Tujina

Za napadom samomorilec

Ankara, 23. 05. 2007 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Napad na živahno središče Ankare je izvedel samomorilski napadalec. Umrlo je šest ljudi, več kot 100 je ranjenih.

Eksplozija je odjeknila med večerno gnečo v enem od bolj priljubljenih središč Ankare.
Eksplozija je odjeknila med večerno gnečo v enem od bolj priljubljenih središč Ankare. FOTO: Reuters

V torkovi eksploziji bombe v turški prestolnici Ankara je po najnovejših podatkih umrlo šest ljudi, več kot 100 pa jih je bilo ranjenih. Eksplozija je bila ena najhujših v prestolnici v zadnjih desetih letih. Poškodovanih je bilo tudi več poslopij v okolici.

V Adani na jugi Turčije so policisti neki ženski preprečili samomorilski napad. Pri sebi je imela več kot deset kilogramov razstreliva, dve ročni bombi in več detonatorjev.

Policija odgovorne za napad na avtobusnem postajališču med največjo večerno gnečo še išče. Je pa župan Ankare, Kemal Onal, povedal, da je napad izvedel samomorilski napadalec. Med ruševinami so našli ostanke trupla 27-letnega Guvena Akkusa, za katerega sumijo, da je napadalec.

Čeprav nihče ni prevzel odgovornosti, mnogi trdijo, da je za napadi prepovedana separatistična Kurdska delavska stranka (PKK), saj so na prizorišču našli plastični eksploziv A-4, ki ga ponavadi člani stranke uporabljajo v napadih, policija pa ga je zasegla tudi v več racijah pri njihovih članih. V PKK so povezavo z napoadom zanikali.

Na kraju eksplozije so preiskovalci našli plastični eksploziv A-4, ki ga povezujejo s Kurdsko delavsko stranko.
Na kraju eksplozije so preiskovalci našli plastični eksploziv A-4, ki ga povezujejo s Kurdsko delavsko stranko. FOTO: Reuters

Turški mediji poročajo, da je policija aretirala osem ljudi, ki jih zaslišujejo v zvezi z napadom. Ta se je zgodil le nekaj trenutkov preden naj bi se mimo peljala skupina turških vojaških poveljnikov, med njimi tudi vrhovni poveljnik turške vojske Jasar Buyukanit. Kmalu po eksploziji si je prizorišče ogledal tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan, ki je dejal, da incident dokazuje, da je treba okrepiti sodelovanje v boju proti terorizmu.

Nekateri namigujejo, da je bila bomba uperjena proti vrhovnemu poveljniku turške vojske.
Nekateri namigujejo, da je bila bomba uperjena proti vrhovnemu poveljniku turške vojske. FOTO: Reuters

Evropa obsodila napad v Ankari

Napad je ostro obsodil tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner. "Francija ostro obsoja vse oblike terorizma in vam bo stala ob strani v boju proti nasilju in skrajnežem," je v pismu turškemu premieru Recepu Tayyipu Erdoganu zapisal Kouchner.

Evropska unija in Svet Evrope sta ostro obsodila napad v Ankari, v katerem je umrlo šest ljudi, okoli sto pa je bilo ranjenih. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem napad označil kot dokaz, da je treba zaostriti boj proti terorizmu. Nemčija, predsedujoča EU, je zaradi "neusmiljenega" napada izrazila pretresenost in izrazila sožalje svojcem žrtev. "Ljudi, ki stojijo za tem zločinom, je treba izslediti in jim soditi," so še sporočili iz Berlina.

Ogorčenje zaradi "nizkotnega dejanja" je izrazil tudi generalni sekretar SE Terry Davis. "Ubijanje ljudi med njihovim vsakdanjikom je umor, in ljudje, ki so za to nasilno dejanje odgovorni, so ne glede na razlog napada kriminalci," so še sporočili iz urada generalnega sekretarja SE.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.