Tujina

Zahteva po izgonu Fujimorija

Tokio, 31. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Perujski veleposlanik v Tokiu je od Japonske zahteval, naj izžene nekdanjega perujskega predsednika Fujimorija, ki naj bi bil odgovoren za pokole civilistov. Tokio je zahtevo zavrnil, ker ima Fujimori japonsko državljanstvo, Japonska pa ne more zakonito izgnati svojih državljanov.

Protestniki v Limi zahtevajo Fujimorijevo izročitev
Protestniki v Limi zahtevajo Fujimorijevo izročitev FOTO: Reuters

Po besedah predstavnika japonskega zunanjega ministrstva je veleposlanik zahtevo za izgon Fujimorija uradno izročil na srečanju z generalnim direktorjem urada za Latinsko Ameriko in Karibe Kenom Šimanučijem. Dokument ima 700 strani, vsebuje pa pričevanja nekdanjih Fujimorijevih vojaških sodelavcev o domnevni odgovornosti nekdanjega perujskega predsednika za pokole civilistov v akcijah med nasiljem perujskih upornikov.

Tokio je medtem dal vedeti, da bo zavrnil zahtevo, ker ima Fujimori japonsko državljanstvo, Japonska pa ne more zakonito izgnati svojih državljanov. Tiskovni predstavnik japonske vlade Jasuo Fukuda je znova poudaril, da bo vlada v Tokiu ravnala v skladu z japonsko zakonodajo. Po njegovih besedah je pravilo, da Japonska tujim vladam ne izroča zločincev na begu, ki so japonski državljani.

Tokio se tako zdi odločen, da bo še naprej ščitil nekdanjega perujskega predsednika, ki se je zatekel na Japonsko novembra 2000, potem ko se je zapletel v korupcijski škandal. Fujimori je decembra 2000 dobil japonsko državljanstvo, zato ga Japonska ne more izročiti, razen če bi nekdanji perujski predsednik izgubil državljanstvo, kar pa bi bil presedan. Japonska pa je predtem že marca zavrnila zahtevo Interpola za aretacijo Fujimorija.