Tujina

Žalovanje za ministrom

New York, 22. 11. 2006 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Truplo umorjenega libanonskega ministra Džemajela so prepeljali v rodni kraj. Pokopali ga bodo v četrtek.

Pierre Gemajel
Pierre Gemajel FOTO: Reuters

V Libanonu so privrženci truplo umorjenega ministra za industrijo Pierra Džemajela prenesli v kraj Bikfaja severovzhodno od Bejruta, od koder izhaja njegova družina, pokopali pa ga bodo v četrtek. Sprevoda se je udeležilo več tisoč ljudi, ki so ob tem vzklikali gesla proti Siriji. Tudi protisirsko usmerjeni vodja libanonskih druzov Valid Džumblat je odgovornost za umor pripisal Siriji in posvaril pred novimi atentati. "Morda bodo umorili še kakšnega ministra," je dejal Džumblat. Po njegovem mnenju je namreč cilj sirskega režima preprečiti, da bi sirskega predsednika Bašarja al Asada obtožili pred mednarodnim sodiščem, ki bo preganjalo odgovorne za umor nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja februarja lani. Sirija je sicer torkov atentat obsodila.

Zaradi umora Džemajela so v torek v Libanonu razglasili tridnevno žalovanje. Oče umorjenega 34-letnega ministra, nekdanji libanonski predsednik Amin Džemajel, je udeležence žalnega sprevoda pozval k preudarnosti. "Prosim vas, ohranite mir, in obljubljam vam, da njegova smrt ne bo ostala nemaščevana," je dejal. Džemajela, ki so ga v torek ustrelili neznanci, bodo pokopali v četrtek v Bejrutu. Svojci so njegove privržence pozvali, naj se pogreba udeležijo v velikem številu.

Libanonski premier Fuad Siniora je danes prosil Združene narode za tehnično pomoč pri preiskavi umora Džemajela. Kot je povedal generalni sekretar ZN Kofi Anan, je Siniora v pismu predsedujočemu Varnostnemu svetu ZN tudi prosil, naj v ta namen neodvisna preiskovalna komisija ZN, ki preiskuje umor bivšega libanonskega premierja Haririja, stopi v stik z libanonsko vlado.

Posebno sodišče za raziskavo umora Haririja

Atentat na Rafika al Haririja je šokiral mednarodno skupnost
Atentat na Rafika al Haririja je šokiral mednarodno skupnost FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN je dal v torek zeleno luč za ustanovitev posebnega mednarodnega sodišča, ki bo preganjalo odgovorne za umor nekdanjega libanonskega premiera Haririja v Bejrutu februarja leta 2005. V bombnem napadu je umrlo še 22 drugih oseb, VS ZN pa je leta 2005 ustanovil posebno mednarodno preiskovalno komisijo, ko se je izkazalo, da libanonska preiskava ne bo uspešna.

Torkov umor libanonskega ministra za industrijo Džemajela je zagotovo prispeval k hitri in enotni odločitvi VS ZN, ne glede na to, da so imele nekatere članice nekaj pomislekov nad dogovorom med sekretariatom ZN in libanonsko vlado glede sodišča. Tiste sile v regiji, ki so nasprotovale sodišču, so si, če so krive za Džemajelov umor, naredile medvedjo uslugo, saj bi VS ZN deloval precej klavrno, če bi popustil pred nasiljem.

Šokirani zaradi umora

Generalni sekretar ZN Anan in VS ZN sta v torek izrazila šok in razočaranje zaradi umora krščanskega politika Džemajela ter pozvala vse strani v Libanonu naj se vzdržijo nasilja in se potrudijo za narodno enotnost. Anan je dejal, da takšna teroristična dejanja spodkopavajo stabilnost Libanona in so nesprejemljiva ter da zanje ni prostora v odprti in demokratični družbi.

VS ZN je s pismom Ananu potrdil dogovor med sekretariatom ZN in libanonsko vlado za ustanovitev mednarodnega sodišča, ne glede na to, da je bil predsednik Libanona Emil Lahud proti. Dogovor, ki ga je pretekli ponedeljek potrdil svet ministrov Libanona brez šestih prosirskih ministrov, ki so pred tem odstopili, predvideva, da bo sodišče nekje na tujem.

Generalni sekretar ZN Kofi Anan
Generalni sekretar ZN Kofi Anan FOTO: Reuters

Za zagotovitev nepristranskosti bo imelo sodišče mednarodnega tožilca in večino mednarodnih sodnikov. Karkoli bo VS ZN potrdil, bo moralo še v potrditev v Libanon, kjer bosta o tem odločala parlament in predsednik Lahud, ki je bil nasprotnik umorjenega Haririja. Zadeve se bodo začele pred mednarodnim sodnikom, ki bo pregledoval vloge mednarodnega tožilca z libanonskim namestnikom, odrejal aretacije in potrjeval ali zavračal obtožnice.

Sodni svet bodo na prvi stopnji tvorili trije sodniki (dva mednarodna in en libanonski), prizivni svet pa trije mednarodni in dva libanonska sodnika. Sodnike bo za tri leta imenoval Anan. Libanonski sodniki bodo izbrani s seznama 12 oseb, ki jih bo pripravil libanonski vrhovni sodni svet. Pri izbiri kraja sojenja bodo med drugim upoštevali načelo pravičnosti, poštenosti in administrativne učinkovitosti, ustreznosti objektov, oddaljenosti oziroma bližine, varnost in stroške.

Libanonska vlada bo poravnala 49 odstotkov stroškov dela sodišča, ostalo pa se bo poravnalo s prostovoljnimi prispevki držav članic ZN. VS je v torek v pismu Ananu sporočil, da lahko začne ustanavljati sodišče, ko bo imel dovolj sredstev za začetek dela in nadaljnjih 12 mesecev, poleg tega pa še obljube o denarju za delovanje sodišča za naslednji dve leti. VS je sporočil, da če prostovoljnih prispevkov ne bo dovolj, potem bodo razmislili o drugačnih načinih financiranja.

Evropski tisk o umoru libanonskega ministra

Atentat na libanonskega ministra je danes obsodil tudi Iran in ga označil za kriminalno dejanje. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini je obenem izrazil sožalje libanonskemu ljudstvu. Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa pa je umor Džemajela označil za teroristično dejanje in menil, da bi ta lahko "povzročil težave v državi."

Evropski časniki komentirajo torkov umor libanonskega ministra Džemajela. Britanski The Independent meni, da želijo Džemajelovi morilci vzpostaviti novo ureditev v regiji, medtem ko italijanski Il Messaggero komentira, da se lahko razmere na Bližnjem vzhodu le še poslabšajo. Španski El Mundo pa piše o sirski dvojni igri v Libanonu.

The Independent: Nobenega dvoma ni, da je bil namen umora človeka, ki ni bil le član vlade, temveč tudi vodja krščanske skupnosti v svoji državi, povzročiti največjo možno škodo. Sedaj se je bati, da se je s tem odprlo novo krvavo poglavje v libanonski tragediji. Britanski premier Tony Blair je v prvem odzivu dejal, da je potrebno libanonskega premiera sedaj močneje podpreti. Kdorkoli je dal ukaz za umor Džemajela, razume ranljivost Libanona in si v regiji želi nove ureditve. Lahko le upamo, da se tem silam z nihilističnimi težnjami ne bo uspelo uveljaviti.

Il Messaggero: Vedno bolj jasno postaja. Bolni Bližnji vzhod ni na poti izboljšanja, temveč so razmere vedno bolj nevarne. Medtem ko Irak vedno bolj tone v morje krvi in neobvladljivosti in medtem ko Afganistan vedno bolj očitno ubira enako pot, so tudi razmere v Libanonu vedno slabše. Umor ministra Džemajela in odstop Hezbolahovih ministrov za stabilnost države ne dajejo slutiti nič dobrega. Če človek pri tem pomisli še na dejavnosti v Iranu, ki je vladajoče v Siriji in Iraku pozval k oblikovanju nove osi moči in nadzora nad regijo, potem lahko razume, da se lahko razmere le še poslabšajo.

Umor Džemajela je obsodil tudi papež Benedikt XVI. Libanonce je pozval, naj se pazijo temnih in uničujočih sil.

El Mundo: Pri iskanju odgovornih za umor so vse oči uperjene v Sirijo, čeprav Damask zatrjuje, da z zločinom nima nič. Britanski premier Tony Blair in generalni sekretar ZN Kofi Anan želita Sirijo vključiti v prizadevanja za poravnavo spora v Iraku in na Bližnjem vzhodu. A Zahod se ne bi smel oddaljiti od svojih načel. Damask je svojo dvojno igro pripeljal že predaleč. Evropa in ZDA bi morale vztrajati, da ZN čim hitreje ustanovijo neodvisno preiskovalno komisijo za razjasnitev umora.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.