Tujina

Za napadom skrajneži?

Hyderabad, 26. 08. 2007 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V dveh bombnih eksplozijah, ki sta odjeknili v indijskem mestu Hyderabad, je bilo ubitih najmanj 42 ljudi.

Oblasti domnevajo, da so za sobotni napad odgovorni islamski skrajneži.
Oblasti domnevajo, da so za sobotni napad odgovorni islamski skrajneži. FOTO: Reuters

Oblasti domnevajo, da so za sobotni napad odgovorni islamski skrajneži. Eksploziji bomb sta sicer samo zadnji v vrsti napadov, ki so pretresli Indijo v tem letu, za skoraj vse pa so oblasti okrivile islamske skrajneže, povezane s tujino.

Ena od eksplozij je odjeknila v zabaviščnem parku Lumbini med lasersko predstavo, le nekaj minut kasneje pa je odjeknilo še v gostišču na prostem. Minister Y.S Rajasekhara Reddy je incident v soboto označil za "teroristično dejanje", obsodil pa ga je tudi indijski premier Manmohan Singh, ki je ob tem izrazil veliko zaskrbljenost.

Indijske obveščevalne službe naj bi medtem preiskovale morebitno povezavo skrajne skupine Harkat ul Džihad i Islam iz sosednjega Bangladeša s sobotnima eksplozijama.

Ena od eksplozij je odjeknila v zabaviščnem parku Lumbini med lasersko predstavo.
Ena od eksplozij je odjeknila v zabaviščnem parku Lumbini med lasersko predstavo. FOTO: Reuters

Po navedbah oblasti naj bi bila skupina odgovorna tudi za bombni napad na mošejo v Hyderabadu maja letos, ko je umrlo 11 ljudi, čeprav so javnosti predstavili le malo dokazov za to. Po tem incidentu so med muslimani, nezadovoljnimi s policijskim varstvom, in varnostnimi silami izbruhnili spopadi, ki so terjali še pet življenj.

Indijska policija je tako že v soboto v mestu odkrila in deaktivirale še dve podtaknjeni bombi. Eno so našli v trgovskem predelu mesta Bilsukh Nagar, še eno pa v kinodvorani v četrti Narayanguba, zaradi česar so oblasti odpovedale vse nočne predstave po celem mestu.

Danes pa so v Hyderabadu blizu avtobusne postaje in v okolici znova našli še sedem neaktiviranih bomb, so potrdile lokalne oblasti. Predstavnik policije Balwinder Singh je poudaril da, če bi vse bombe eksplodirale, bi umrlo na stotine ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.