Tujina

Zapatero naj odstopi!

Madrid, 26. 02. 2006 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več deset tisoč Špancev je na ulicah Madrida protestiralo proti pripravljenosti španske vlade na pogajanja z ETA.

Demonstrantje zahtevajo odstop premierja Zapatera
Demonstrantje zahtevajo odstop premierja Zapatera FOTO: Reuters

Zbrani so pozivali premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera k odstopu in obsojali nasilje omenjene oborožene skupine. To je bil tretji takšen shod proti politiki premiera Zapatera do boja proti terorizmu v letu dni.

Protest pod sloganom Ne v mojem imenu je podprla opozicijska Ljudska stranka (PP), zato je bilo med udeleženci shoda videti tudi predsednika stranke Mariana Rajoyja in nekdanjega španskega premiera Joseja Mario Aznarja. Po poročanju španskih medijev se je protesta udeležilo 110.000 ljudi, medtem ko je konservativna mestna uprava naštela 1,4 milijona protestnikov.

Organizatorji so prepričani, da se je protestov udeležilo 1,4 milijona ljudi
Organizatorji so prepričani, da se je protestov udeležilo 1,4 milijona ljudi FOTO: Reuters

Premier Zapatero je pred nedavnim ponudil pogovore z organizacijo ETA, če se ta odpove nasilju, s čimer je zbudil upanje, da bi lahko bil blizu konec dolgotrajnega konflikta. ETA je poziv pred tednom dni zavrnila, možnost pogajanj pa je danes zavrnil tudi španski minister za javno upravo Jordi Sevilla. "Z ETA se ne pogajamo in tega tudi v prihodnje ne bomo delali," je dejal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.