Tujina

Zaradi antraksa zaprli kongres

Washington/New York, 17. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem, ko so pri 33 zaposlenih v uradu vodje demokratske večine v ameriškem senatu Tomu Daschlu našli sledi bakterije vraničnega prisada, je predstavniški dom ameriškega kongresa zaradi nevarnosti širjenja antraksa zaprl vrata do prihodnjega torka.

Pismi, ki sta vsebovali bakterije antraksa
Pismi, ki sta vsebovali bakterije antraksa FOTO: Reuters

Pismo z nevarno bakterijo je v Daschlov urad prispelo v ponedeljek. Po mnenjih strokovnjakov pa gre za zelo močno in verjetno celo smrtonosno obliko bakterije.

Po besedah predstavnika kongresa Dennisa Hasterta, so sledi antraksa odkrili tudi v prezračevalnem sistemu zgradbe na Capitolu, zato so po zaključku sredinega delovnega dne začeli s temeljitim okoljskim antibakteriološkim pregledom. Zgradba kongresa bo ostala zaprta preostali konec tedna. Vsi zaposleni v predstavniškem domu so danes zapustili zgradbo, na delovna mesta pa se bodo vrnili v torek.

Medtem ko bo predstavniški dom ameriškega kongresa zaradi preiskave o morebitni navzočnosti bakterije vraničnega prisada konec tedna zaprt, pa bo ameriški senat še naprej deloval. To je sporočil vodja demokratske večine v ameriškem senatu Tom Daschle. Kot je poročala ameriška televizija CNN, nekateri senatorji menijo, da se je predstavniški dom z zaprtjem pretirano odzval na prisotnost bakterije.

Agenti FBI so takoj začeli s temeljito preiskavo prostorov v zgradbi in na pregled v bolnišnico napotili okoli petsto uslužbencev senata.

Spore nevarne bakterije so tako drobne, da bi se po ocenah strokovnjakov po stavbi senata lahko prenašale po zraku, v sredini izdaji piše časnik New York Times. Nekdanji inšpektor Združenih narodov za orožje v Iraku, Richard Spritzel, pa je za ameriško televizijo ABC dejal, da v ZDA pozna samo pet strokovnjakov, ki bi lahko proizvedli takšno obliko spor omenjene bakterije.

Od začetka meseca so v Združenih državah dobili že več kot 2300, večinoma lažnih, prijav domnevnih okužb z antraksom. Ameriški pravosodni minister Aschcroft je zato napovedl visoke kazni za tiste, ki bodo namenoma povzročali paniko in strah med prebivalci. Doslej so zaradi tega že obtožili dve osebi.

Predstavniki zveznega preiskovalnega urada so poudarili, da zaenkrat nimajo dokazov o tem, da bi bili primeri okužbe z antraksom povezani s kakšno teroristično skupino. Agenti FBI so še sporočili, da je pisava na pismu, ki so ga je prejel vodja demokratov v Senatu Tom Daschle, zelo podobna tisti s pošiljke, ki jo je začetek meseca prejel uslužbenec televizijske hiše NBC. Ta je zaradi bakterije vraničnega prisada pred enajstimi dnevi umrl.

Antraks tudi pri newyorškem guvernerju

Spore bakterij vraničnega prisada so našli tudi prostorih urada newyorškega guvernerja Georgea Patakija na Manhattnu, je poročala kabelska televizijska postaja NY1.

Najprej so jih odkrili v varovanem območju zgradbe, ki ga uporablja newyorška državna policija, na Tretji aveniji. 38. in 39. nadstropje zgradbe, kjer so guvernerjevi uradni prostori, so zaprli.

Patakijeva pisarna se nahaja v stolpnici na vzhodni strani osrednjega dela Manhattana, čez cesto od stolpnice v kateri so tudi prostori Generalnega konzulata in slovenske misije pri OZN. Patakijevo stolpnico so že obkrožili policisti in gasilci, ki so izpraznili pisarniške prostore, strokovnjaki pa so pričeli z jemanjem vzorcev.

O dveh pozitivnih primerih okužbe z antraksom so pristojne newyorške zdravstvene službe poročale že pretekli teden: asistentka voditelja informativne oddaje na televiziji NBC Toma Brokawa in sedemesečni sin producenta televizije ABC.

Povečanje sredstev za boj proti bioterorizmu

Ameriški državni sekretar za zdravstvo Tommy Thompson je na današnjem zasedanju senata povedal, da je predsednik Bush zahteval dodatnih 1,5 milijarde dolarjev za boj proti bioterorizmu, kar pomeni šestkratno povečanje porabe v fiskalnem letu 2001. Predvidena sredstva vključujejo 643 milijonov dolarjev za povečanje državnih farmacevtskih zalog in 509 milijonov dolarjev za pospešitev razvoja in nakupa cepiva proti črnim kozam. Preostala sredstva bodo namenili za usposabljanje državnega in lokalnega osebja, je še povedal Thompson.

Strah pred antraksom se širi po svetu

Seznam držav, ki po informacijah bele hiše hranijo zaloge antraksa:
Kitajska
Iran
Irak
Izrael
Libija
Severna Koreja
Južna Koreja
Sirija
Tajvan
Rusija

Strah pred možnostjo okužbe z vraničnim prisadom je zajel ves svet, čeprav analize sumljivega belega prahu, večinoma podtaknjenega v pismih, praviloma niso potrdile prisotnosti bakterije te smrtonosne bolezni, ki so jo doslej odkrili le v ZDA. Svetovne agencije danes o sumljivih pismih poročajo z Japonske, kjer sta med prejemniki tudi urad japonskega premiera Džuničira Koizumija in ameriški konzulat v Osaki, z Nove Zelandije, Avstralije, Južnoafriške republike, Izraela in Argentine, na starem kontinentu pa so pisma odkrili na Madžarskem, Poljskem, v Avstriji in na Slovaškem, pa tudi v Strasbourgu na Svetu Evrope.

Britanski policisti so evakuirali zgradbo televizijske hiše BBC, potem ko so v poslopju našli ovojnico z belim prahom. Na opazovanje v bolnišnico so odpeljali tudi trinajst uslužbencev londonske borze, potem ko so prišli v stik s sumljivo pošiljko.

V Jeruzalemu so danes zaprli del stavbe izraelskega parlamenta, potem ko sta dva poslanca prejela pismo, v katerem je bil bel prah. Zaradi suma, da sta se poslanca okužila z bakterijo vraničnega prisada, so ju poslali na zdravniške preiskave, katerih rezultati pa še niso znani.