Tujina

Odločitev o Slovencih v Gazi do petka

Gaza, 21. 01. 2009 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izraelska vojska je končala umik z območja Gaze, ostaja pa v pripravljenosti. Slovenija se bo morala do petka odločiti, ali bo v Gazo poslala svojo misijo.

Izraelski vojaki so zapustili območje Gaze.
Izraelski vojaki so zapustili območje Gaze. FOTO: Reuters

Izraelske sile so po 22 dneh ofenzive proti gibanju Hamas v Gazi zaključile umik z območja, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske. "Zadnji vojak je davi zapustil Gazo," je povedal omenjeni predstavnik. Vendar pa izraelska vojska po njegovih besedah v okolici Gaze ostaja v pripravljenosti. Analitiki menijo, da se želi Izrael s to potezo izogniti takojšnjim napetostim z novo ameriško administracijo pod vodstvom predsednika Baracka Obame

Slovenija je načeloma pripravljena v Gazo poslati svoje policiste in opremo, a odločitev o tem še ni bila sprejeta, je danes v Bruslju ob prihodu na izredno ministrsko srečanje EU in Izraela o krizi na Bližnjem vzhodu povedala državna sekretarka Benčina.

Izraelske sile so se iz Gaze začele umikati v nedeljo, potem ko je Izrael ponoči razglasil enostransko premirje. V nedeljo je premirje razglasilo tudi gibanje Hamas, ki pa je zagrozilo z njegovo prekinitvijo, če se izraelske sile ne bodo umaknile v enem tednu.

Izraelski dnevnik Haaretz medtem danes poroča, da je vojska sprožila preiskavo o tem, ali so enote, ki so se bojevale v okolici Bejt Lahije na severu Gaze, uporabljale fosforne bombe. Uporaba teh bomb je v skladu z mednarodnim pravom prepovedana na gosto poseljenih območjih, jih je pa dovoljeno uporabljati za ustvarjanje dimne zavese, ki prikrije premike vojske.

Za seboj je izraelska vojska pustila veliko razdejanje.
Za seboj je izraelska vojska pustila veliko razdejanje. FOTO: Reuters


Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je sicer v ponedeljek sporočila, da je Izrael zagotovo na poseljenih območjih uporabljal prepovedane bombe, zaradi česar bi ga lahko obtožili vojnih zločinov. Zdravniki v Gazi so namreč pri številnih žrtvah zasledili opekline, ki jih povzroča beli fosfor. Ta v stiku s kisikom zagori.

Izrael je doslej vztrajal, da je v času tri tedne trajajoče ofenzive na Gazo vse orožje uporabljal v skladu z mednarodnim pravom.

Porušena Gaza
Porušena Gaza FOTO: Reuters

Arabske države pa so pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) vložile pritožbo, češ da je Izrael v ofenzivi na Gazo uporabljal delno obogateni uran. Tiskovna predstavnica agencije Melissa Fleming je povedala, da se IAEA še ni odločila o načinu obravnave pritožbe.

Delno obogateni uran naj bi po nekaterih virih povzročal raka, vendar pa strokovnjaki v preiskavi o uporabi takšnega orožja na Balkanu v 90. letih prejšnjega stoletja niso potrdili, da bi bilo zaradi orožja z delno obogatenim uranom povečano tveganje za nastanek raka.

Odločitev o slovenski misiji do petka?

Bo Slovenija poslala misijo tudi v Gazo?
Bo Slovenija poslala misijo tudi v Gazo? FOTO: POP TV

Slovenija pa se bo morala do petka popoldne odločiti o udeležbi slovenskih policijskih ekspertov ali posameznikov v Gazi, je ob robu posveta o sodelovanju Slovenije na mednarodnih operacijah povedala državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina. Kot je poudarila, je Evropska unija članice že pozvala k odločitvi o tem.

Benčinova je ob tem dejala, da bi o takšnih zadevah lahko hitreje odločali, če bi imeli organ na državni ravni, ki bi usklajeval sodelovanje Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. Opozorila pa je, da bi se bilo glede tega organa treba dogovoriti o podrobnostih. "Dosedanje izkušnje kažejo na to, da kadar pride do odločanja o tem, po navadi izgubljamo veliko časa, ker so vsa ministrstva, ki morajo biti vključena pri teh odločitvah, po navadi zelo zaposlena," je povedala.

Kot je nato na novinarski konferenci v okviru posveta pojasnila notranja ministrica Katarina Kresal, gre za odločitev, "ali bomo na to območje poslali civilno misijo, ki bo lahko doprinesla k utrjevanju premirja. Na ministrstvu za notranje zadeve konkretno odločitve še nismo sprejeli, prejela pa sem mnenje s strani predstavnikov policije. Sama menim, da čeprav je Gaza daleč, ne smemo reči, da to ni naš problem in se temu problemu ne smemo izogniti," je dejala ministrica.

Poudarila je še, da je to odločitev, ki jo bo na koncu sprejela vlada, "znotraj ministrstva pa ta razprava o končni odločitvi še teče, tako da danes še ne morem povedati, ali smo se že odločili o tem sodelovanju". Dodala je še, da trenutno poteka usklajevanje med ministrstvi za obrambo ter notranje in zunanje zadeve, konkretnejših podatkov pa ni želela podati; več pa naj bi bilo znano do petka.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pa je v zvezi s tem pojasnila, da odločitev ni sprejeta še niti na ravni Evropske unije in da je še treba preučiti, kakšen je predlog in ali je Slovenija zainteresirana za sodelovanje. Kot je dejala, še ne ve, za kakšno prošnjo EU gre, za kakšen tip misije ali kaj je predvidela EU kot možnost svojega prispevka. "Po navadi pa procesi tečejo tako, da se najprej ugotovi, kakšne so razsežnosti krize in kaj lahko kdo prispeva. In šele ko se približno vidi, kakšen je nabor možnih prispevkov, se začne tudi s konkretnejšimi odločitvami," je pojasnila Jelušičeva.


KOMENTARJI (321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ResSteBolniki
23. 01. 2009 10.06
Danes je petek pa še vedno ni nobene odločitve ?!
trip
23. 01. 2009 08.21
jaaa jaaa... naj grejo... ko pa prvega v krsto pospravimo.. bodo tudi vsi ostali heroji spakirali kovčke.... ni vredno slovenskega življenja... naj američani čistijo svoj drek.. v gazi in povsod drugod!
dr.psiho
22. 01. 2009 11.15
naša obrambna ministica je res legenda...zakaj ji noben ne pove da si mora zrihtati obrvi...kot pragozd na obrazu...kaj niso neka pravila u urejenosti v naši vojski...??REVA JE:::
JanZiska
22. 01. 2009 07.57
Jaz tudi povem muslimanom vse naglas, nenazadnje moram, dati navodila prijazni gospe, ki mi čisti cekret in njenemu možu, ki kosi mojo zelenico.
hot-shot69
22. 01. 2009 00.31
kaj mislite da to kar po forumih pišejo, upajo povedati na glas, še posebej če je kak musliman v bližini. rad bi ga videl junaka. še dobr da obstaja internet, da se eni lahko sproščajo na tak način. Vsi, ki me poznajo vejo kakšno je moje stališče, pa imam med znanci VELIKO muslimanov (vsaj po koreninah). Pa še na Jesenicah živim ;)
neo-
21. 01. 2009 22.08
Pred dnevi ste na kakšnih tujih novicah lahko zasledili majhno novičko, da je bilo v Kongu od novega leta pa do 3-eh dni nazaj pobitihi kakih 800 ljudi! Ob tem se sprašujem (tudi vas): - zakaj tega ne objavijo vsi mediji po svetu (tudi v Sloveniji!)? - zakaj je za nas Evropejce Afričan tako nič vreden? - vsaj kaki pošten medij bi se lahko našel in pomagal tudi Afričanom, ki jih nedolžne pobijajo... tako pa tam ni novinarjev, ne TV kamer, ki bi zabeležile trpljenje tistih ljudi. Zakaj ne??? Mar niso tisto prav tako ljudje, kot v Gazi, pa nobenemu ni mar zanje! Zakaj ne?
24Klošarjev
21. 01. 2009 22.04
7a7ec21.01.2009, 21:57-2 napišem resnico o taktikah hamasa vi pa mi dajate minuse ne vem zakaj a sploh preberete? al sm če ni proti izraelcem pomeni da je narobe? Welcome to the club :)
intel1
21. 01. 2009 22.03
kr naj gredo policajčki tam jih bo tu manj
24Klošarjev
21. 01. 2009 22.01
Zadnja novica: "Umrl je izumitelj doner kebaba" ... srečno in velik pirhov.
7a7ec
21. 01. 2009 21.57
napišem resnico o taktikah hamasa vi pa mi dajate minuse ne vem zakaj a sploh preberete? al sm če ni proti izraelcem pomeni da je narobe?
neo-
21. 01. 2009 21.56
Ni še dober mesec nazaj, ko je Ljubica napovedala takojšni umik slovenske vojske iz Iraka (dva!!!) In sedaj je tako velik interes, da bi jih poslali v Gazo! Kjer so vsi Palestinci nasprotni vsakršnim mirovnim silam... A kdo ve, zakaj bi Slo imela interes poslati nasproti Hamasu slovensko vojsko?
7a7ec
21. 01. 2009 21.54
Že stokrat na glas
angelgabriel
21. 01. 2009 21.52
kaj mislite da to kar po forumih pišejo, upajo povedati na glas, še posebej če je kak musliman v bližini. rad bi ga videl junaka. še dobr da obstaja internet, da se eni lahko sproščajo na tak način.
7a7ec
21. 01. 2009 21.51
Hamas streljajo na izrael iz gosto poseljenih območij, iz šolskih zgradb, otroke urijo kako najbolj učinkovito ubiti žide, učijo sovraštvo do židov, otroke uporabljajo kot žive ščite , hamas je od leta 2006 na izrael izstrelil 8.000 raket, drugač pa streljajo iza otrok pol pa ih mrtve nosjo v rokah pred kamerami kao kok oni niso nč krivi...
neo-
21. 01. 2009 21.48
Ob vsej tej veliki ihti, da bi slovenski vojaki bili med prvimi v Gazi, me samo zanima kaj jim je obljubljeno in s strani koga? Ali bodo slovenska gradbena podjetja dobila posel ali kaj?
angelgabriel
21. 01. 2009 21.44
katarina.mohor ti ni potrebno biti razočarana, zaradi nekaterih komentarjev. vedi da so izjeme in posamezniki, ki razmišljajo drugače povsod , čeprav še sami nevedo kaj imajo od tega, razen da zadovoljijo praznino, ki jo nosijo v sebi.
24Klošarjev
21. 01. 2009 21.42
katarina.mohor - dej spremli debato ene dva dni, da ne boš skoz spraševala kaj, kdo, zakaj s kom ... nimamo časa, ker se tle borimo s tujci za vsak centimeter.
Uroš Palhartinger
21. 01. 2009 21.39
Muslimana žali tudi Walt Disney... Predvsem risanka Alladin, pa pravljice iz Tisoč in ene noči, Film Reševanje vojaka Ryana...
24Klošarjev
21. 01. 2009 21.38
patriot007, daj javi se za mirovno misijo v Gazi, teb ne bojo nič nardil hamasovci, ker si njihov.
24Klošarjev
21. 01. 2009 21.37
neo-21.01.2009, 21:330 Za Palestince bo prisotnost vsake tuje vojske enaka prisotnosti Izraelske! To je Hamas pred dnevi jasno povedal. Vsak tuji vojak, je okupacijski vojak! In zdaj bo una naša krava slovenske vojake pošiljala, da jih bo hamas klal !! Noro !!