Tujina

Zahtevajo potne liste v albanskem jeziku

Tetovo/Berlin, 26. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Demokratične stranke Albancev Arben Xhaferi zahteva izdajo potnih listov v albanskem jeziku za albansko manjšino v Makedoniji. Dodal je, da bi lahko prišlo do nove destabilizacije razmer, če parlament problema ne reši.

Arben Xhaferi pričakuje, da bodo makedonski potni listi tudi v albanščini
Arben Xhaferi pričakuje, da bodo makedonski potni listi tudi v albanščini FOTO: Reuters

Predsednik Demokratične stranke Albancev (DPA) Xhaferi je še menil, da je vprašanje potnih listov še pomembnejše od parlamentarnih volitev, ki so predvidene za 15. septembra. V primeru novih nemirov, bo zanje odgovoren makedonski predsednik Boris Trajkovski, je v Tetovu še dejal Xhaferi.

Trajkovski nasprotuje izdaji različnih potnih listov za državljane Makedonije, saj morajo biti po njegovem mnenju potne listine enake za vse državljane. Kot je pojasnil, bi različni potni listi vodili le v nadaljnja etnična trenja.

Predsednik Trajkovski pa je Xhaferijeve izjave že zavrnil in jih označil za del predvolilne kampanje. Po njegovih besedah je vlada v Skopju, v kateri sodeluje tudi DPA, parlamentu predlagala, naj nove makedonske potne liste natisne v makedonskem, angleškem, francoskem in nemškem jeziku, za potne listine albanske manjšine pa naj bi prišla v poštev prišla tudi albanščina.

Nizozemska prevzela vodstvo Jantarne lisice

Po devetih mesecih na čelu mirovne operacije Jantarna lisica pa je Nemčija poveljstvo uradno predala Nizozemski. Vodenje operacije je na slovesnosti na poveljstvu operacije v Bunardziku blizu Skopja od dosedanjega nemškega poveljnika Heinz-Georga Keerla prevzel nizozemski brigadni general Harm de Jonge.

Se želijo Nemci zaradi preobremenjenosti z Natom umakniti z Balkana?
Se želijo Nemci zaradi preobremenjenosti z Natom umakniti z Balkana? FOTO: Reuters

V operaciji Jantarna lisica od lanskega septembra sodeluje kakih 700 vojakov iz enajstih držav, njihova naloga pa je varovanje opazovalnih misij OVSE in EU, ki nadzirajo uresničevanje sporazuma iz Ohrida. Nemčija se je za prepustitev vodstva te operacije zveze Nato odločila zaradi številnih obveznosti v mirovnih misijah po svetu. Ob tem se je odločila tudi za zmanjšanje števila svojih vojakov v operaciji s 360 na 200. Jantarno lisico, ki naj bi prvotno trajala tri mesece, so sicer od njenega začetka septembra lani že trikrat podaljšali, končala pa naj bi se predvidoma 26. oktobra.