Tujina

Za čimprejšnja pogajanja

Kolombo, 24. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Šrilanški premier Ranil Wickramasinghe upa, da se bodo pogajanja s Tamilskimi tigri kmalu začela, potem ko so vlada in uporniki v petek podpisali sporazum o premirju. Cilj pogovorov je politična rešitev za končanje etničnega konflikta na Šrilanki.

Šrilanški premier Wickremesinghe se zavzema za čimprejšnja pogajanja
Šrilanški premier Wickremesinghe se zavzema za čimprejšnja pogajanja FOTO: Reuters

V prihodnjih dneh naj bi v Kolombo prišli opazovalci z Norveške, Finske, Švedske in Danske, ki bodo nadzorovali spoštovanje dogovorjenega premirja na severu in vzhodu države, je dodal premier Wickramasinghe. Šrilanška vlada in Tamilski tigri pa bodo v prihodnjih treh mesecih izdelali načrt mirovnih pogajanj.

V devetnajstletni državljanski vojni na Šrilanki je bilo ubitih 69.000 ljudi. Tamilski uporniki in vlada v Kolombu so minuli petek ob posredovanju Norveške podpisali sporazum o premirju. Obe strani sta sicer od božiča lani spoštovali enostransko razglašeno prekinitev ognja.

Za več avtonomije se borijo že skoraj 20 let
Za več avtonomije se borijo že skoraj 20 let FOTO: Reuters

Osvobodilni tigri iz tamilskega Eelama (LTTE) se borijo za lastno državo tamilske manjšine na Šrilanki, kar pa po mnenju poznavalcev ne pride v poštev. Šrilanška vlada naj bi pretežno s Tamilci poseljenemu severnemu in vzhodnemu delu otoka dodelila avtonomijo.