Gospodarstvo

'Žalosten dan za letalsko družbo'

London, 20. 03. 2010 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci British Airwaysa so začeli stavkati. Letalska družba optimistično napoveduje, da bo kljub temu prepeljala 65 odstotkov potnikov.

British Airways
British Airways FOTO: Reuters

Letalski družbi British Airways (BA) se ni uspelo izogniti stavki, ki so jo njeni uslužbenci napovedovali dlje časa. Kot je znano, so dogovori med letalsko družbo in sindikatom Unite, ki predstavlja posadko, včeraj naleteli na nepremostljivo oviro. Padale so tudi težke besede, saj je predstavnik sindikata Tony Woodley dejal, da je izvršni direktor BA Willie Walsh sindikatu napovedal vojno. Walsh je te besede ovrgel kot popolnoma nesmiselne. 

Kakor koli, stavka se je začela, trajala pa bo do ponedeljka do polnoči. In čeprav letalska družba napoveduje, da ji bo kljub stavki uspelo prepeljati 65 odstotkov potnikov, jeza med tistimi, ki jim je stavka pokvarila načrte, raste. Eden izmed potnikov, James Alexander, je izrazil ogorčenje nad dogajanjem. V ponedeljek je načrtoval, da bo potoval v Avstralijo, njegov let pa je bil odpovedan. "Po telefonu sem jim dejal, da ne bom nikoli več potoval z British Airways. Nikoli. Zdaj gre za stvar principa. To je kaos,“ je dejal. Družba je namreč odpovedala 1100 od skupno 1950 letov.

Izvršni direktor Walsh se je potnikom sicer opravičil za, kot je dejal, grozen dan za letalsko družbo. Vendar pa je dejal, da je prepričan, da bodo vseeno lahko svojo službo dobro opravili. Pri tem se zanaša predvsem na najem letal in vpoklic nadomestnih delavcev v času stavke. V korist družbe lahko igra tudi to, da še vedno ni jasno, koliko delavcev sploh stavka. Letalska družba je namreč zagrozila, da bo vsak, ki bo sodeloval v stavki, izgubil določene ugodnosti, kot na primer povrnjene potne stroške, kar je mnoge odvrnilo od udeležbe v stavki.

British Airways
British Airways FOTO: Reuters

Delavci so sicer jezni, da je družba novembra zmanjšala število posadke na dolgih letih in za dve leti zamrznila plače. Družba je hkrati predlagala nove pogodbe, ki vsebujejo manjše plače za nove delavce. Sindikat je dejal, da sicer razume potrebo po zmanjšanju stroškov, a letalski družbi očita, da se z njim o spremembah ni posvetovala.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
20. 03. 2010 22.23
za delavce je žalosten skoraj vsak dan, najbolj pa okol 18-ega...
robba
20. 03. 2010 22.22
a kdaj ti, ki tako razlagajo kolk je kriza, kdaj pokažejo kolk so vlekl pred krizo, in kolk vlečejo sedaj. al sam tulijo,da morajo vsi potrpet, da se kao izvleče, ko pa gre ok, so pa v glavnem oni zaslužni za to, pa si talajo velike plače, pa dobičke med seboj...
skydrol7
20. 03. 2010 13.08
prvi dan strajka brez vecjih problemov---nekaj razburjenih potnikov - pax namesto preko LHR zdaj cez LGW ,malo nevsecnosti drugace pa brez vecjih zastojev
Igor__Zmaj
20. 03. 2010 10.21
Če bo med stavko hišnik pilotirov, se jaz ne bom vozu. Kr nej propadejo, bojo vsi h pameti pršli. Delavci in lastniki.
Jure Kacicnik
20. 03. 2010 09.44
Spet kapitalisti izkoriščajo to kvazi krizo, da kradejo delavcem, čisto prav - dober vzgled za naše
Al_Bundy
20. 03. 2010 09.39
Dvomim da so upravi in vodilnim delavcem zmanjšali plače,zmeraj se zmanjšajo operativnemu delu ki ni nič kriv.
Dejan Zajebancije
20. 03. 2010 09.00
...halo? A ne spremljajo medijev? Kaj ne vedo, da je recesija? Delat al pa na cesto. Tudi to je kapitalizem, ne samo visoke plače, lagodno življenje in veliki dobički. Kdor je prej živel na veliki nogi, bo zdaj na veliko padel iz te noge.