Tujina

Zapor CIE na Poljskem

Berlin, 09. 12. 2005 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najpomembnejši tajni zapor CIE v Evropi je po navedbah organizacije za človekove pravice na Poljskem.

V tajnih zaporih v Evropi naj bi bilo trenutno 100 zapornikov
V tajnih zaporih v Evropi naj bi bilo trenutno 100 zapornikov FOTO: Reuters

Najpomembnejši tajni zapor ameriške tajne obveščevalne agencije CIA v Evropi je na Poljskem, je za poljski časnik Gazeta Wyborcza povedal predstavnik nevladne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch Marc Garlasco. V tajnih zaporih v Evropi naj bi bilo po njegovih besedah trenutno najmanj 100 zapornikov, od tega približno četrtina na Poljskem, kjer naj bi CIA imela dva zapora.

Garlasco je še pripomnil, da je poročanje medijev o tajnih zaporih CIA otežilo delo organizacije Human Rights Watch. "Hoteli smo do konca izpeljati preiskavo in najti zgradbo, v kateri naj bi bil zaprt domnevni glavni načrtovalec operacij mednarodne teroristične mreže Al Kaida Halid Šejk Mohamed," je dejal in povedal, da so dan po objavi članka o zaporih CIA na Poljskem v Washington Postu zapornike prepeljali v Severno Afriko in zabrisali sledi.

Tajni zapor tudi na Kosovu?

Ameriško vojaško oporišče Camp Bondsteel na Kosovu
Ameriško vojaško oporišče Camp Bondsteel na Kosovu FOTO: Reuters
Podatki, ki jih je nemška policija imela o nemškem državljanu libanonskega porekla Khaledu al Masriju, naj bi vplivali na to, da je ameriška obveščevalna agencija CIA postala pozorna nanj, piše nemški dnevnik Berliner Zeitung. Al Masrija naj bi agenti CIA ugrabili leta 2003 in prepeljali v Afganistan, kjer so ga po njegovih trditvah mučili in pretepali. Al Masri pravi, da so ga ugrabili 31. decembra 2003 v Makedoniji, zamenjali pa naj bi ga za človeka z istim imenom.

Posebni odposlanec ZN za varstvo človekovih pravic na Kosovu Marek Nowicki je medtem za današnjo izdajo nemškega dnevnika Berliner Zeitung dejal, da ima ameriška vojska v oporišču Camp Bondsteel na Kosovu, ki deluje pod okriljem zveze NATO, že več let tajni zapor. Poljski pravnik Nowicki, ki funkcijo posebnega odposlanca ZN opravlja šest let, prej pa je bil med drugim sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, je oporišče Camp Bondsteel obiskal dvakrat - konec leta 2000 in v začetku leta 2001. Kot je dejal, je bil zapor podoben zloglasnemu ameriškemu vojaškemu oporišču Guantanamo na Kubi, ki ga sicer pozna s fotografij.

O ameriškem zaporu na Kosovu, podobnem Guantanamu, je pred približno dvema tednoma poročal francoski dnevnik Le Monde, ki se je skliceval na komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Alvara Gil-Roblesa. "Kraj je videti kot rekonstrukcija Guantanama v malem," je po navedbah časnika dejal Gil-Robles. V oporišču Bondsteel naj bi videl "majhne lesene barake, obkrožene v visoko bodečo žico". V vsaki od teh barak naj bi bilo zaprtih "od petnajst do dvajset ujetnikov, oblečenih v oranžne kombinezone".