Tujina

Za odstavitev Busha

Washington/Bagdad, 16. 09. 2007 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bližini Kapitolskega griča v Washingtonu, kjer so potekali protesti proti vojni v Iraku, so aretirali 200 oseb.

V bližini Kapitolskega griča v Washingtonu se je v soboto zvečer zbralo več tisoč nasprotnikov vojne v Iraku, protesti pa so se končali z aretacijami skoraj 200 jeznih mirovnikov, ki so skušali prebiti policijske zapore.

Policisti so uporabili tudi kemični razpršilec.
Policisti so uporabili tudi kemični razpršilec. FOTO: Reuters

Množica v ameriški prestolnici, ki je štela nekje med 4000 in 6000, po navedbah organizatorjev protestov pa kar 10.000 ljudi, je zahtevala konec vojne, takojšnjo vrnitev ameriških vojakov in odstavitev ameriškega predsednika Georgea Busha in podpredsednika Dicka Cheneyja.

Izbruhnilo so tudi nemiri

Do aretacij 197 ljudi, med katerimi je bilo tudi več deset vojnih veteranov, je prišlo nedaleč od poslopja ameriškega kongresa, ko so skušali protestniki prebiti policijske vrste. Nekateri se aretaciji niso upirali, nekatere pa je ravnanje policije razjezilo in izbruhnili so nemiri, v katerih so morali policisti uporabiti kemični razpršilec.

Do tokratnih protestov je sicer prišlo po tem, ko so v Washingtonu minuli teden potekale intenzivne razprave o razmerah v Iraku. V začetku tedna sta poveljnik ameriške vojske v Iraku, general David Petraeus in ameriški veleposlanik v tej državi Ryan Crocker v kongresu predstavila težko pričakovano poročilo o razmerah v tej državi, dva dni kasneje pa je predsednik Bush v televizijskem nagovoru Američanom po pričakovanjih napovedal delni umik vojakov iz Iraka.

Izstop iz parlementa

Medtem pa je al Sadrov tiskovni predstavnik Salah al Obejdi v soboto v Iraku sporočil, da se al Sadrov blok, ki mu pripada 30 od skupno 275 poslanskih sedežev, umika iz parlamenta. Kot je pojasnil, se iz šiitske Združene iraške zveze umikajo zato, ker njihove zahteve niso bile izpolnjene.

Nove žrtve nasilja

V spopadih in napadih v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 15 ljudi, od začetka svetega muslimanskega meseca ramadan minuli četrtek tako skupaj že 44.

Na zahodu prestolnice Bagdad sta v eksploziji avtomobila bombe v množici pred neko prodajalno umrla dva človeka, ranjenih je bilo sedem. Na varnostne sile, ki so prišle na kraj dogodka, so nato začeli streljati uporniki. V spopadih je bilo ubitih sedem civilistov, 12 je bilo ranjenih.

Na severu Iraka, 70 kilometrov južno od Kirkuka, je bilo v kraju Tuz v samomorilskem napadu v polnem lokalu ubitih šest ljudi, 22 je ranjenih, so sporočili iz bolnišnice. Bojijo se, da bo število žrtev še višje, saj je nekaj ljudi ujetih pod ruševinami.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tovarišinajuriš
29. 05. 2008 16.11
To bi že njegova mat morala naredit.
tomaz z
17. 09. 2007 10.08
Ameriškim oblastem gre Iran v nos že od intifade leta 1979 tako da je praktično gledano ofenziva samo vprašanje časa.
ak58745@yahoo.com
16. 09. 2007 18.01
"200 jeznih mirovnikov, ki so skušali prebiti policijske zapore" ha ha kaksni so to mirovniki, ce so agresivni? sami sebi so nasprotje ti samozvani mirovniki.
bysaRD
16. 09. 2007 14.58
damirg: Počakaj malo, pa boš videl....vse kar se dogaja danes, je bilo planirano že leta, eče ne desetletja nazaj.
damirg@email.si
16. 09. 2007 13.16
ta je pa dobra.. napad na iran haha. sej ni hitler da bi zdej kr se iran napadu.
Variatio delectat
16. 09. 2007 12.56
Neki politik, katerega imena se trenutno ne spomnim, je na vprašanje, ali ima Amerika kaj komunistov, odgovoril pritrdilno in dodal, da je večina od njih v FBI. Najbrž je bil kakšen tudi med to množico. Nič hudega, saj tudi kmetje včasih spustijo govedo, ki je ves čas v hlevu, potem pa malo palica poje, ko kakšna telica zbezlja......
ironmaiden@siol.net
16. 09. 2007 12.42
Ameriška demokracija čedalje bolj postaja podobna sistemu "najhujših" sovražnikov. Kitajskemu komunizmu in iranskemu sistemu, kjer se vse proteste nasilno zatre, pravic se omejujejo na vsakem koraku in (vsaj v primeru Irana) vera prehaja vse bolj v ospredje in počasi prevzema oblast v državi.
aljaz.zupancic@siol.net
16. 09. 2007 12.33
mrbit se pa lhk kej s sovo zmenmo :):)heh
budda
16. 09. 2007 12.13
tudi jaz sem ZA! v zgodovini amerike je bilo kar nekaj atentatov na predsednike, ne vem kaj zdaj čakajo?