Tujina

Zahod pred težko odločitvijo glede Libije

Bengazi, 19. 04. 2011 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Libiji se nadaljujejo spopadi za Misrato, samo v dveh dneh naj bi terjali najmanj 31 žrtev. Tudi Zahod se ukvarja z iskanjem rešitve oboroženega konflikta, ki traja že devet tednov.

Razstreljen tank libijskih sil
Razstreljen tank libijskih sil FOTO: Reuters

Oboroženi spopadi v Libiji potekajo že deveti teden, zahodne sile, ki nadzorujejo območje brez poletov nad državo in preprečujejo civilne žrtve, so pred težkimi odločitvami o vojaški, gospodarski in diplomatski fronti proti režimu Moamerja Gadafija. Analitiki menijo, da bo moral Nato verjetno stopnjevati vojaške napade na vladne sile. Sedemtedensko obleganje tretjega največjega mesta Misrate naj bi namreč terjalo že na stotine žrtev.

Vodja vojaške misije Nata v Libiji je Gadafijeve sile obsodil, da se v Misrati skrivajo v bolnišnicah in s streh mošej streljajo na civiliste. Po besedah Charlesa Boucharda naj bi v šolah skrivali svoje oklepnike in naj bi celo slekli uniforme. Predstavnik upornikov v mestu je dejal, da je samo v nedeljo in ponedeljek umrlo najmanj 31 ljudi.

Bodo Misrati pomagali evropski vojaki?

Libijske oblasti so sicer človekoljubnim delavcem danes obljubile, da jim bodo zagotovile dostop do območij, ki so pod njihovim nadzorom. A v Misrati še vedno potekajo boji, zato je Evropska unija v ponedeljek predstavila načrt, po katerem bi članice EU v mesto poslala vojake, ki bi zaščitili dostavo človekoljubne pomoči v mesto. Zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton je dejala, da so zunanji ministri držav članic soglasno sprejeli sklep o napotitvi vojakov, če bodo za to zaprosili Združeni narodi. Naloga evropskih sil naj bi bila zgolj zaščita humanitarne pomoči. Kljub temu je danes francoski zunanji minister Alain Juppe sporočil, da Francija tej odločitvi nasprotuje. Situacija je po njegovem mnenju "težka" in "zapletena", Zahod pa je po njegovem mnenju podcenjeval Gadafijeve napovedi o zaostritvi taktik v odgovor Natu.

Predstavnik upornikov Abdelsalam je v ponedeljek sporočil, da ima Gadafi povsem jasen načrt iztrebitve upornikov iz Misrate. "Natova mlačnost mu pomaga pri izvajanju tega načrta. Ali čakajo na pokol, preden bodo ugotovili, da morajo spremeniti svojo taktiko," se je še vprašal. Sicer režim vseskozi ponavlja, da uradne sile ne kršijo človekovih pravic državljanov, temveč se spopadajo s tolpami Al Kaidinih militantnežev.

V ponedeljek je v Misrati pristala ladja, na katero se je vkrcalo okoli tisoč tujih delavcev in ranjencev, ki so jih prepeljali v Bengazi.
V ponedeljek je v Misrati pristala ladja, na katero se je vkrcalo okoli tisoč tujih delavcev in ranjencev, ki so jih prepeljali v Bengazi. FOTO: Reuters

Zahod upornike podpira pri namenu, da z ozemelj, ki jih imajo pod nadzorom, sami prodajajo nafto, a analitiki opozarjajo na pravne prepreke. Dodatno oviro bi lahko povzročile sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi jih sprejeli sicer zoper Gadafijev režim, a bi lahko prizadele tudi upornike. Take sankcije podpirata predvsem Francija in Velika Britanija. Ti dve državi želita namreč popolnoma ohromiti libijski režim, strokovnjaki pa opozarjajo, da je treba biti pri tem previden.

Ostale države članice VS ZN pa ostajajo previdne. Pri glasovanju o vzpostavitvi območja brez poletov in o zaščiti civilistov so se glasovanja vzdržale Rusija, Kitajska, Indija, Brazilija in Nemčija. Slednje tri niso stalne članice in nimajo pravice veta, Kitajska in Rusija pa bi ga lahko vložili, a tega nista storili. Od takrat so Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika večkrat kritizirale akcijo Nata. Države so prepričane, da Nato pomaga upornikom, in ne civilistom.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Valentin Marcic
20. 04. 2011 09.57
Pa ne gre se sam za nafto,poglejte kake orožarske posle majo zdej z Irakom,samo Ameriško orožje nabavljajo,še posebej me je presenetlo,da jim bojo tut Abramse prodali. Isto bo v Libiji,čim več težkega orožja uničit,da jim lahk pol svoje prodajo!!!
Tine Milic
20. 04. 2011 08.24
Evropska unija se suočava sa ogromnim finansijskim problemima, a jedna po jedna evropska drzava proglašava bankrot. Zona evra je ozbiljno uzdrmana i u ogromnim problemima. Amerika je sve svoje resurse potrošila 12 ...godina unapred jer duguje svojoj i pojedinim državama u svetu 36.000 milijardi dolara. Evropska unija i Amerika duguju Libijskoj državi za isporučenu naftu blizu 200 milijardi dolara. 2012 godine ističu koncesije velikih naftnih kompanija koje polažu pravo na Libijsku naftu. Gadafi je zatražio vraćanje duga ili će sklopiti međudržavne ugovore sa drugim zemljama i kompanijama. Zbog toga je ovo neviđeno razaranje Libije. A, da li je Libijski građanin imao razloga da se buni protiv režima Muamera el Gadafija? Mislim da nije. Ako gledamo standard Libijskog naroda i povlastice koje im pruža država imali su jako lep i lagodan život; živeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 miliona stanovnika, a ima 14 miliona registrovanih automobila. Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svetu on podnosi molbu i država mu obezbeđuje stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mesečnu stipendiju od 2300 dolara. U Libiji se ne plaća voda, struja, gas, porez, krediti se daju bez kamata. Ako u roku od pet godina ne možete da vratite kredit država ga otpisuje ili vraća za vas. Svaki punoletni gradanin Libije kada napuni 18 godina dobija ključeve od stana. Ako hoćete da kupite auto vi dajete 20,30 posto od cene ostalo dotira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana gotovo dzabe, 10kg hleba košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci. Ziveo sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikada nisam video ni jednog prosjaka na ulici. Libijci ne idu da rade po belom svetu jer za to nemaju potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao da vrati kredit što nije redak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju. Iskreno, žalim za Libijskim narodom jer će se pretvoriti u najamnu radnu snagu, raditi za 100 dolara i gde će im ove povlastice biti sve ukinute, a o lagodnom životu kakav su živeli moći će samo da sanjaju.
tali?ni tom
19. 04. 2011 20.50
Schtrom 100% imaš prav in tolk mrtvih je le zaradi zahodnih apetitov po nafti ! gadafi je dokaj modro vladal in v državi je bila relativna blaginja in mir , kar pa zahteva tudi malce trde roke kar je prav !! le poglejmoi kaj se je zgodilo pri nas po razpadu juge ko je horda ušla z verig -smo v podnu ! gadafi naj lepo vlada naprej , zahod naj pa namesto kraje tuje nafte razmišlja kako naredit poceni gorivo , ki bo čisto za okolje in seveda motor zanj ne pa da dela bombe !! LJUDJE ITAK SAMI UMIRAJO OD BOLEZNI NESREČ,LAKOTE ITD! podpiram libijo ki jo vidim kolikor toliko enotno in mirno le pod gadafijem ali resnično njemu podobnim ljudem , k3r drugače bo to drugi irak ali afganistan in to na našem pragu kar ni dobro !!
tezkakovina
19. 04. 2011 17.16
Ljudje NATA in ZDA ne zanimajo . Cevi in vrtine - to je njihov ineres . ZDA in NATO nas bosta pahnila v civilizacijsko krizo . Za peščico senilnežev in njihovih apetitov , so pripravljeni zradirat cele narode .
Smrekar1
19. 04. 2011 15.31
Um, ja, pomagajo upornikom. Kaj jim ni jasno? Gadafi je večkrat javno povedal, da namerava krvavo zatreti, citiram: "vse, ki ga ne podpirajo, ker si ne zaslužijo živeti". Natova pomoč upornikom je dokaj omejena, vsak ki podpira tele BRICS pa tudi.
BALIENCRIP
19. 04. 2011 14.14
Od takrat so Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika večkrat kritizirale akcijo Nata. Države so prepričane, da Nato pomaga upornikom, in ne civilistom. Nisem edini ki tako misli..
Pygmalion
19. 04. 2011 13.01
@Schtrom Odlična ideja! Ampak le pod pogojem, da bo Gadafi pustil prebivalce Libije na miru,
lesnikovsok
19. 04. 2011 12.53
evropa rabi nafto.. ni dobr to kar naši dol delajo.. samo bolj da zatisnemo uči in se delamo kot da nič ni. bi blo pa veliko boljše če bi evropa rekla direkt to pa to smo nardil dol ne pa da nas zavajajo to je pa res.
Schtrom
19. 04. 2011 12.18
Pustite Gadafija na miru - boste storili najbolje za prebivalce Libije.