Tujina

Zagrozila tudi Kitajska

Washington, 05. 10. 2006 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Kitajska je Severno Korejo opozorila, naj ne izvede napovedanega jedrskega poskusa, sicer ji grozijo resne posledice.

Morajo se zavedati, da jim v primeru jedrskega poskusa grozijo resne posledice. Vang Guangja

Tradicionalna severnokorejska zaveznica Kitajska je svojo sosedo pozvala, naj je izvede napovedanega jedrskega poskusa, sicer jo čakajo resne posledice.

V najbolj ostrem opozorilu Pekinga doslej je kitajski veleposlanik pri ZN Vang Guangja poudaril, da Severne Koreje ne bo nihče zaščitil, če bo nadaljevala s slabim obnašanjem.

Japonska za ostre ukrepe

Japonska se je zavzela za ostro resolucijo Združenih narodov proti Pjongjangu, ki je svetovno javnost razburil z napovedjo, da namerava zaradi grožnje ZDA izvesti jedrski poskus. Japonska tako zahteva resolucijo, ki bi predvidevala vojaške ukrepe ob uresničitvi severnokorejske napovedi. Pjongjang pa medtem zatrjuje, da napovedi jedrskih poskusov niso le blefiranje, a hkrati dopušča možnost pogajanj.

Hill je Severno Korejo opozoril, da jo čaka prihodnost samo brez jedrskega orožja.
Hill je Severno Korejo opozoril, da jo čaka prihodnost samo brez jedrskega orožja. FOTO: Reuters

ZDA pa so že pred zahtevo Japonske Severno Korejo opozorile, naj ne izvede napovedanega testiranja svojega jedrskega orožja, ameriški diplomat Christopher Hill pa je pozneje dodal, da ZDA ne bodo prenašale Severne Koreje, oborožene z jedrskim orožjem. Hill je pojasnil, da so ZDA prek diplomatskega kanala v New Yorku Severno Korejo seznanile s stališčem ZDA glede jedrskih poskusov.

Hill sicer ni dejal, kakšen bo dogovor ZDA, če bo Severna Koreja vseeno izvedla poskuse, je pa zatrdil, da ima Severna Koreja lahko prihodnost samo brez jedrskega orožja. Prvi odzivi ZDA na severnokorejsko napoved so bili precej medli; tako je državna sekretarka Condoleezza Rice v torek dejala le, da bi bili poskusi provokacija. To je razjezilo nekatere ameriške diplomate, ki so prepričani, da je tako medel odziv ZDA poziv Severni Koreji naj nadaljuje s poskusi.

Zaradi napovedi Severne Koreje se je na ulicah Južne Koreje zbralo veliko protestnikov.
Zaradi napovedi Severne Koreje se je na ulicah Južne Koreje zbralo veliko protestnikov. FOTO: Reuters


Peking za obnovitev pogovorov

Čeprav Kitajska velja za največjega zaveznika Severne Koreje v regiji, pa tudi uradni Peking ne odobrava napovedanih jedrskih poskusov in poziva Pjongjang, naj se v sporu raje posluži diplomacije. Kitajska se zavzema za obnovitev šeststranskih pogovorov med obema Korejama, Kitajsko, Rusijo, Japonsko in ZDA, ki so zastala pred letom dni zaradi spora Severne Koreje z Washingtonom.

VS ZN se ni mogel zediniti o odgovoru na severnokorejsko napoved.
VS ZN se ni mogel zediniti o odgovoru na severnokorejsko napoved. FOTO: Reuters

O vprašanju severnokorejskega jedrskega testiranja je razpravljal tudi VS ZN, kjer pa niso mogli najti skupnega odgovora na napoved Severne Koreje. Britanski veleposlanik Emyr Jones Parry je povedal, da so se članice dogovorile le o tem, da bodo strokovnjaki pripravili strateški odgovor.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luka4u@gmail.com
05. 10. 2006 10.46
We make wars, so that we may live in peace! - Aristotel 3000 let pred našim štetjem!