Tujina

Zaradi finančne krize letos veliko manj turistov

Astana, 05. 10. 2009 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
3

Letos je bilo v svetu šest odstotkov manj turistov. Število sta zmanjšala predvsem svetovna finančna kriza in nova gripa. Prvotna napoved Svetovne turistične organizacije je bil dvoodstoten upad.

Turista v Madridu
Turista v Madridu FOTO: Reuters

Svetovna finančna kriza in nova gripa sta v letošnjem letu po napovedih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) zmanjšali število turistov po vsem svetu za šest odstotkov. Gre za prvo nazadovanje panoge po letu 2003, ki je precej hujše od prvotnih pričakovanj, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. UNWTO je podatke predstavila na generalni skupščini, ki se je začela danes v kazahstanskem glavnem mestu Astana. Na skupščini sodeluje okoli 140 držav z vsega sveta.

To je precej več od prvotne napovedi, saj je UNWTO še v začetku leta napovedovala, da se bo število turistov letos zmanjšalo za največ dva odstotka.

Največje zmanjšanje turistov je imela Evropa

V Afriki je bilo predvsem po zaslugi Maroka in Kenije več turistov kot v preteklih letih.
V Afriki je bilo predvsem po zaslugi Maroka in Kenije več turistov kot v preteklih letih. FOTO: Reuters

Po podatkih UNWTO se je v Evropi v letošnjih prvih sedmih mesecih število turistov zmanjšalo celo za osem odstotkov, sledi Amerika s sedemodstotnim padcem. V nasprotju s splošnim trendom je imela Afrika v letošnjih prvih sedmih mesecih štiri odstotke več turistov, predvsem zaradi vse bolj priljubljene Kenije in Maroka.

Turizem rešujejo domači turisti

Odsotnost tujih turistov so v številnih državah uspešno nadomestili domači gosti, je na generalni skupščini povedal Mario Moyses z brazilskega ministrstva za turizem. "Samo v juliju in avgustu smo našteli 20 odstotkov več Brazilcev kot pred letom dni, ki so dopustovali v lastni državi," je dejal.

Navzoči na generalni skupščini so ob tem izrazili optimizem, da si bo prihodnje leto svetovni turizem spet opomogel. Pred tem so uvodoma v štiridnevno srečanje izvolili Jordanca Taleba Rifaija za novega generalnega sekretarja organizacije.

V Sloveniji petodstotni upad obiska

Tudi pri nas je bilo manj turistov.
Tudi pri nas je bilo manj turistov. FOTO: Reuters

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je v prvi polovici letošnjega leta Slovenijo obiskalo 1.145.575 turistov, kar je pet odstokov manj kot lani, medtem ko se je število turističnih prenočitev zmanjšalo za štiri odstotke v primerjavi z istim obdobjem lani. Od tega se je število prihodov domačih turistov v tem obdobju povečalo za dva odstotka, število prihodov tujih turistov pa zmanjšalo za 10 odstokov. Število prenočitev domačih turistov se je povečalo za štiri odstotke, medtem ko se je število prenočitev tujih turistov zmanjšalo za devet odstotkov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dmalalan@mac.com
05. 10. 2009 15.13
hihihi, napaka pri posiljanju, napacne poezije...Slovenija ne more se titovih usluzbencev znebit in novih turistov dobit !!!
dmalalan@mac.com
05. 10. 2009 15.03
jansa je zasluzen...sem pa mislu, da je turizem ministrstvo za turizem z dobljenimi miljardami, za resevanje, reslo...krivi so pa turisticni gostje, da turiste se igrat, nocejo iti...drzava da pomoc, minister jo za domace turiste skleni potrosit...pomoc drzave, tako domaci turist...vrne drzavi...jak posel, me na titove uradnike spominja.
bostjan@kocevje.com
05. 10. 2009 14.24
janša je kriv!