Tujina

Zaporniki uživajo v tropih

Washington, 24. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaporniki v Guantanamu na Kubi uživajo v dobri hrani in tropskem ozračju, meni ameriški podpredsednik Cheney.

Dicku Cheneyu se zapori v Guantanamu ne zdijo sporni (Foto: Reuters)
Dicku Cheneyu se zapori v Guantanamu ne zdijo sporni (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški podpredsednik Dick Cheney je zavrnil vse kritike glede slabega stanja zapornikov v zloglasnem ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi ter izjavil, da imajo na razpolago vse, kar si je sploh mogoče zamisliti. Po njegovem mnenju zapornike dobro hranijo, z njimi lepo ravnajo, pa še v tropih so.

"V Guantanamu imajo povsem nove prostore. Veliko denarja smo porabili, da smo jih zgradili. Zelo dobro ravnajo z njimi«, je dejal Cheney za ameriško televizijo CNN. "Živijo v tropih, dobro jih hranijo, kaj bi si še želeli več?" je nadaljeval ameriški podpredsednik in poudaril, da na svetu "ni države, ki bi z ljudmi, ki želijo pobijati Američane, ravnala tako, kot z njimi ravnamo mi".

Cheney je s tem zavrnil tudi kritike nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, da naj bi v Guantanamu prihajalo do resnih zlorab zapornikov. »Čas je že, da od tam nehajo prihajati zgodbe o tem, kako tam ljudi zlorabljajo,« je v ponedeljek za Financial Times dejal Clinton, ki je administracijo predsednika Georgea Busha še pozval, naj čimprej »zapre ali pa počisti« to oporišče, kjer so zaprti domnevni teroristi mreže Al Kaida in pripadniki strmoglavljenega talibanskega režima v Afganistanu.

Cheney se s tem ni strinjal: »Če jih spustimo, bodo šli nazaj in skušali pobijati Američane,« je bil nazoren, nato pa je zapornike v Guantanamu razdelil po skupinah, in sicer na teroriste, izdelovalce bomb in spodbujevalce terorja.