Tujina

Za Gadafija je 19-letnica usmrtila 11 upornikov

Tripoli, 29. 08. 2011 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Libiji velja pregovor: "Prereži mi vrat, samo da me dekle ne ustreli v hrbet." In ker je treba sovražnika ponižati, so upornike streljala dekleta. Eno izmed njih so ujeli uporniki. In zakaj je to počela?

19-letna Libijka Nisrin Mansur al Fordžani, sicer pripadnica Gadafijeve milice, ki jo sestavlja okoli tisoč žensk, je v nedeljo za britanski časopis Daily Mail priznala, da je lastnoročno usmrtila 11 zajetih upornikov. "Ubila sem prvega in potem so v sobo pripeljali še enega. Ko je videl na tleh truplo, je bil videti šokiran. In potem sem ustrelila še njega. To sem storila z razdalje enega metra," je podrobno opisala svoje dejanje.

Nasrin so rekrutirali v zloglasno Gadafijevo brigado.
Nasrin so rekrutirali v zloglasno Gadafijevo brigado. FOTO: POP TV

Al Fordžanijeva je zdaj ujetnica upornikov in se boji za svoje življenje. Sama trdi, da je morila pod velikim pritiskom. Pri tem dodaja, da so jo spolno zlorabili visoki pripadniki milic, eden izmed njih naj bi bil celo sam poveljnik tripolijske brigade, ki je bila zadolžena za varovanje Gadafija. "Povedala sem jim (upornikom), kaj sem storila. Zelo so jezni in ne vem, kaj se bo zdaj zgodilo z menoj," je prestrašena 19-letnica.

In kaj se je moralo zgoditi, da si je tako mlado dekle, ki je v Tripoliju živelo s svojo materjo in je uživalo v plesni glasbi, umazalo roke s toliko krvi? Sama pravi, da njena družina ni bila podpornica Gadafijevega režima, kar pa je v tej fazi zelo težko preveriti. Njena starša sta se razšla, ko je bila še otrok. Dobra prijateljica njene matere Fatma al Derbi je bila voditeljica ženske veje milice Gadafijeve popularne straže. Lani je zapustila gimnazijo, da bi skrbela za svojo mater, ki je zbolela za rakom.

A Fatma jo je kljub prigovarjanju družine rekrutirala v svojo milico. Nasrine je bila mlada in lepa – ravno taka, kot so jo želeli. "Tam je bilo okoli tisoč deklet iz cele države. "Tam sem bila skupaj s svojo kolegico z gimnazije, ki ji je bilo ime Faten," pojasnjuje. Rekrutom so najprej pokazali, kako rokovati z orožjem, pri tem pa so Nasrin dodelili v vod ostrostrelcev.

Fatma ji je dejala, naj svojo mater nemudoma ustreli, če bo o Gadafiju govorila slabe stvari. Tudi njej je zagrozila, da jo bodo pretepli in zaprli, če bo storila kaj takega. Hkrati pa je Fatma kot zvodnica nastavila Nisrin svojemu visokemu kolegu v brigadi. Posilil naj bi jo namreč Mansur Dau, poveljnik 77. brigade. Po posilstvu pa naj bi ji Fatma zagrozila, da o tem ne sme govoriti z nikomer, tudi s svojo družino ne. Kasneje naj bi jo posilil tudi sin poveljnika brigade Ibrahim.

V Libiji velja pregovor: "Prereži mi vrat, samo da me dekle ne ustreli v hrbet." In tako so Gadafijevi privrženci počeli ravno to z ujetimi uporniki. Nisrin je postala rabelj. V roke so ji dali kalašnikovko, jo postavili v sobo, nato pa tja vozili ujete upornike, ki jih je morala ustreliti. "Rekli so mi, da če ne bom streljala, potem bodo oni ustrelili mene," dodaja dekle.

Pobegnila in pristala v rokah upornikov

Dodala je še, da so bili nekateri ujetniki pretepeni, druge so pretepli pred njenimi očmi. Nihče izmed njih ni govoril, vsi pa so bili podobne starosti, kot je sama. Njihovih obrazov se ne spominja. Pojasnila je, da jih ni želela pobiti, vendar pa so ostali, ko je oklevala, uperili svoje orožje v njo. "V treh dneh sem jih ubila 10 ali 11. In ne vem, kaj so storili."

Kasneje je zbežala iz poslopja tako, da je skočila iz drugega nadstropja, si pri tem poškodovala nogo, kasneje pa so jo našli uporniki in jo odpeljali v mošejo, kjer so ji dali vode, nato pa jo odpeljali v bolnišnico, kjer še vedno čaka na svojo usodo. Upornika, ki sta jo našla, jo stražita, da ne bi pobegnila, hkrati pa jo tudi varujeta. Del upornikov verjame njeni zgodbi, del pa dvomi, da je vse počela pod prisilo.

V bolnišnici zdaj skrbi za njo zdravnica, ki pravi, da so bila vsa dekleta v omenjeni brigadi posiljena. Na oddelku so še štiri dekleta, ki so bila izurjena kot ostrostrelke. Njen brat je v Tripoliju, mati se zaradi raka na grlu zdravi v Tuniziji, oče pa je v invalidskem vozičku. Zato zdravnica pravi, da staršem za zdaj ne bodo povedali ničesar.

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spetsnaz
31. 08. 2011 00.02
Nazaddnje, ko sem delal z Libijo posle, so mi zaupali, da imajo 21.000 studentov po celem svetu, ki jih finanacira drzava. Zelim, vam povedat, da ni vse res kar pisejo razni mediji. zakaj bi npr NATO porabil milijone in milijone €€€ za ureditev razmer v Libiji? Zaradi humanosti in zelje po demokraciji? zakaj po tem istem sistemu ne napadejo se Severne Koreje ?Sirije? Kolubije (kokica) In se tavzent drugih drzav ( Saudska arabija??)
prlek 1
30. 08. 2011 21.05
sudan ni v interesu ameriškega imperializma,saj ne morejo povrnit stroškov vojne z nafto tako kot irak
mac4_m
30. 08. 2011 20.47
in medtem v sudanu še naprej mirno pod pokroviteljstvom zda bombardirajo hišice iz blata nubskih ljudi...
usi-glih
30. 08. 2011 18.17
ameriška fejst-bukov propaganda
1943
30. 08. 2011 14.45
Pa imate zopet eno pravljico,ki bo in je preplavila naš sodobni demokratičen svet.Ujeta 19 letna Libijka in njeno pričanje, v čigavo korist.
galop
30. 08. 2011 13.14
in dobili oziroma prisvojili si bodo gadafijevo nafto , okoli tega se vse vrti .zda in eu si bosta pokradle vrtine in nahajališča nafte in vojne bo konec.Zakaj ni nihče posredoval v sudanu,darfurju? Zato ker očitno tam ni naravnih bogastev. žalostno a resnično.
nenasedajte
30. 08. 2011 12.53
...in ko se je že pošteno dolgočasila, je svoja morilska dejanja PRIZNALA britanskemu časopisu ... pa da te srat pritisne, Joseph Goebbels je bil pravi vajenec, kar se propagande tiče...
Franca Špacapan
30. 08. 2011 11.24
wow, kolk se folk obremenjuje s temi američani... patetično...
zalijanc
30. 08. 2011 10.30
ameriška propaganda deluje 100/h
Andrejka Lenar?i?
30. 08. 2011 08.44
Ubila je 10-11.ljudi in sedaj se boji kaj bo z njo-ja,medalje sigurno nebo dobila,mislim..........!!!!!!!!!!!!
matic cad
30. 08. 2011 08.40
Jaz podpiram nikogar ampak če bi mi kdo postavil pištolo na glavo in rekel da moram izbrati stran bi to bila Gadafijeva. Gadafi je res diktator ki je izvajal tiranijo nad ljudmi ampak američani so pa 1000x hujši dej poglejte kaj delajo z svetom ampak oni imajo vse medije in lahko manipulirajo z celim svetom. najbolj smešno mi pa je da če vprašaš američane kaj delajo v Libiji ti odgovorijo da pomagajo ljudem ki nimajo demokracije....... a pa je kdo vidu kakšnega američana v revnih brez surovin bogatih afriških državah kjer je veliko hujše..NE!!!! tam jih ni in jih nebo razen če odkrijejo veliko nafte
prlek 1
30. 08. 2011 08.39
američani imajo zelo ugoden bencin 50 c liter,zaradi povračila stroškov vojne v iraku,ki ga dobijo plačanega v nafti....in zdaj me zanima če bomo tudi mi v evropi imeli bencin 50 c.....seveda ne.....ker mi smo hlapci.
proofreader
30. 08. 2011 07.45
"staršem za zdaj ne bodo povedali ničesar" Mediji po vsem svetu pišejo o njej, starši pa ne bodo izvedeli?
Bernhardinho
30. 08. 2011 01.47
Tudi jaz poznam eno devetnajstletnico, ki je hkrati obračunala z enajstimi moškimi. Le s to razliko, da so oni sterljali nanjo, ter da so bili metki nekoliko bolj lepljivi in bele barve.
jastreb13
29. 08. 2011 23.39
Razčetverit hudiča... ne samo obesit....
gostb6294
29. 08. 2011 23.06
babe so hudič!
rissp
29. 08. 2011 22.59
Kot sem že stokrat napisal : VSAKA revolucija , vsaka vojna ima VSAJ 2 strani. Ko po vseh velikih medijih na svetu vidiš samo 1 stran, samo 1 plat zgodbe, potem veš da je s svetom nekaj hudo narobe...
dobrilovec
29. 08. 2011 22.48
GROZAAAAAAAAAA!!!!!!!!!! Vse le zaradi ponižanja????
odprioci
29. 08. 2011 22.46
Prebral sem prvih par stavkov in sem moral nehati, ker to je čista propaganda brez trdnih dokazov.
Ferdo Crni
29. 08. 2011 22.42
polifem citira CNN ??????????????????????? aja... novica odgovarja smernicam revolucije...