Tujina

Fini: Berlusconi je nedemokratičen

Rim, 30. 07. 2010 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fini je zavrnil Berlusconijeve pozive po odstopu s položaja predsednika poslanske zbornice, hkrati pa mu očita, da stranko vodi kot kak podjetnik svoje podjetje.

Italijanski premier Silvio Berlusconi se je razšel s svojim nekdaj največjim zaveznikom in ključnim političnim partnerjem Gianfrancom Finijem.

Po več mesecih napetosti in odkritih medsebojnih napadih je Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode (PDL) v četrtek zvečer objavila dokument, v katerem je soustanovitelja stranke Finija obtožila ustvarjanja "stranke znotraj stranke" in s tem nevzdržne opozicije v strankarskih vrstah. Finija so zato v četrtek zvečer zaradi "popolne nekompatibilnosti z načeli stranke" izključili iz Ljudstva svobode, vse posledice njegove izključitve pa še niso povsem jasne.

Berlusconi in Fini marca 2009
Berlusconi in Fini marca 2009 FOTO: Reuters

Berlusconi je po četrtkovem sestanku stranke povedal, da "ni več mogla plačevati previsoke cene očitnih delitev" in vztrajal, da mora Fini sedaj zapustiti tudi položaj predsednika poslanske zbornice.

Fini Berlusconiju očita nedemokratičnost

Fini je Berlusconijev poziv že zavrnil in poudaril, da odločanje o tem položaju ni stvar predsednika vlade. "Ostajam, kjer sem," je zatrdil.

Berlusconiju očita, da stranko vodi kot kak podjetnik svoje podjetje, kar je povsem v nasprotju z demokratičnimi pravili v politiki. "Iz Berlusconijeve zahteve po odstopu veje zelo liberalen koncept demokracije," komentira njun razkol in ga označuje za "kaj malo lepo stran v zgodovini desnosredinskega zavezništva in italijanske politike".

Zagotovil je še, da se bo še naprej zavzemal za etiko v javnosti in spoštovanje pravil.

Berlusconi izgubil tudi poslance

Berlusconi je kljub razkolu s Finijem napovedal, da ne namerava spreminjati sestave vlade, saj "ministri dobro sodelujejo". Zavrnil je ugibanja, da bo vlada razpadla in da bo prišlo do predčasnih volitev. Kot je poudaril, njegova vlada še vedno uživa tako podporo v parlamentu kot podporo volivcev. Ministri, ki so prišli iz nekdanjega Finijevega Nacionalnega zavezništva, pa po njegovih besedah delajo dobro in ostajajo zvesti njemu, ne Finiju.

Fini se je na novinarski konferenci tudi zahvalil poslancem, ki so mu izrazili solidarnost. Teh je doslej 33, oblikovali pa so že svojo poslansko skupino in se poimenovali "Prihodnost in svoboda".

Podobno skupino naj bi oblikovali tudi v senatu, kjer se je Finijevi frakciji pridružilo že najmanj 14 senatorjev. "To so pogumne osebnosti, ki pa bodo še vedno lojalno podpirale vlado, ko bo šlo za uresničevanje vladnega programa," je še povedal Fini.

Predčasne volitve v Italiji?

Poznavalci ocenjujejo, da bi lahko v Italiji prišlo do predčasnih parlamentarnih volitev. Redne volitve naj bi sicer potekale šele leta 2013. Kljub temu je Berlusconi na novinarski konferenci v četrtek zatrdil, da stabilnost vlade, ki je na oblasti dve leti, ni ogrožena.

Fini se je v minulih mesecih večkrat distanciral od politike vlade in javno zahteval, da se v vrstah desnosredinskega Ljudstva svobode izvede temeljita "čistka". Postavil se je tudi na stran tistih, ki menijo, da bi morali politiki, proti katerim potekajo preiskave ali so obtoženi, odstopiti. Poleg tega je glasno kritiziral Berlusconija in mu očital avtoritaren slog vodenja ter preveliko približevanje stališčem koalicijske populistične Severne lige.

Ljudstvo svobode je nastalo šele pred letom in pol z združitvijo Berlusconijeve stranke Naprej, Italija in Finijevega Nacionalnega zavezništva, ki se je pod njegovim vodstvom uradno odpovedalo fašističnim koreninam.

Je to vladna kriza?

Vodja opozicijske Demokratske stranke Pierluigi Bersani je dejal, da je v Italiji izbruhnila vladna kriza in da mora Berlusconi čim prej v parlamentu poročati o nastalih razmerah. "Koalicija je izgubila stik z resničnimi problemi države. Začeti moramo novo politično obdobje," je dejal. Ob tem ne izključuje možnosti oblikovanja prehodne vlade, če bi se Berlusconijev kabinet pod pritiskom notranjih konfliktov sesul.

Koalicijska populistična Severna liga je medtem zaskrbljena zaradi sporov v PDL, a hkrati odločno zanika, da bi notranji spori in številne korupcijske afere vlado omajali. Severna liga je za vlado "jamstvo stabilnosti", zatrjuje. "V parlamentu imamo dovolj glasov, da delamo naprej in uveljavimo reforme, kot je uvedba federalizma," je ocenil vodja stranke Umberto Bossi, ki pa ne verjame, da bi bila sprava med Finijem in Berlusconijem še mogoča.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
30. 07. 2010 18.38
in to reče bivši fašist....ni kaj komunisti in fašisti so isti
frako
30. 07. 2010 10.39
ja to je pa to če capo de tuti capiju delaš probleme najprej bi mogu sam odstopt zdej bo pa "odstopljen"