Tujina

Žalna seja za Račanom

Zagreb, 03. 05. 2007 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V hrvaškem saboru so se z žalno sejo poslovili od nekdanjega poslanca SDP in bivšega hrvaškega premiera, Ivice Račana.

Ivica Račan je umrl v soboto
Ivica Račan je umrl v soboto FOTO: Reuters

Predsednik sabora Vladimir Šeks je posebej poudaril vlogo Ivice Račana, ki je kot pravnik sodeloval pri pripravi prve ustave samostojne Hrvaške. Račan je bil eden izmed štirih poslancev, ki so jim hrvaški volivci zaupali vseh pet zaporednih saborskih mandatov.

Račan se je umaknil iz politike in javnega življenja 31. januarja, ko so zdravniki ugotovili, da ima raka, po poslabšanju zdravja pa je 11. aprila uradno odstopil s čela SDP. Račan je v svet politike vstopil leta 1972, ko so ga izbrali v centralni komite Zveze komunistov Hrvaške (SKH). Leta 1989 je prevzel vodenje SKH, ki je pod njegovim vodstvom zapustila 14. kongres Zveze komunistov Jugoslavije leta 1990. Potem si je prizadeval za ustvarjanje močne Hrvaške socialdemokratske stranke, s katero je leta 2000 zmagal na parlamentarnih volitvah. V njegovem štiriletnem mandatu predsednika vlade je Hrvaška začela proces demokratizacije in med drugim začela pogajanja o pridruževanju in stabilizaciji z Evropsko unijo.

Kot je poročala hrvaška televizija je Šeks, "vidno pretresen" povedal, da je Račan živel "odgovorno in pošteno do svojih najbližjih, prijateljev in domovini". Od Račan sta se poslovila tudi saborska podpredsednika Mato Arlović Socialdemokratske stranke (SDP) in Vesna Pusić iz Hrvaške narodne stranke (HNS), ki sta izpostavila Račanova prizadevanja za demokratizacijo hrvaške družbe in države.

Na žalni seji so bili tudi člani Račanove družine, hrvaški premier Ivo Sanader, predstavniki verskih skupnosti ter diplomatskega zbora iz Hrvaške, med njimi tudi slovenski veleposlanik na Hrvaškem Milan Orožen-Adamič.

Na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani so za nekdanjega vodjo SDP odprli žalno knjigo. V knjigo se je mogoče vpisati danes in petek med 10. in 12. ter 14. in 16. uro v prostorih veleposlaništva na Gruberjevem nabrežju 6.

Najožja družina in najbližji prijatelji so se v sredo na zagrebškem pokopališču Mirogoj poslovili od Račana. Pred tem je v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu SDP pripravila javno žalno slovesnost v spomin na Račana, ki je umrl prejšnjo nedeljo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.