Tujina

Zadovoljni homoseksualci

New York, 09. 11. 2006 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriški zvezni državi Arizona so volivci na referendumu zavrnili prepoved homoseksualnih porok.

Homoseksualci v Arizoni so si oddahnili
Homoseksualci v Arizoni so si oddahnili FOTO: Reuters

Ameriška desnica je v torek na kongresnih volitvah doživela vrsto volilnih porazov, nekaj porazov pa je utrpela tudi na referendumih, med katerimi najbolj odmeva zavrnitev pobude za ustavno prepoved porok med homoseksualci v Arizoni. To se doslej v ZDA še ni zgodilo, zato so zagovorniki pravic homoseksualcev zadovoljni, čeprav so bili podobni referendumi v drugih osmih državah uspešni.

Splav le, če je ogrožena mati

Volivci v Južni Dakoti so medtem desnici zadali udarec z zavrnitvijo skoraj popolne prepovedi splava, celo v primerih incesta in posilstva. Splav bi bil dovoljen le v primeru ogroženosti življenja ženske. Predlagatelji referenduma so se zavedali, da zakon ne bi bil ustaven, vendar so upali, da bi ga sodni spori pripeljali do zveznega vrhovnega sodišča, kjer imajo večino konservativci. Ta večina bi potem razveljavila odločitev sodišča iz leta 1973 v primeru Roe proti Wade, ki je priznala ustavno pravico do splava.

Demokrati so na referendumske pobude, ki so bile podane z namenom, da se poveča volilna udeležba republikanske krščanske baze, odgovorili s svojimi pobudami. Volivci zvezne države Missouri so s tesno večino potrdili referendumsko vprašanje o financiranju raziskav izvornih celic človeških zarodkov. V Arizoni, Koloradu, Missouriju, Montani, Ohiu in Nevadi pa so uspeli referendumi o povišanju minimalne plače.

V torek je bilo na glasovnicah v 37 državah skupaj 205 referendumskih pobud. Najpogostejša je bila pobuda, ki bi oblastem prepovedala, da zasežejo zasebna zemljišča in jih predajo drugim zasebnim lastnikom. Ta pobuda je bila odgovor na nepriljubljeno odločitev zveznega vrhovnega sodišča iz leta 2005, ki je tovrstno početje dovolila. Volivci v devetih zveznih državah so z veliko večino potrdili svetost zasebne lastnine, le v Kaliforniji je referendum propadel.

V Arizoni je bila poražena zabavna pobuda, da se na prihodnjih volitvah med udeleženci žrebajo dobitniki milijona dolarjev denarne nagrade. V Ohiu in Arizoni so volivci glasovali za prepoved kajenja na javnih mestih, v Nevadi in Koloradu pa so zavrnili legalizacijo marihuane. V Rhode Islandu so nekdanji zaporniki ponovno dobili pravico do udeležbe na volitvah, v Pensilvaniji pa bodo vojaškim veteranom razdelili vsakemu 500 dolarjev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.