Tujina

Za napada v Keniji odgovorna Al Kaida

Nairobi/Washington, 03. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Vse več je znakov, da za napadoma v Keniji stoji teroristična mreža Al Kaida. Odgovornost za napad so prevzeli na več internetnih straneh, sicer pa so bile kenijske oblasti že pred osmimi meseci obveščene o pripravah terorističnih skupin.

Kenijski predsednik Daniel Arap Moi
Kenijski predsednik Daniel Arap Moi FOTO: Reuters

Kenijska tajna služba in policija naj bi imeli že osem mesecev povsem konkretne namige o načrtovanem terorističnem napadu na turistična mesta v tej vzhodnoafriški državi. Kot je poročal kenijski dnevnik Daily Nation, so kenijske varnostne službe že marca vedele za tovrstne načrte, vedele pa so tudi, da naj bi teroristi v državo pretihotapili večjo bombo. Prav tako naj bi imeli tudi namige o dejavnosti teroristične celice v Keniji, ki naj bi bila v povezavi s teroristično mrežo Al Kaida Osame bin Ladna.

V ZDA pa se odpravlja tudi premier Etiopije Meles Zenawi, ki se bo tudi udeležil pogovorov med Bushem in Moijem. Pogovarjali naj bi se o varnostnih razmerah v vzhodni Afriki, kjer je več središč nestabilnosti: vojne potekajo v Somaliji, Sudanu, Burundiju, severni Ugandi in vzhodne Kongu, prav tako pa je nemirno področje med Etiopijo in Eritrejo.

Sicer pa se kenijski predsednik Daniel Arap Moi odpravlja v Washington, kjer se bo srečal z ameriškim predsednikom Bushem. Moi je obsodil napade, ki so po njegovem mnenju merili na kenijsko in mednarodno gospodarstvo, pa tudi na celotni civilizirani svet. Napovedal je še, da bodo morebitne soudeležence prijeli s pomočjo partnerske mednarodne skupnosti. Na poti v ZDA se bo Moi ustavil tudi v Londonu. Al Kaida naj bi že prevzela odgovornost za dvojni napad na izraelske turiste v Keniji. Na več arabskih spletnih straneh je teroristična mreža zapisala, da so "naši mudžahedini dobro izvedli operacije proti izraelskim interesom v Keniji", in če gre verjeti navedbam na arabski spletni strani www.arabforum.net, je Al Kaida zagrozila tudi z novimi napadi na "vse, ki bodo na križarskem pohodu proti islamu in muslimanom". Priznanje odgovornosti je podpisala "Politična pisarna Qaeda al-Jihad", ki dodajo, da so se borci Al Kaide vrnili na isto mesto, kjer so pred štirimi leti napadli križarsko-judovsko navezo.

Preiskovalci so raketomete povezali s tistimi v Savdski Arabiji
Preiskovalci so raketomete povezali s tistimi v Savdski Arabiji FOTO: Reuters

Strokovnjaki avtentičnosti groženj za zdaj sicer še niso potrdili, Američani pa so skoraj gotovi, da za napadi stoji teroristična mreža Al Kaida.

Ameriška televizija CNN je sicer že v ponedeljek zvečer poročala o dokazih, da naj bi za dejanjem stala teroristična mreža Al Kaida. Serijske številke na izstrelitvenih mehanizmih protiletalskih raket, ki so jih našli v Keniji in iz katerih naj bi bili izstreljeni raketi proti izraelskemu letalu, naj bi bile blizu serijskim številkami protiletalskih raket, ki so jo našli maja v bližini ameriškega oporišča v Savdski Arabiji in od katerih je bila ena raketa izstreljena na ameriško vojaško letalo.

Kenijske oblasti zaenkrat zadržujejo šest pakistanskih državljanov in štiri somalske, ki pa jih niso uspeli povezati z Al Kaido. Sicer pa so ZDA doslej odgovornost za napad pripisovali organizaciji al-Itihad al-Islamiya, s sedežem v Somaliji in povezavami z mrežo Al Kaida. Izrael, ki je v preiskavi napadov v Keniji že aktiviral tajno službo Mossad, odgovornost pripisuje Al Kaidi.

V napadu na hotel je umrlo 16 ljudi
V napadu na hotel je umrlo 16 ljudi FOTO: Reuters

Prejšnji četrtek je v Mombasi prišlo do dvojnega napada na izraelske turiste, v katerem je umrlo 16 ljudi, približno 40 pa je bilo ranjenih. Med ubitimi so bili tudi trije samomorilski napadalci, ki so z avtomobilom, polnim eksploziva, zapeljali v preddverje hotela Paradise, v katerem so bili predvsem izraelski turisti. Kmalu po bombnem napadu v hotelu so nedaleč stran napadalci na izraelsko letalo izstrelili protiletalski raketi, ki pa letala nista zadeli.