Tujina

Zapleti v črnogorski vladi

Podgorica, 02. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Liberalna zveza Črne gore je umaknila podporo vladajoči koaliciji, kar je napovedala že ob podpisu sporazuma o oblikovanju državne skupnosti med Srbijo in Črno goro. Izstop iz koalicije je napovedala tudi Socialdemokratska stranka.

Črnogorski premier Filip Vujanović je na zasedanju črnogorske skupščine o preureditvi odnosov med Srbijo in Črno goro, zatrdil, da bo vlada v Podgorici sporazum uresničevala, pri tem pa utrjevala skupnost držav Srbije in Črne gore.

Ob tem bo testirala njeno delovanje, s čemer bo Podgorici zagotovljena pravica do priprave referenduma.

Parlamentarne stranke pričakujejo podporo sporazumu

Zaradi sporazuma z ZRJ glasovanje o zaupnici vladi črnogorskega predsednika Đukanovića?
Zaradi sporazuma z ZRJ glasovanje o zaupnici vladi črnogorskega predsednika Đukanovića? FOTO: Reuters

Parlamentarne stranke pričakujejo, da bodo sporazum v parlamentu podprli s prepričljivo večino, saj bo zanj glasovalo 80 odstotkov poslancev, in sicer poslanci Demokratične stranke socialistov (DPS) črnogorskega predsednika Mila Đukanovića ter strank prosrbske koalicije Skupaj za Jugoslavijo. Da sporazuma ne bosta podprli, sta potrdili Liberalna zveza Črne gore (LS) in Socialdemokratska stranka (SDP).

Umik liberalcev iz vlade

Liberalna zveza Črne gore (LS) je zaradi sporazuma sicer danes tudi uradno umaknila podporo črnogorski vladajoči koaliciji, ki jo tvorita DPS in SDP, s tem pa je ta izgubila večino v parlamentu. SDP pa je 21. marca sporočila, da bo v primeru potrditve omenjenega sporazuma v črnogorskem parlamentu izstopila iz vlade. V primeru potrditve sporazuma v črnogorskem parlamentu pa sta obe stranki danes napovedali možnost, da bosta v parlament vložili zahtevo po glasovanju o zaupnici vladi.