Tujina

Zahteve po izročitvi

Pariz/Bruselj, 23. 07. 2007 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoska prva dama naj bi na srečanju z Gadafijem zahtevala izročitev obtoženih zdravstvenih delavcev.

Evropska komisarka za zunanje zadeve Benita Ferrero-Waldner in francoska prva dama Cecilia Sarkozy sta v nedeljo prispeli na obisk v Libijo, da bi od tamkajšnjih oblasti zahtevali izročitev petih bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, katerih smrtno kazen je Libija nedavno spremenila v dosmrtni zapor, je sporočila Evropska komisija. Sarkozyjeva se je v nedeljo zvečer že srečala z libijskim predsednikom Moamerjem Gadafijem.

Ferrero - Waldnerjeva in Sarkozyjeva sta prispeli na obisk v Libijo, da bi zahtevali izročitev obtoženih zdravstvenih delavcev
Ferrero - Waldnerjeva in Sarkozyjeva sta prispeli na obisk v Libijo, da bi zahtevali izročitev obtoženih zdravstvenih delavcev FOTO: Reuters

Evropska komisija je v sporočilu za javnost izrazila upanje, "da bodo to bolečo situacijo, ki traja že tako dolgo, lahko rešili v človekoljubnem duhu". Do obiska evropske komisarke, ki naj bi od libijskih oblasti zahtevala izročitev šestih zdravstvenih delavcev, je prišlo po tem, ko je Bolgarija Tripoliju nedavno poslala uradno zahtevo za izročitev obtoženih.

Pogovori o izročitvi bi bili lahko zaključeni že danes

Bolgarski zunanji minister Ivalo Kalfin je medtem danes sporočil, da bi bili pogovori o izročitvi lahko zaključeni že danes. "Sedaj smo na točki, ko bo odločitev le še politična," je poudaril Kalfin in dodal, da bi v primeru dobre volje na libijski strani do transferja zdravstvenega osebja lahko prišlo zelo hitro. Kljub temu ostaja previden glede možnosti izročitve, predstavnik Ferrero-Waldnerjeve pa je povedal, da nimajo še nobenega konkretnega datuma za izročitev obtoženih.

Nove zahteve Libije

Tripoli je sicer za izpustitev medicinskih sester in zdravnika po besedah neimenovanega diplomatskega vira EU postavil nove pogoje. Med temi je zahteva po "popolni standardizaciji odnosov med Libijo in vsemi evropskimi državami na vseh ravneh" oziroma zahteva po enakih odnosih EU in Libije, kot jih ima Bruselj z ostalimi severnoafriškimi državami. Med stranema namreč ni nobenih dvostranskih sporazumov od leta 1988, ko so Libijo doletele sankcije zaradi bombnega napada na letalu PanAm nad škotskim mestom Lockerbie.

Odnosi med EU in Libijo, ki vztraja pri zahtevi o zagotovitvi zdravljenja okuženih otrok s strani EU, so se izboljšali po letu 2003, ko se je Tripoli odpovedal prizadevanjem za pridobitev orožja za množično uničenje. Kljub temu Tripoli v t. i. barcelonskem procesu, ki sredozemskim državam ne-članicam EU ponuja možnosti tesnejšega sodelovanja s povezavo na različnih področjih, še vedno ne sodeluje kot članica, ampak le kot opazovalka.

Libijski predstavniki podrobnosti srečanja niso razkrili


Sarkozyjeva se je medtem včeraj zvečer že srečala z libijskim predsednikom Gadafijem. Libijski predstavniki podrobnosti srečanja niso razkrili, potrdili pa so, da bo po Sarkozyjevi državo v sredo obiskal tudi njen soprog.

Francoska prva dama je Libijo obiskala že 12. julija, ko se je srečala z Gadafijem in s petimi bolgarskimi medicinskimi sestrami, ki so bili v Libiji maja 2004 obsojeni na smrt, ker naj bi 438 libijskih otrok namerno okužili z virusom HIV. Sarkozyjeva se je tedaj sestala tudi z okuženimi otroci in njihovimi družinami.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 07. 2007 11.39
Dokler ne pride tja Sarkozyjeva stara mama ne bo nič!!