Na to naj bi v veliki meri vplivala odločitev družin okuženih otrok, da ne bodo več zahtevale smrtne kazni. "Odrekli smo se smrtnim kaznim ... potem ko so bili izpolnjeni vsi naši pogoji," je sporočil vodja libijskega združenja družin otrok, okuženih z virusom HIV, Idris Laga. Družinam so namreč izplačali odškodnine v višini približno milijon ameriških dolarjev oziroma 728.000 evrov, v zameno pa so odstopile od zahteve po smrtni kazni.

Bolgarija Libiji odpisala del dolga

Bolgarski zunanji minister Ivajlo Kalfin je medtem v pogovoru za radio izjavil, da bi lahko Bolgarija Libiji odpisala del njenega tujega dolga, obenem pa tudi nakazal možnost sodelovanja Bolgarije v mednarodnem skladu za humanitarno pomoč Libiji. Ostalih podrobnosti minister ni navedel, dodal je le, da so operacije, povezane s tujimi dolgovi, praviloma tajne. Libijski dolg Bolgariji sicer znaša skoraj 400 milijonov dolarjev.

Trdijo, da so nedolžni

Bolgarske medicinske sestre Snežana Dimitrova, Nasja Nenova, Valja Červenjaška, Valentina Siropulo in Kristjana Valčeva ter palestinski zdravnik Ašraf Džuma Hadžudž so v Libiji zaprti od februarja 1999, prvič pa so bili na smrt obsojeni maja 2004. Šesterica ves čas trdi, da je nedolžna in naj bi krivdo priznala pod prisilo.

Obsojeni so bili, ker naj bi z virom HIV v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili 438 libijskih otrok, od katerih jih je 56 medtem že umrlo. Strokovnjaki iz tujine menijo, da je bila najverjetneje slaba higiena vzrok za epidemijo v Bengaziju.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matejat
25. 07. 2007 22.58
Kdo bi okužil otroke namerno s HIV? Kaj res misliš, da tako podli in nečloveški "ljudje" ne obstajajo? Tudi jaz bi rada to verjela ja...
victoriosus
18. 07. 2007 08.36
Svinjsko! Denar so vzeli, ljudi pa ne dajo! Pa Jereb, krive so ogabne higienske razmere. Kdo bi pa okužil (namerno) otroke s HIV??? Kaj ti ni jasno?!
mjereb2@guest.arnes.si
17. 07. 2007 20.47
Vprašanje koliko so krive, je pa pravilno, da se Libijci ne dajo podkupiti.