Tujina

Zaradi problematičnega sošolca jih do nadaljnjega ne bo k pouku

Zagreb, 24. 10. 2024 16.47 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Denis Ćulum
Komentarji
0

Tisoč zagrebških osnovnošolcev že tretji dan bojkotira pouk. Še več. Po besedah njihovih staršev se v šolske klopi do nadaljnjega ne bodo vrnili. Krivec za to je devetletni problematični učenec, ki se vede neprimerno, grdo govori, tepe in spolno vznemirja vrstnike in je v ponedeljek prišel že na svojo tretjo šolo. "Naše zaupanje v pristojne službe je porušeno, saj še naprej prelagajo odgovornost druga na drugo," so ogorčeni starši. Šolsko ministrstvo zahteva novo psihofizično oceno devetletnika, zagrebški urad za izobraževanje pa sporoča, da za to potrebuje zdravstveno dokumentacijo, ki jo lahko predložijo le starši zloglasnega šolarja. Ti pa na nove preglede ne pristajajo.

Prazne klopi v razredih, pred šolo pa izobešena jasna sporočila: "Prenehajte ščititi devetletnega nasilneža in zaščitite naše otroke." 

"Otroci do nadaljnjega ne bodo šli v šolo, dokler ne dobimo zagotovil pristojnih služb. Videli bomo, kako dolgo bo trajalo," pravi oče enega od učencev. Čeprav so pristojni zagotavljali, da se problematični učenec do novega leta ne bo vrnil k pouku, je v ponedeljek v spremstvu staršev vseeno prišel v razred. Zato nov bojkot, saj mladi Zagrebčan že na tretji šoli povzroča težave. "Zdaj, po vseh teh dogodkih, potem ko se je naše zaupanje v vse institucije porušilo, bomo vsekakor vztrajali pri pisnih sledeh, pisnih odgovorih, preden otroke spet pošljemo nazaj v šolo," dodaja mama enega od učencev.

Starši nasilneža so pristali na odločitev mestnega urada za izobraževanje, da ima v šoli spremljevalca. Pristojno ministrstvo pa je poskrbelo za nov zaplet in zahtevalo ponovno oceno devetletnikovega psihofizičnega stanja. Obenem pa še, da na isti šoli zanj najdejo primerno obliko šolanja. Ravnatelj je dal nepreklicno odpoved zaradi sistemskega pritiska.

"Za vsako zahtevo je ministrstvo v roku 24 ur izdalo soglasje. Zdaj govorimo o nečem drugem, neki drugi akterji so v igri," pravi hrvaški minister za izobraževanje Radovan Fuchs. Zagrebški urad za izobraževanje medtem sporoča, da ne more sprejemati novih odločitev, dokler ne prejmejo otrokove zdravstvene dokumentacije, čemur starši problematičnega učenca nasprotujejo. Na tej točki bi se moral odzvati center za socialno delo, ki se lahko obrne tudi na sodišče. Ta pot pa bo dolgotrajna, deček, ki pretepa vrstnike in jih grabi za spolovila, pomoč potrebuje takoj, poudarja stroka.

"Žal mi je, ko slišim, da naj starši ne bi sodelovali. S strokovnega vidika bodo vsi delali v otrokovem najboljšem interesu, da se ugotovijo točne razmere, kakšni so vzorci obnašanja, in v skladu s tem se lahko ustrezno ukrepa," pravi psiholog na Univerzi v Zagrebu Božidar Nikša Tarabić. Starši trpinčenih otrok ministra Fuchsa pozivajo, naj odstopi. Vsi vpleteni pa bodo rešitev iskali na novih sestankih.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8