Tujina

Zapatero prekinil premirje

Madrid, 30. 12. 2006 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Španski premier Zapatero je zaradi napada na madridsko letališče prekinil premirje z organizacijo ETA.

V štiridesetih letih delovanja je v različnih akcijah ETE, med drugim v bombardiranjih poslopij in avtomobilov, streljanju in ugrabljanju politikov, umrlo že 850 ljudi.

Na parkirišču letališča v Madridu je davi eksplodiral avtomobil bomba, je poročal španski radio Cadena Ser. Eksplozija, ki je delo baskovske separatistične organizacije ETA, je odjeknila na parkirišču terminala 4, ki so ga po anonimnem klicu evakuirali. Premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je zaradi terorističnega napada prekinil premirje z teroristično organizacijo ETA.

V napadu je bilo poškodovanih več ljudi
V napadu je bilo poškodovanih več ljudi FOTO: Reuters

Zapatero je poudaril, da poti, ki jih ubira ETA, ne vodijo nikamor, ampak prinašajo le trpljenje in bolečino. Združenje žrtev terorizma je za nedeljo že sklicalo množično zborovanje v Madridu z zahtevo po prekinitvi pogajanj.

"Odredil sem prekinitev vseh pobud, povezanih z mirovnim procesom, ki se je začel pred devetimi meseci, ko je ETA razglasila trajno premirje," je poudaril Zapatero, potem ko je politično krilo ETA, Batasuna, ocenilo, da eksplozija ne pomeni prekinitve mirovnega procesa v Baskiji.

Avtocestno reševalno postajo v Baskiji je pred tem poklical član ETE in španske oblasti opozoril na napad. Anonimnež je povedal, da se bomba skriva v vijoličastem vozilu znamke Renault. Po zadnjih podatkih je ena oseba huje, 19 pa lažje poškodovanih. Med ranjenimi sta tudi dva policista, ki sta na parkirišču iskala sumljivo vozilo.

Dostop do terminala 4 je bil nekaj ur povsem blokiran, na ostalih terminalih pa sta zavladali zmeda in gneča. Več letov so zaradi precejšnje škode morali preusmeriti na druge terminale.

Španski notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba je na novinarski konferenci po eksploziji izjavil, da pomeni napad prekinitev premirja s strani baskovske separatistične organizacije ETA. "Ostro kritiziram napad, ki je prekinil devet mesecev trajajoče premirje," je poudaril Rubalcaba.

Politično krilo baskovske separatistične organizacije ETA, Batasuna, je ocenilo, da današnja eksplozija avtomobila bombe ne pomeni prekinitve mirovnega procesa v Baskiji. Nasprotno, po oceni vodje Batasune Arnalda Ortegija je mirovni proces sedaj bolj potreben kot kdajkoli.

Rubalcaba je tudi povedal, da je nasilje s strani ETA nezdružljivo z demokratičnim dialogom, h kateremu se je omenjena organizacija zavezala 24. marca, ko je razglasila trajno premirje in napovedala "demokratičen proces" v Baskiji.

Povedal je, da je premier Jose Luis Rodriguez Zapatero zaradi napada prekinil počitnice na jugu Španije. Dodal je, da je bila eksplozija zelo močna in da je resno poškodovala parkirišče. Eno osebo pogrešajo, policija pa jo išče med ruševinami.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
31. 12. 2006 11.19
Kako se vidi, da je socialist. Ni trde roke, ki jo pri terorizmu nujno rabiš. 100x raje imam Aznarja...