Tujina

Zapleti v primeru Đinđić

Beograd, 28. 09. 2005 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodni postopek proti morilcem bivšega srbskega premierja Đinđića se zapleta, saj je tožilstvo ostalo brez namestnikov.

Zorana Đinđića so ubili 12. marca 2003
Zorana Đinđića so ubili 12. marca 2003 FOTO: Reuters

Srbsko posebno tožilstvo za organizirani kriminal je, potem ko so sredi septembra zaradi korupcije priprli namestnika posebnega tožilca Milana Radovanovića, ostalo brez še enega namestnika posebnega tožilca. Zaradi odhoda med odvetnike je odstopil še namestnik tožilca Nebojša Maraš, ki je bil med tožilci v sodnem procesu za umor srbskega premiera Zorana Đinđića.

Sojenje Đinđićevim morilcem so po počitnicah nadaljevali sredi septembra, a se je že prej zadeva močno zapletla zaradi zamenjave ene od glavnih osebnosti v tem in drugih sodnih postopkih proti srbski mafiji, posebnega tožilca za organizirani kriminal Jovana Prljića.

Srbske opozicijske stranke, ki so bile vladajoče v času atentata na Đinđića, nove oblasti obtožujejo, da zavlačujejo sodne postopke proti obtožencem za premierov umor in pripadnikom srbske mafije.

Prljiću je pravzaprav potekel dveletni mandat, a so mnogi pričakovali, da mu ga bodo podaljšali, ker je bil na tem položaju od začetka omenjenih sodnih postopkov. Prav zato je tudi ostal v posebnem tožilstvu kot namestnik. Novi posebni tožilec je Slobodan Radovanović, ki je imel do zadnjega zapleta poleg Prljića, Maraša in zdaj priprtega Radovanovića še dva namestnika.

Kot je povedal posebni tožilec Radovanović, bo obtožnico v postopku proti Đinđićevim morilcem po Maraševem odstopu zastopal Prljić, ki je "tudi njen glavni avtor". Radovanović je zanikal namigovanja, da je Maraš odstopil zaradi pritiskov, napovedal pa je, da bo te dni dobil dva nova namestnika.

SORODNI ČLANKI