Tujina

Zadržki do raketnega ščita

Bratislava/Praga, 26. 02. 2007 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Češka je sporočila, da bo na prošnjo ZDA glede namestitve spornega ščita uradno odgovorila marca.

Namestitev delov ameriškega protiraketnega ščita, ki je doslej zadevala predvsem Češko in Poljsko, je sedaj postala notranjepolitično vprašanje tudi na Slovaškem, tako vladne kot tudi opozicijske stranke v Bratislavi pa so jo že podprle, saj naj bi prispevala tudi k večji varnosti Slovaške.

Protiraketni ščit
Protiraketni ščit FOTO: Reuters
"Obrambni sistem, ki ga bodo v Evropi zgradili Američani, ni usmerjen proti Iranu ali Severni Koreji. Kdor meni drugače, je ali idiot ali pa ne razume oziroma ne ve, da je Zemlja okrogla. Te radarske postaje so usmerjene proti Rusiji," je poudaril Slota. Kritične pomisleke proti gradnji ščita je sicer prvotno izrazil tudi slovaški premier Robert Fico, vendar pa je njegova levo usmerjena stranka Smer kasneje spremenila svoje stališče. Zunanji minister Jan Kubiš sedaj poudarja, da bo obrambni sistem okrepil varnost Slovaške.

Češka je medtem sporočila, da bo na prošnjo ZDA glede namestitve spornega ščita verjetno uradno odgovorila marca. Zadržke glede namestitve delov protiraketnega ščita je zaenkrat izrazil predvsem vodja koalicijske Slovaške nacionalne stranke (SNS) Jan Slota. Kot je ocenil, ima Slovaška kot članica zveze NATO sicer določene obveznosti, vendar pa je opozoril, da bodo radarji in rakete usmerjeni proti Rusiji in ne proti Iranu ali Severni Koreji.

Češki zunanji minister Karl Schwarzenberg pa je napovedal, da bo njegova država na prošnjo ZDA glede namestitve spornega ščita predvidoma odgovorila marca. Kot je dejal, češka diplomacija že pripravlja uradni odgovor in ga bo "sorazmerno kmalu" posredovala Washingtonu.

Ob tem pa minister ni izključil možnosti, da bi lahko odgovor Prage vseboval tudi zahtevo po vključitvi radarske postaje, ki naj bi jo ZDA postavile na Češkem, v obrambni sistem zveze NATO. "To je mogoče. Razpravljamo prav o tem, ali bi bilo to smiselno ali pa bi morali morda zaenkrat o tem razpravljati na drugi ravni. Zagotovo si bomo za to prizadevali," je dejal.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
28. 02. 2007 06.34
"Kot je ocenil, ima Slovaška kot članica zveze NATO sicer določene obveznosti, vendar pa je opozoril, da bodo radarji in rakete usmerjeni proti Rusiji in ne proti Iranu ali Severni Koreji." USA hocejo novo hladno vojno, vsakomur je jasno da ni scit ni uperjen proti muslimanskim teroristom ampak direktno proti Rusiji, hehe
simon989
26. 02. 2007 17.31
No ja..pa tlele pr vrbini 12 bi se al zment še za kak "protiraketni ščit"??(nek)