Tujina

Zaostritev razmer v Makedoniji

Skopje, 12. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.B./N.V./STA
Komentarji
0

Makedonske oblasti so po novi zaostritvi razmer v državi odredile najvišje stanje pripravljenosti vojske, za zdaj pa še ni poročil o morebitni mobilizaciji rezervistov.

Makedonska vojska v pripravljenosti
Makedonska vojska v pripravljenosti FOTO: Reuters

V spopadih z albanskimi uporniki so bili v nedeljo zvečer v bližini Tetova ubiti trije makedonski policisti, najmanj dva pa sta bila ranjena. Spor se je zaostril, potem ko je posebna enota makedonske policije aretirala sedem albanskih upornikov, oboroženi Albanci pa so le nekaj ur kasneje za talce vzeli približno 80 civilistov. Talce so medtem že izpustili. Posebne enote makedonske vojske so nato danes popoldne vstopile na območje Tetova, makedonske oblasti pa so odredile najvišje stanje pripravljenosti vojske.

Povod za incidente naj bi bil prihod posebnih enot policije v pretežno albansko Tetovo, kamor so prišli zavarovat domnevna množična grobišča z žrtvami albanskih pobojev. V bližini Neproštena so pri pregledih avtomobilov pri sedmih albanskih voznikih odkrili večjo količino orožja in jih aretirali. Prebivalci bližnje vasi Treboša so se zato oborožili in blokirali cesto. Prišlo je do streljanja, v katerem so umrli trije makedonski policisti iz posebnih enot Levi.

Kmalu za tem so oboroženi Albanci v kraju Šemševo nedaleč od Tetova ugrabili približno 60 Makedoncev, zjutraj pa so zajeli še 25 civilistov. V zamenjavo so zahtevali izpustitev svojih tovarišev iz zaporov. Po posredovanju predstavnikov mednarodnih sil na območju naj bi del ugrabljenih civilistov že izpustili.

Do novega vala nasilja je prišlo pred jutrišnjim glasovanje sobranja o ustavnih spremembah, s katerimi bi albanski manjšini podelili več pravic. Za spremembe naj bi, zaradi novega nasilja, glasovala tudi z ohridskim sporazumom najbolj nezadovoljna albanska Stranka demokratičnega napredka.

George Robertson
George Robertson FOTO: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato George Robertson je vse vpletene strani v državi pozval k zmernosti. Po njegovih besedah naj bi makedonski parlament ta teden vendarle sprejel ustavne amandmaje, ki jih predvideva avgusta sklenjeni mirovni sporazum z Ohrida. Sprejetje mirovnega sporazuma z Ohrida bi po njegovih besedah vzpostavilo zaupanje. "Smo na robu zgodovinskega preboja za Balkan," je poudaril Robertson. Poziv k zmernosti sta na udeležene strani naslovila tudi makedonski predsednik Boris Trajkovski in visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8