Tujina

Za dialog z Iranom

Pariz, 25. 08. 2006 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zunanji minister Francije in predstavnik EU za zunanjo politiko sta pozvala k dialogu z Iranom.

Francoski minister za zunanje zadeve Philippe Douste-Blazy
Francoski minister za zunanje zadeve Philippe Douste-Blazy FOTO: Reuters


Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy je pozval k dialogu z Iranom in posvaril pred naraščanjem napetosti s Teheranom in muslimanskim svetom glede jedrskih vprašanj.

"Izhajam iz predpostavke, da se moramo z Iranci pogovarjati, in jim ponuditi roko," je povedal minister. Obenem je sicer dejal, da je bil torkov odgovor Irana na ponudbo Zahoda za rešitev jedrskega spora "nezadovoljiv".

"Najslabše bi bilo naraščanje napetosti med Iranom in muslimanskim svetom ter Zahodom. To bi bil spopad civilizacij, ki pa se mu je Francija kot praktično edina dandanes sposobna izogniti," je izjavil Douste-Blazy.

Glede nedavnega odgovora Teherana na predlog petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) in Nemčije glede spornega iranskega jedrskega programa, je minister dejal: "Iranci zelo jasno pravijo, da želijo pogajanja, istočasno pa ne želijo prekiniti dejavnosti bogatenja in ponovne predelave urana. Vendar pa jih resolucija VS ZN 1696 zavezuje, da še pred 31. avgustom prekinejo vse dejavnosti bogatenja urana."

Da se dialogu z Iranom ne bi smeli odpovedati, meni tudi visoki predstavni Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana. Povedal je, da odgovor Teherana vsebuje veliko elementov, ki se razlikujejo od predloga in ki jih bodo lahko razjasnili le z dialogom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.