Tujina

Zaradi državnega udara Niger suspendirali iz AU

Niamey, 20. 02. 2010 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina vojakov je v četrtek v Nigru izvedla državni udar, v petek pa razpustila vlado. Afriška unije je sedaj Niger suspendirala in proti tej z uranom bogati državi uvedla sankcije.

Afriška unija (AU) je suspendirala Niger in proti državi, v kateri so v četrtek izvedli državni udar, uvedla sankcije. Odločitev je bila sprejeta po petkovem srečanju sveta organizacije za mir in varnost.

Skupina vojakov je v četrtek v Nigru izvedla državni udar, v petek pa razpustila vlado. Predsednika te obubožane, a z uranovo rudo bogate države Mamdouja Tandjo so skupaj z nekaterimi ministri zajeli in ga domnevno zadržujejo v vojašnici.

Mahmoud Tandja
Mahmoud Tandja FOTO: Reuters

Življenje v prestolnici sicer trenutno poteka mirno. Kljub tankom in vojakom na ulicah so trgovine odprte, ljudje pa opravljajo svoje posle. Čeprav se je na Niger zaradi državnega udara vsul plaz obtožb iz tujine, pa so prebivalci te afriške države dogajanje večinoma podprli.

71-letni Tandja je bil sicer več kot desetletje na oblasti v tej zahodnoafriški državi, ki se ponaša kot največja proizvajalka uranove rude na svetu. Mandat bi mu v skladu z ustavo moral poteči že decembra lani, a si ga je avgusta podaljšal na kontroverznem referendumu, potem ko je najprej razpustil parlament, nato pa še ustavno sodišče. Zaradi tega si je prislužil tudi mednarodno izolacijo.

V Nigru so sicer v letih med 1974 in 1999 izvedli tri državne udare, Tandja pa je nato dvakrat zmagal na volitvah, ki so bile po ocenah mednarodne skupnosti poštene. Toda proti koncu drugega petletnega mandata se je začel oklepati vse bolj totalitarnih prijemov, kar se je na koncu odrazilo tudi v omenjenem referendumu, ki naj bi bil prirejen. Tandja je sicer zatrjeval, da na oblasti ostaja, "ker ljudje tako zahtevajo".

Niger je sicer na samem repu po indeksu družbenega razvoja, ki ga oblikujejo Združeni narodi. V državi je tudi 70-odstotna nepismenost. Poleg tega pa se država na robu Sahare nenehno bojuje s sušo in pomanjkanjem. Kljub temu pa imajo v Nigru eno najvišjih stopenj rasti prebivalstva.
 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
21. 02. 2010 12.08
Le kdo se skriva, na tej strani glih ne opisuje katere vere so bili tisti, ki so izvedli državni udar, in zakaj glih tam kjer je uranova ruda, samo če odromate na kero drugo tujo stran vam lepo piše.
abeceda123
20. 02. 2010 17.13
Za vsakim prevratom se skriva nekdo v ozadju, ki je dovolj močan. Mislim, da tokrat to ni delo Amerike. Kmalu bo jasno kdo.
Uporabnik113189
20. 02. 2010 16.40
Če poslušaš te prevratnike so tako sladkih besed kot da bi pravkar prišli iz slaščičarne. Vendar slika ne laže. Cel trop vojaških uniform z diktataorjem na čelu, ki ne bo niti trenutek okleval, če bo potrebno "očistiti" državo raznih nadlog v obliki mošlih, žensk in otrok. Že tolikokrat videno, pa še vedno enako. Laži laži me, ti to znaš najbolje. Svobode, enakosti in bratstva se s puško pač ni mogoče naučiti. Za kaj takega je bolj koristno orodje šolska tabla, kreda in svinčniki..
FolkloraS
20. 02. 2010 15.47
Kaj če reč, ljudstvo se prebuja.