Tujina

Za zapahi še en osumljenec

Bombaj, 24. 07. 2006 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijska policija je v zvezi z bombnimi napadi v Bombaju aretirala še četrtega osumljenca.

Napadi v Bombaju so zahtevali več kot 180 življenj
Napadi v Bombaju so zahtevali več kot 180 življenj FOTO: Reuters

Indijska policija je v zvezi z bombnimi napadi v Bombaju, ki so 11. julija terjali več kot 180 življenj, v nedeljo zvečer aretirala še četrtega osumljenca. Potem ko so policisti v Bombaju konec minulega tedna aretirali tri moške, ki naj bi sodelovali v napadih, so v nedeljo po petdnevnem zasliševanju aretirali še 34-letnega zdravnika Tanveerja Ansarija.

Bombni napadi v Bombaju so 11. julija med večerno prometno konico razdejali nabito polne vagone lokalnih vlakov in zahtevali 182 smrtnih žrtev, več kot 700 ljudi je bilo ranjenih. Policija meni, da za napadi stojijo pakistanski islamski skrajneži, ki se v provinci Kašmir borijo proti indijski nadvladi.

Po besedah visokega pripadnika protiteroristične enote v Bombaju, bodo Ansarija, ki se ukvarja s tradicionalno medicino, povezan pa naj bi bil s teroristično skupino Laškar-e-Tajba (LET), ki deluje iz Pakistana, še danes prepeljali na posebno sodišče v Bombaju.

Uporabe orožja ter izdelovanja bomb in drugih razstreliv naj bi se Ansari učil na več vadbiščih v Pakistanu. Na podobno urjenje v Pakistan in indijsko zvezno državo Džamu in Kašmir naj bi pozneje poslal več mladih iz Bombaja. Indijske varnostne službe sumijo, da je LET skupaj s Študentskim islamskim gibanjem Indije pripravil napade 11. julija.

Indija je prav zaradi suma sodelovanja Pakistancev v napadu prestavila pogovore v okviru mirovnega procesa, ki poteka od leta 2004 in s katerim skušata državi rešiti medsebojne spore, med katerimi je tudi vprašanje Kašmirja. Pakistan, ki je LET prepovedal že leta 2002, je te obtožbe zavrnil in izrazil razočaranje nad odločitvijo New Delhija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.