Tujina

Za eksplozijo v Tuniziji so krivi teroristi

Berlin/München, 13. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V četrtkovi eksploziji na tunizijskem otoku Džerba, v kateri je umrlo najmanj trinajst ljudi, med njimi osem nemških turistov, naj ne bi šlo za nesrečo. Na podlagi izjav preživelih se namreč kopičijo sumi, da je šlo za teroristični napad.

Požgana notranjost sinagoge El Griba, v bližini katere so eksplodirale jeklenke
Požgana notranjost sinagoge El Griba, v bližini katere so eksplodirale jeklenke FOTO: Reuters

Sinoči je nemška televizija ZDF predvajala izjave preživelih, ki so povedali, da je šlo za očiten napad teroristov. V eksploziji je umrlo najmanj trinajst ljudi, od tega po zadnjih podatkih osem nemških turistov. Po poročilu očividcev voznik tovornjaka nikakor ni izgubil nadzora nad vozilom, marveč ga je parkiral zraven sinagoge in se nato umaknil. Ko ga je policist opozoril, da vozilo ni pravilno parkirano, je vozilo, napolnjeno s plinskimi steklenicami, eksplodiralo.

Danes zjutraj je na Džerbo poletelo posebno nemško vojaško letalo, ki bo v domovno pripeljalo deset ranjenih nemških turistov. Vlada pa je v Tunizijo že poslala uslužbence zveznega kriminalističnega urada, da bi dobili točne odgovore v zvezi z eksplozijo.

Očitek o zadrževanju informacij

Nemško zunanje ministrstvo je zanikalo pisanje nemškega magazina Focus, da zadržuje poročilo očividcev o četrtkovi eksploziji pri sinagogi Girba na tunizijskem otoku Džerba. Poročilo se naj ne bi ujemalo s podatki tunizijskih oblasti, ki še vedno trdijo, da je šlo za nesrečo, poroča Focus v svoji novi izdaji. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je povedal, da vse infomacije in poročila očividcev nemudoma posredujejo zveznemu kriminalističnemu uradu, ki je stalno zastopan v kriznem štabu v zvezni vladi na zunanjem ministrstvu. V času eksplozije so se po poročanju Focusa v prestolnici Tunis nahajali visoki uradniki zveznega kriminalističnega urada, ki naj bi se s tunizijsko vlado pogovarjali o protiterorističnih ukrepih.

Focus je tudi poročal, da je odgovornost za napad prevzela tunizijska islamska organizacija Al-Nahda. V arabski redakciji revije v Londonu pa se širijo novice, da je do dejanja prišlo "zaradi solidarnosti z mučeniškimi brati v Palestini".