Tujina

'Namen je bil zaščititi civiliste, ne pa jih bombardirati'

Moskva/Peking, 20. 03. 2011 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
232

Številni izražajo svoje nezadovoljstvo nad posredovanjem zahodnih sil v Libiji. Afriška unija je pozvala k takojšnji prekinitvi napadov na Libijo, operacijo Zahoda pa je kritizirala tudi Arabska liga. Sama je želela prepoved letov, ne pa bombe.

Arabska liga je stopila na stran tistih, ki kritizirajo operacijo zahodnih sil v Libiji. Pravi, da so zračni napadi na Libijo povsem druga stvar kot uveljavljanje prepovedi letov nad državo. Dodaja, da je bil vseskozi namen zaščititi civiliste, ne pa jih bombardirati.

Koalicija je dobila novi članici. Pridružili sta se ji še Belgija in Katar.

V operaciji, ki so jo začele ZDA, Velika Britanija in Francija, naj bi sicer sčasoma sodelovale tudi arabske države, vendar za zdaj še ni znano, katere. Ameriški admiral Mike Mullen je sporočil, da bo v operaciji sodeloval Katar, letala omenjene države pa se že razporejajo na lokacije blizu Libije. Mullen je dodal, da so tudi druge arabske države pripravljene sodelovati. Po besedah nekaterih diplomatov v ZN ob sprejetju resolucije naj bi svoje sile ponudili predvsem Združeni arabski emirati, Katar, Saudska Arabija in Jordanija.

Nasprotuje tudi Afriška unija

Nasprotovanje posredovanju letalskih sil Zahoda v Libiji je izrazil tudi odbor predstavnikov Afriške unije (AU), ki je po sobotnem zasedanju v Mavretaniji libijske oblasti pozval, naj zagotovijo človekoljubno pomoč vsem, ki jo potrebujejo, ter varnost tujcev, tudi Afričanov, v Libiji.

Predstavniki AU so poudarili "nujnost političnih reform, da se odpravi vzroke sedanje krize", hkrati pa so pozvali k "zadržanosti" mednarodne skupnosti, da bi se izognili "resnim humanitarnim posledicam". Previdnost AU gre najverjetneje pripisati libijskim investicijam v podsaharski Afriki ter simbolični vlogi Gadafija in njegove "vizije o močni in združeni Afriki" pri oblikovanju te organizacije in pisanju njene deklaracije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je že včeraj dejala, da Nemčija v vojaškem posredovanju v Libiji ne bo sodelovala, danes pa so v Berlinu že potekale demonstracije proti vojni v Libiji.
Nemška kanclerka Angela Merkel je že včeraj dejala, da Nemčija v vojaškem posredovanju v Libiji ne bo sodelovala, danes pa so v Berlinu že potekale demonstracije proti vojni v Libiji. FOTO: Reuters

Rusija in Kitajska glasno kritizirata

Papež Benedikt XVI. je pozval politične in vojaške voditelje, naj zagotovijo ''varnost libijskim prebivalcem in dostop do humanitarne pomoči''. Kot je še dejal, je sovražnost v njem sprožila ''velik strah'' in zato moli za mir.

Rusija in Kitajska, stalni članici Varnostnega sveta ZN, ki sta se v četrtek vzdržali glasovanja o resoluciji za uveljavitev prepovedi letov nad Libijo in nista izkoristili pravice do veta, sta prav tako izrazili obžalovanje zaradi napadov na Libijo.

"Kitajska je opazila razvoj dogodkov v Libiji in obžaluje vojaški napad na Libijo," so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva. Rusija pa je poleg izraženega obžalovanja zaradi napadov pozvala tudi k čimprejšnjemu premirju. Poleg tega so ruske oblasti razrešile svojega veleposlanika v Libiji Vladimirja Čamova, vendar razlogi za to odločitev niso znani. Čamov je sicer izrazil strah pred humanitarnimi posledicami, ki bi jih povzročili napadi na libijske cilje.

Obžalovanje zaradi napada na Libijo je izrazila tudi indijska vlada, ki meni, da bi morali sprejeti ukrepi za prekinitev konflikta v Libiji ublažiti in ne poslabšati že tako težkih razmer za libijsko prebivalstvo.

Zavezniki so streljali na vozila Gadafijevih sil.
Zavezniki so streljali na vozila Gadafijevih sil. FOTO: Reuters

Napade zahodnih držav sta kritizirala tudi venezuelski predsednik Hugo Chavez in bolivijski predsednik Evo Morales. Kot sta poudarila, so ZDA in njihovi evropski zavezniki izvedli napade zaradi libijske nafte. Oba namreč ocenjujeta, da Zahod v resnici hoče le libijsko nafto.

Podobno se je na napad na libijske tarče odzvala tudi iranska vlada. Po besedah predstavnika iranskega zunanjega ministrstva so bila tovrstna posredovanja velikih sil doslej vedno namenjena zavarovanju njihovih lastnih interesov, vzpostavljanju vojaških oporišč v relevantnih državah in nadaljevanju njihove imperialistične politike v novih oblikah in pod novimi izgovori.

Tistih, ki podpirajo operacijo, ni malo

Je pa vojaško akcijo v Libiji danes podprla Japonska, ki je libijskega predsednika Gadafija pozvala, naj sprejme "razumno odločitev". "Ostro obsojamo libijske oblasti zaradi neprekinjenega nasilja nad ljudmi," je v sporočilu za javnost poudaril japonski zunanji minister Takeaki Matsumoto.

Turčija je medtem sporočila, da bo dala svoj "nacionalni prispevek" k reševanju libijske krize, ki bo "nujen in skladen z uresničevanjem resolucij ZN 1970 in 1973", in ob upoštevanju "varnosti libijskega naroda". V ta namen že potekajo priprave, so v soboto pozno zvečer sporočili s turškega zunanjega ministrstva.

Ameriška vojska je sporočila, da koalicija zdaj poleg prve peterice, torej ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Kanade, zdaj vključuje še Belgijo in Katar. Svoje sodelovanje pa so napovedale tudi Španija, Grčija, Danska, Norveška in Nizozemska.

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
22. 03. 2011 06.26
Se zmeraj neveste kaj je vzrok, da Nemcuija se ne vmesava v napad? Tu znate pisati in blatiti druge drzave in castiti Merklovo, a pojma nimate zakaj , je ob strani? Sedaj vidim , da res nic ne veste in pojma nimate o zgodovini.
aka007
21. 03. 2011 18.39
vedno isti izgovori v ime demokracije in volje ljudstva da zascitijo prebivalce od teroristov bla bla ,..............ZDAJ PA BOMBE ........... nato pa pridemo mal po nafto
Marko Adamic 1
21. 03. 2011 14.52
zakaj se vtikamo v drzavno vojno?! ker ima Libija nafto! nikoli se pa nebi smeli vtikat v drzavno vojno naj resijo sami te zadeve v drzavi! sedaj pa bo prislo do problema ko dobena seila nebo sla z pehoto not... apmak bomo civiliste oborožili in bo drugi Afganistan kot je Amerika oborožili Talibane sedaj se pa fajtajo z njimi...
tomazbodner
21. 03. 2011 12.38
Pa taksna pricakovanja smo imeli, ko je Obama zamenjal Busha, zdaj se pa vidi, da razlike (razen pogovornih sposobnosti) ni nobene...
lustracija
21. 03. 2011 12.21
torej je Merklova tudi proti uporu Slovencev proti skorumpirani rdeči eliti v Sloveniji
Uporabnik4603
21. 03. 2011 12.14
Saj res!! S kakšno pravico bombardirajo Libijo, preveč si dovolijo kot vedno! In z podporo Slovenije :((
CtrlDelete
21. 03. 2011 11.32
'Namen je bil zaščititi civiliste, ne pa jih bombardirati' --- a bejžte no, a res...
Abadon666
21. 03. 2011 11.16
SuperX
21. 03. 2011 11.15
Poleg toliko specialnih enot kot jih ima Amerika in druge njej zavezniške države npr. Anglija in Francija... bi lahko (seveda, če bi hoteli) vso stvar že zdavnaj končali, če bi gadafija odstranli po hitrem postopku.. Ne razumem kaj se gredo zdaj ene policaje pa bombice mečejo, da spotoma še civilisti nasrkajo? Pošljite ekipo petih profesionalcev in ga požagajte, če mislite, da bo potem mir, ne pa da se gredo neke napade iz zraka, komu na čast? A je treba staro zalogo municije porabit? Mogoče pa sprobat novo? Aja neee... to je samo izgovor, da se bo lahko naftica tankala, kao pomagamo ljudjem. Ja ja,.. tko kot v Iraku ane, še večje sr.anje je odkar tam red delate in ''pomagate''. Se dogajajo dost večji genocidi po svetu pa tud mrdnejo ne. Vse je bilo in bo v nafti.
Ca6e
21. 03. 2011 09.52
'Namen je bil zaščititi civiliste, ne pa jih bombardirati' Arabci zelo dobro vejo kaj pomeni zaprti zračni prostor, še kako vejo da moraš prej poskrbeti za protiavionsko obrambo, sedaj bi se radi samo pokazali za bolj strpnega soseda, a sami so se prvi zavzemali za prepoved letov!!! Ne vem pa po kateri logiki gdafi šteje svoje plačance z nigerije problečene v civiliste s kalaši v roki med navadno rajo oz civiliste!
Alexxsaso@yahoo.ca
21. 03. 2011 09.27
Stara pesem... Kavbojci so v trenutku tam, kjer je nafta... In Gadafi je zastonj pac ni dal... Ce ne das, dobis. In Gadafi jih bo dobil po piskru tako kot jih je Sadam. Pa ne zato, ker pretepa svoj narod. Zato, ker ne da nafte zastonj. Si jo pa bodo prisli vzet. Kot so to storili v Iraku.
1oseba
21. 03. 2011 08.23
64(vsi skupaj) - 14(vojakov) = 0 (civilistov)Bi za tako znanje matematike nesojeni profesor matematike in fizike Julian Assange dal dve. Po tistem, ko ga bodo čez dvajset trideset let spustili iz Gvantanama mogoče. Ti ljudje iščejo samo nafto ne pa civilistov.
1oseba
21. 03. 2011 08.19
64 - 14 = 0 Bi za tako znanje matematike nesojeni profesor matematike in fizike Julian Assange dal dve. Po tistem, ko ga bodo čez dvajset trideset let spustili iz Gvantanama mogoče.
CtrlDelete
21. 03. 2011 08.19
Škoda, da tak naslov ("V BiH bi lahko čez noč obogateli") in članek ki je izšel na tem portalu 9.3.2010 ni izšel že leta 1991, ker verjetno do balkanske morije potem ne bi prišlo, ker bi "zavezniške" sile takoj posredovale a ne da je bilo potrebno čakati 5 let, da so se Hrvatje in Bošnjaki potem sami osvobodili! Pravzaprav je bilo potrebno čakati še dalj...vse do bombardiranja Beograda, kar je po moji logiki bilo nesramno dejanje! Prilagam kratek del tega članka... ..."Že leta 1989 so odkrili štiri nahajališča s skoraj 50 milijoni ton nafte. V kraju Šamac se nahaja naftno polje v velikosti 22 kvadratnih kilometrov, v Orašju 37 kvadratnih kilometrov. Nafta naj bi se nahajala tudi na območju Tuzle in mesta Lopar, je dejal profesor z rudarske fakuletet Ranko Cvijić." ....torej, jaz tu ne vidim nobene ljubezni in skrbi do libijskega ljudstva, ampak samo en interes in to je NAFTA! Zdaj pa hitro minuse...brž
BALIENCRIP
21. 03. 2011 01.09
vse ljudi,ki so v pricakovanju 3sv. vojne naj mi prosim nakazejo vse svoje prihranke. hvala
.tjasii.
21. 03. 2011 00.58
3 svetovna...
BALIENCRIP
21. 03. 2011 00.48
Joj ste smešni vsi skupaj. ZDA to, ZDA ono, EU to EU ono. Kaj sploh počnete tukaj? Šibajte v Argentino, Brazilijo, Afriko, Rusijo, Kitajsko... ne vem kaj čakate? Tam se cedita med in mleko. Dajte že enkrat dojet, da so vsi sistemi na tem planetu zato, da se vodilni preseravajo. In kolokor lep nek sistem zgleda na koncu pride do grdega konca... Odkar obstaja človek, vodi vojno za teritorij, ego, in moč. Pod vsemi sitemi. Nikoli ni bilo boljše, nikoli ne bo. In tale gadafi, z svojima preseratorskima sinovoma pa vam je po volji? Če že morajo mlatit nekoga, naj gadafija. Bolje kot nas. Namesto, da cvilite se raje zbunite, če vam gre vse v drek. Ampak to pa ne, ah kje ... dajmo raje * po forumih, straneh, gostilnah ... naslednji dan pa nazaj pridno z glavo skrito med ramena. Če mislite kaj naredit, naredite ... gobcanje ni še nikoli nič rešilo. To počnejo tudi ovce in krave pred zakolom... meeeeee, muuuuuu ... samo, da to delajo na travniku, vi pa na netu.
naivna
20. 03. 2011 23.35
CrtDelete Ker Milosevic je imel isti stil , kot Gadafi sedaj, je znal prepricat svet, in tudi dokazoval, kar se je dogajalo v prejsnji Jugi , da je bila propaganda od skrajnezev, Komu verjeti? Ce ni pravih dokazov?
Bluzer Bluzoviti
20. 03. 2011 22.49
ko pa kitajci pobijajo tibetance, pa nikome ništa... nema nafte na himalaji...
CtrlDelete
20. 03. 2011 22.29
V parih dneh se je ves svet zganil z izgovorom, da se zaščiti narod v Libiji pred Gadafijem? Kje ste bili takrat ko se je dogajala morija na jugoslovanskih tleh? A 5 let te morije ni bilo zadosti? Pač ni bilo nafte!